Ultima idee, că Finanţele suspectează că, de fapt, Statul deţine mai multe acţiuni la Fondul Proprietatea decât este consemnat în acte, sugerează că despăgubirile acordate proprietarilor spoliaţi de comunişti ne păgubesc dincolo de aceea ce li se cuvine.
Dacă este adevărat că numărul de acţiuni deţinut de Stat la Fondul Proprietatea este, de fapt, mai mare, atunci dividendele alocate celorlalţi acţionari - cei despăgubiţi cu acţiuni - sunt mai mari decât ar trebui.
Şi, că dividendele alocate Statului sunt mai mici decât ar avea dreptul.
V-aţi putea întreba care este aici interesul nostru, al cetăţenilor. Pentru că nu suntem în comunism şi nu dăm din avutul obştesc, ci suntem în plin capitalism şi asta nu-i decât o afacere politică prin care Statul îşi spală obrazul faţă de oamenii pe care i-a persecutat altădată, într-o altă afacere politică.
În realitate, avem interes. Banii Statului sunt ai noştri, indiferent de regim.
Dividendul Statului de la Fondul Proprietatea, în mod normal, ia calea Bugetului. Iar Bugetul este al nostru (sau, în mod normal, pentru noi). Nu are rost să discutăm aici că foarte rar banii Bugetului sunt investiţi pentru binele public.
Ceea ce este de observat în caz priveşte faptul că una din sursele de alimentare la Buget pare, conform spuselor Ministerului Finanţelor, să fi deturnat o parte din bani către grupul de despăgubiţi ai Fondului Proprietatea.
Şi a făcut asta cu aprobarea Ministerului.
Perplexitatea şi confuzia pe care le induce Fondul Proprietatea încă de la constituire, ridică această afacere la rangul de "marcă" pentru Guvernul Tăriceanu, care a mutilat noţiunea de "despăgubire" trans-formând-o în contrariul său atât în privinţa celor care îşi primesc reparaţiile, cât şi în privinţa restului de cetăţeni.
După cum oricine îşi imaginează, "a despăgubi" înseamnă a fi returnat echivalentul în natură sau valoric al pagubei. Nu mai puţin, nu mai mult.
Oferind acţiuni pentru compensarea pagubelor, Fondul Proprietatea alocă, dimpotrivă, valori ori mai mari, ori mai mici decât nivelul pagubelor. Căci preţul acţiunilor fluctuează. În sus şi în jos. Nu încremeneşte niciodată la echivalentul pagubelor.
Dacă banii obţinuţi de despăgubiţi prin vânzarea acţiunilor vor fi prea puţini în raport cu despăgubirile la care au dreptul (şi pe care Statul le-a recunoscut, deja), atunci îşi vor reclama diferenţa, în continuare. De altfel, sunt antrenaţi în a susţine procese contra Statului.
Deci, Fondul Proprietatea nu a rezolvat problema despăgubirilor, în aceste cazuri.
În schimb, dacă la vânzarea acţiunilor vor obţine bani mai mulţi decât ar merita, atunci Fondul Proprietatea ne-a păgubit pe noi, ceilalţi.
Adică, despăgubind, ne-a păgubit, nu doar acum, când a aprobat dividendul, ci prin însăşi existenţa sa.
Oare ce-i cu Avocatul Poporului? A mai auzit cineva de el? Sau e-n concendiu? Poate doarme? Poate-i este foame?
Poate... nu contează!