Reprezentanţii Fondului Proprietatea (FP) susţin majorarea capitalului cu 10%, prin Oferte Publice Primare, anunţate cu două zile în urmă, de Ministerul Economiei, la Hidroelectrica şi Nuclearelectrica însă spun că ar fi recomandat ca guvernul să vândă o parte din deţinerea sa pentru a face oferta şi mai atractivă pentru potenţialii investitori.
"Suntem de acord cu ideea de a realiza majorări de capital odată cu ofertele publice iniţiale, cu condiţia ca planurile de investiţii să fie clar definite. În oferta publică iniţială ar fi de asemenea recomandat ca guvernul să vândă o parte din deţinerea sa pentru a face oferta şi mai atractivă pentru potenţialii investitori", ne-au declarat reprezentanţii Fondului Proprietatea.
Grzegorz Konieczny, vicepreşedintele executiv al "Franklin Templeton Investments" şi fund manager pentru "Fondul Proprietatea", a precizat, în luna aprilie, că în urma unei oferte Publice Iniţiale, statul ar putea să îşi reducă participaţia la "Hidroelectrica" de la 80% la 51%, iar Fondul Proprietatea ar putea să îşi diminueze deţinerea la 13%, rezultând un free-float de 36%. În cazul "Nuclearelectrica", statul ar putea să rămână cu o deţinere de 51%, iar Fondul Proprietatea, cu una de 6%, în urma unei Oferte Publice Iniţiale.
Reprezentanţii Fondului Proprietatea ne-au mai declarat că reorganizarea sectorului energetic, în două companii, în care să nu mai fie incluse "Hidroelectrica" şi "Nuclearelectrica", poate duce la creşteri valorii unor companii cheie din sectorul energetic prin îmbunătăţirea transparenţei şi eficienţei operaţionale.
"Dacă planul de reorganizare este executat corect, companiile nou create pot deveni mai atractive pentru investitori, iar aceştia pot aduce resursele necesare pentru susţinerea planurilor de investiţii", ne-au precizat reprezentanţii Fondului Proprietatea.
Pe lângă majorarea capitalului social al celor două companii energetice, Ministerul Economiei a mai anunţat în urmă cu două zile, că urmează să vândă 15% din acţiunile "Transelectrica" şi "Transgaz", printr-o ofertă publică secundară, până la sfârşitul anului şi urmează să listeze "Romgaz" la Bursa de Valori Bucureşti, prin vânzarea pachetului de 15% din capitalul social.
1. Ascultati si luati aminte
(mesaj trimis de Mihai G în data de 28.07.2011, 02:10)
Cine nu are un Mark Mobius sa-si cumpere. Daca guvernul ar asculta si ar lua in consideratie cel putin 10% din ce propune Franklin Templeton, Romaniei iar fi mai bi si implicit noua. Dar vai cum sa plece sau sa arate lunar acesti mamuti ai energiei ce se intimpla cu finantele. Ei cum ar mai putea sa-si traga bonusuri de sute de mii si chiar milioane de euro?
1.1. esti genial Mihai G., precum lautarii... (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de actionar fara ochelari de cal în data de 28.07.2011, 13:57)
canti dupa ureche, amesteci mere cu pere. nimeni nu contesta capusarea companiilor de stat, insa asta nu justifica vanzarea lor americanilor ce vor sa puna mana pe ele precum au facut-o cu FP. Altele sunt interesele, dar e prea complicat ptr tine sa te prinzi.. CEZul cum de se dezvolta excelent desi e companie de stat?
1.2. nea Mihai e Tantza care face audienta la OTV (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.07.2011, 16:48)
haleste tot ce zboara, se crede Vox Populis cel atotstiutor. Bagator in seama notoriu. Nea Mihai, faci PDLul de rusine.
2. am formula. Contractati managerii CEZ la Min.Ec
(mesaj trimis de Popescu în data de 28.07.2011, 16:57)
ar trebui contractati la Min. Economiei managerii de la CEZ. cand te gandesti si unde era CEZ in 1990....la coada vacii in Europa ,a 30-a companie de utilitati si azi e in top 5 ,dupa EDF, ENEL , EON, Iberdrola,..iar RENEL care era a 8 companie de utilitati in Europa in 1990 ,nu mai exista azi datorita mangerilor geniali romani. CINE RASPUNDE in tara asta?