Fondul Proprietatea se poate lista la bursă, chiar dacă nu are profit

N.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 13 iunie 2008

Fondul Proprietatea se poate lista la bursă, chiar dacă nu are profit

Profitabilitatea Fondului Proprietatea nu ar fi o piedică pentru listarea la bursă a acestuia, pentru că Bursa de Valori Bucureşti (BVB) poate acorda în acest caz dispensele pe care le are la îndemână prin lege, a spus, ieri, preşedintele-director general al BVB, Stere Farmache.

"Fondul Proprietatea este o societate de tipul fondurilor mutuale, răspunde unui anumit proces de reformă şi alte multe lucruri foarte specifice. Bursa poate adopta reguli care să ţină cont de acest statut", a declarat domnul Farmache.

Domnia sa a explicat că, atunci când este vorba despre un emitent important precum Fondul Proprietatea, există o anumită flexibilitate a regulilor de listare care poate ţine de profitabilitate, lichiditate sau vechime şi a dat exemplul "Petrom", pentru care free float-ul ar trebui să fie de 25%, dar este în prezent de doar 7%.

Stere Farmache a concluzionat că, din partea BVB, Fondul Proprietatea ar putea beneficia de dispensele pe care bursa le are la îndemână prin lege.

În 29 mai, directorul general al Fondului Proprietatea, Daniela Lulache, avertiza că, dacă guvernul nu-i cedează încă 7,3% din acţiunile Nuclearelectrica, Fondul ar putea afişa pierderi pe 2007, ceea ce ar putea amâna listarea la bursă a Fondului pentru încă doi ani.

Conducerea Fondului Proprietatea a întârziat intenţionat încheierea situaţiilor financiare pe 2007, tocmai pentru a aştepta decizia de majorare a deţinerii la Nuclearelectrica, fără de care instituţia ar fi afişat pierderi, din cauza unor provizioane mari pe care era nevoită să le constituie, motiva Lulache.

"Pentru Nuclearelectrica, am constituit un provizion de 380 milioane lei. S-ar putea să avem o pierdere de câteva milioane de lei în urma constituirii acestor provizionane", declarase oficialul Fondului.

"Trebuie să avem un profit net la Fond, pentru că este o precondiţie pentru a fi listaţi. Fondul trebuie să aibă profit doi ani consecutivi pentru a putea fi listat la bursă", a mai spus Lulache.

Între timp, guvernul a aprobat actualizarea participaţiei pe care Fondul Proprietatea o deţine la Nuclearelectrica, măsura având în vedere majorările şi diminuările succesive de capital social înregistrate de Nuclearelectrica în perioada 1 februarie 2006 - 13 noiembrie 2007.

Luând în calcul majorarea deţinerii la Nuclearelectrica, Fondul Proprietatea ar afişa profit pe anul trecut, care ar fi al doilea consecutiv cu rezultat pozitiv pentru instituţie.

"Nuclearelectrica" nu se poate lista la bursă în 2008

"Nuclearelectrica" nu se va lis-ta la bursă în acest an în condiţiile în care procesul nu a fost încă demarat, iar pentru o ofertă publică iniţială de acest tip este nevoie de şase până la nouă luni, a spus ieri preşedintele BVB, Stere Farmache.

Domnia sa a precizat: "Nu cred că şi-au ales încă un intermediar. Noi ne-am întâlnit cu ministrul finanţelor şi cu conducerea Nuclearelectrica. Există perspective pentru listarea companiei, dar acest lucru se va întâmpla cel mai devreme anul viitor".

La sfârşitul anului trecut, ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian, spunea că ministerul vrea să listeze în 2008 la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) câte 10% din acţiunile societăţilor "Romgaz", "Nuclearelectrica" şi "Hidroelectrica".

Între timp, listarea "Romgaz" a fost amânată pentru 2009, iar cea a "Hidroelectrica" a fost blocată.

În privinţa listării "Nuclearelectrica", directorul general al companiei, Teodor Chirica, estima, în februarie, că procesul se va finaliza "spre sfâşitul anului", după terminarea unei evaluări interne a societăţii, ce poate dura până la câteva luni, şi aprobarea cererii de listare a "Nuclearelectrica" de către adunarea generală a acţionarilor - în care statul decide.

Listarea Aeroportului Otopeni, posibilă în 2008

În schimb, în cazul Aeroportului Henri Coandă (Otopeni), situaţia este ceva mai bună, iar "dacă lucrurile evoluează într-un ritm susţinut, listarea poate avea loc cel mai devreme la sfârşitul anului, dar aceasta este varianta optimistă", a completat Stere Farmache.

În privinţa celorlalte companii anunţate pentru listare de Ministerul Transporturilor, preşedintele BVB a explicat că este puţin probabil ca acestea să intre la bursă în termenul anunţat de autorităţi, respectiv până la sfârşitul anului.

Pe lista societăţilor din subordinea Ministerului Transporturilor care ar trebui listate la bursă se află - în afară de Compania Naţională Aeroportul Internaţional Henry Coandă, - societăţile Aeroportul Internaţional Bucureşti Băneasa Aurel Vlaicu, Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu Constanţa, Aeroportul Internaţional Traian Vuia Timişoara, CN Administraţia Canalelor Navigabile Constanţa, CN Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, CN Adminis-traţia Porturilor Dunării Maritime şi CN Administraţia Porturilor Dunării Fluviale Giurgiu.

La începutul acestei luni, comisia de selecţie din Ministerul Transporturilor a desemnat brokerul "BT Securities" ca intermediar pentru vânzarea pe piaţa de capital a 5% din capitalul social al Aeroportului Internaţional Henri Coandă.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. FONDUL PROPRIETATEA TREBUIE LISTAT LA BURSA IN CEL MAI SCURT TIMP, PT. CA ACEST LUCRU AR DUCE LA REZOLVAREA UNOR PROBLEME IMPORTANTE, RAMASE NEREZOLVATE-de exemplu CEA MAI IMPORTANTA CEA A DESPAGUBIRILOR BANESTI PT. PROPRIETARII CASELOR NATIONALIZATE CARE NICI DUPA APROAPE 20 de ANI NU A FOST REZOLVATA-CARE AR REZOLVA SI PROBLEME SOCIALE CUM AR FI CRESTEREA PENSIILOR, A SALARIILOR SI TOT CEA CE AR DECURGE DE AICI, ADICA FONDURI MAI MARI LA BUGETELE DE SANATATE, ASIGURARI SOCIALE si ALOCATIILE PT. COPII si ALTELE.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb