Păgubiţii FNI care au câştigat în instanţă despăgubiri din partea Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare au încercat, anul trecut, să îşi recupereze banii din comisioanele datorate CNVM de către Bursa de Valori Bucureşti şi de către brokeri, potrivit unor surse din piaţă.
Întrucât, se pare, nu au avut sorţi de izbândă, investitorii s-au îndreptat împotriva Fondului Proprietatea.
Reprezentanţii FP au confirmat că Fondul a primit 282 de notificări din partea investitorilor FNI care sunt în proces de executare a anumitor decizii ale instanţei împotriva CNVM, cerând Fondului să redirecţioneze plăţile comisionului aferent CNVM către executorul judecătoresc, pentru o sumă totală de 8.711.422,91 lei.
Reprezentanţii Bursei de Valori Bucureşti nu au răspuns, ieri, până la închiderea ediţiei, solicitării ziarului BURSA, să precizeze dacă BVB a primit solicitări similare celei către FP, din partea investitorilor FNI, fie anul acesta, fie anul trecut.
Potrivit surselor noastre, CNVM a transmis, anul trecut, brokerilor să nu dea curs cererilor de executare silită prin poprire a sumelor datorate CNVM întrucât acestea sunt destinate finanţării organizării şi funcţionării CNVM şi se încadrează în categoria sumelor din care nu se pot achita creanţe stabilite prin titluri executorii în sarcina CNVM.
Comisia a invocat, astfel, o lege care o protejează în faţa păgubiţilor FNI. Potrivit legii, "executarea obligaţiilor de plată ale CNVM decurgând din creanţe stabilite prin titluri executorii va fi asigurată doar din sumele ce depăşesc cinci milioane de lei, reprezentând media lunară a veniturilor încasate la bugetul CNVM".
Dispoziţiile legii urmează să se aplice până la 31 decembrie 2013.
Arbitrul pieţei de capital - CNVM - a fost obligat de instanţă să despăgubească foştii investitori FNI, în piaţă vehiculându-se o sumă de câteva sute de milioane de euro.
Asociaţia Brokerilor a transmis, la rândul său, către executorii judecătoreşti, un punct de vedere comun din partea membrilor săi, anunţând că aceştia nu vor da curs solicitării de executare întrucât nu îndeplineşte cerinţele Codului de procedură civilă.
Reprezentanţii CNVM ne-au trans-mis, săptămâna trecută, că analizează cererea transmisă către FP.
Aceştia au dorit să evidenţieze faptul că CNVM are regimul juridic de instituţie publică şi se supune rigorilor Legii nr. 500/2002 privind finanţele publice referitoare la constituirea şi execuţia bugetară, precum şi altor acte normative cu caracter special incidente: "Astfel, prevederile Codului de procedură civilă aplicabile CNVM trebuie coroborate cu dispoziţiile O.G. nr. 22/2002 privind executarea obligaţiilor de plată ale instituţiilor publice, stabilite prin titluri executorii, astfel cum a fost modificată prin Legea nr.92/2011 şi ale Legii nr.116/2011 privind stabilirea unor măsuri temporare pentru funcţionarea Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului şi a Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare".
După înfiinţarea Autorităţii de Supraveghere Financiară, care va prelua activitatea CNVM, CSA şi CSSPP, problema despăgubirii investitorilor FNI va fi pasată la AAAS.
Potrivit amendamentelor aduse de Comisia Juridică din Camera Deputaţilor, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului preia fără plată toate drepturile şi obligaţiile Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, rezultate din actele juridice prin care Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a fost obligată, ca parte responsabilă civilmente, la plata de despăgubiri către investitorii la Fondul Naţional de Investiţii.
1. Sigur scrii la un ziar financiar?
(mesaj trimis de CRASH în data de 19.03.2013, 09:43)
Poate vrei sa spui ca au incercat sa execute CNVM-ul. Tie daca iti pune fiscul poprire pe cont inseamna ca ca vrea sa execute banca la care ai contul? Hmmmm
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Adina Ardeleanu în data de 19.03.2013, 09:49)
- CNVM a transmis brokerilor să nu dea curs cererilor de executare silită prin poprire a sumelor datorate CNVM,
- Asociaţia Brokerilor a transmis, la rândul său, către executorii judecătoreşti, un punct de vedere comun din partea membrilor săi, anunţând că aceştia nu vor da curs solicitării de executare.
Asa ca, da, pagubitii FNI au incercat sa sa execute silit brokerii prin poprire a sumelor datorate CNVM.
1.2. reluam (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de crash în data de 19.03.2013, 10:27)
Mai documenteaza-te cu privire la aspectele legale ale unei executari. Pagubitii FNI incerca sa execute CNVM prin instituirea de popriri pe sumele datorate de catre BVB, FP, brokeri catre CNVM.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.03.2013, 10:49)
e ca poprirea salariului daca nu imi platesc creditul la banca. nu inseamna ca este executata firma la care lucrez
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de Adina Ardeleanu în data de 19.03.2013, 11:06)
Inteleg ce spuneti. Eu am folosit formularea din unele documente oficiale. Multumesc!
1.5. draga domnule Anonim (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 19.03.2013, 22:28)
afirmatia doamnei Adina este perfecta, pentru ca ea se refera la persoana juridica asupra careia se reflecta.