Fondul Proprietatea a adus Bursa de la Bucureşti pe radarul investitorilor internaţionali şi a atras nume mari de fonduri în România, susţine Alexandra Smedoiu, Senior Manager în cadrul Direcţiei de Consultanţă Fiscală de la PricewaterhouseCoopers (PwC) România.
Domnia sa ne-a declarat: "Dacă ne uităm pe statistica bursieră din ultimii ani, observăm că FP a ţinut mai mereu capul de afiş sau a fost în topul acţiunilor tranzacţionate la Bursă, în funcţie de volum. Nicio altă acţiune nu a creat atâta lichiditate pe bursă. Lichiditatea este caracteristica cea mai importantă a unei burse. Din acest punct de vedere, FP are o contribuţie importantă în efortul BVB să intre în rândul «pieţelor emergente», calificativ care este echivalentul «investment grade» din clasificarea economică a statelor".
În opinia doamnei Smedoiu, listarea paralelă a Fondului Proprietatea la Bursa din Londra ar putea avea efecte benefice dacă ar exista "un efect de levier", prin atragerea de investiţii complementare şi crearea unui efect investiţional pozitiv. Altfel, listarea în sine ar transfera pur şi simplu o parte din tranzacţii de pe Bursa de la Bucureşti pe Bursa de la Londra.
În ceea ce priveşte listarea pe bursă a companiilor energetice, reprezentantul PwC este de părere că, pentru a crea lichiditate şi încredere, Bursa trebuie să atragă nume mari: "Companiile energetice au potenţialul să atragă investitorii care, altfel, şi-ar plasa banii în alte pieţe sau în alt tip de investiţii. Listarea «perlelor energetice» ale României este o necesitate, nu o opţiune".