Fondul de pensii private Vital a depăşit pragul de 5% deţinere la Compa

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 3 decembrie 2021

Fondul de pensii private Vital a depăşit pragul de 5% deţinere la Compa

La jumătatea anului, fondul avea acţiuni ale companiei ce echivalau cu aproape 1% din capitalul producătorului de piese auto din Sibiu

Fondul de pensii private Vital, administrat de Aegon Pensii, a depăşit, la finele lunii trecute, pragul de 5% deţinere la Compa Sibiu (CMP), conform unui raport al producătorului de piese auto publicat, ieri, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Practic, în data de 24 noiembrie, fondul de pensii Pilon II ajunsese să deţină, după o serie de achiziţii de acţiuni din piaţă, 12,3 milioane de titluri CMP, echivalentul a 5,62% din drepturile de vot ale companiei.

Conform rapoartelor Aegon Pensii, la jumătatea acestui an, Fondul de pensii private Vital avea numai 2,1 milioane de acţiuni Compa, echivalentul a aproape 1% din capitalul producătorului de piese auto, ceea ce înseamnă că în ultimele cinci luni, administratorul fondului a cumpărat peste 4% din companie.

Fondurile de pensii obligatorii Pilon II, bazate pe acumulare şi investire, sunt cele la care contribuie milioane de salariaţi, prin virarea a 3,75% din venitul brut lunar, pentru administrarea privată a unei părţi din contribuţiile de asigurări sociale (CAS).

Pentru primele nouă lui ale acestui an, Compa a raportat o cifră de afaceri consolidată de 545,52 milioane de lei, în creştere cu 46% faţă de cea din acelaşi interval al lui 2020. Cheltuielile cu materiile prime şi consumabilele s-au ridicat la 366,77 milioane de lei, cu circa 60% peste cele din intervalul ianuarie - septembrie a anului trecut, în timp ce cheltuielile cu beneficiile angajaţilor au fost de 113,38 milioane de lei, în creştere cu 37%.

Rezultatul din exploatare s-a ridicat la 23,18 milioane de lei, cu mult peste cele 2,77 milioane de lei din primele nouă luni ale anului trecut, în timp ce profitul net a fost de 17,67 milioane de lei.

La jumătatea anului, Ioan Deac, preşedinte şi director general al companiei, avea 19% din producătorul de piese auto, în timp ce Ioan Miclea, director economic, deţinea 18,75% din emitentul cu sediul în Sibiu.

Evaluarea bursieră a companiei cu sediul în Sibiu se ridică la circa 150 de milioane de lei.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Fondurile de pensii nu mai au ce sa cumpere cu banii pe care îi primesc lunar de la salariați. Compa e o companie care nu da dividende, cu management departe de criteriile unei piețe de capital și fără mari perspective de creștere.

    1. ok si asta inseamna ca chiar vor cumpara orice fara sa clipeasca doar pt. a cheltui banii? da-mi voie sa nu cred. Cu toate astea, e nevoie f mare de ipo-uri in alte tari au explodat...avem nevoie si in ro sa avem de unde alege, sa se lupte 20-30 de companii din fiecare sector pentru banii investitorilor...avem nevoie de masuri de stimulare a lichiidatii, contrapartea centrala pare ca vine in 10 ani, nu avem timp sa asteptam, acum e momentum-ul pentru dezvoltare..vrem contracte de marketmaking ca sa nu muti pretul daca vinzi de 1000 lei...

      Ai dreptate. Avem nevoie de multe. Din pacate daca te uiti la faptul ca Romania si Bulgaria au blocat ultimele doua pozitii la inovare din UE si primele doua la coruptie, incepi sa te intrebi daca se poate. Pana la urma, bursa reflecta realitatea tarii, nu neaparat a economiei ...

    Compa = PER de 4 :D

    1. Ce conteaza daca pretul nu creste si dividende nu sunt distribuite.

      Ia tu altele la PER peste 15 si dividende mici. Daca ajunge si COMPA la un rezonabil PER de 8 oare cat va fi pretul. Nu sunt fondurile astea chiar proaste :)

      Un PER mic poate sa insemne o actiune subevaluata, dar si situatii cand compaia nu este atractiva pentru investitori din diferite motive intemeiate. Nu am o bila de cristal magica care sa imi spuna ce se va intampla, dar pentru mine Compa nu indeplineste multe criterii - lichiditate redusa, nu-mi place managementul, nu da dividende cu toate ca nu are un potential exceptional de crestere .. Fondurile pot sa se insele si au facut-o de multe ori. Gandeste-te la cele care au cumparat Sphera in oferta.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb