FONDUL PROPRIETATEA - TREI ANI DE LA LISTARE Lulache, Nuclearelectrica: "FP a avut un rol important în susţinerea dezvoltării pieţei de capital"

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 22 ianuarie 2014

"Această evoluţie a pieţei şi emitenţilor este un motor al dezvoltării economiei româneşti".

"Această evoluţie a pieţei şi emitenţilor este un motor al dezvoltării economiei româneşti".

"Rolul FP ar fi putut fi mult mai semnificativ dacă politica sa ar fi vizat investiţii mai ample în companiile autohtone"

Fondul Proprietatea (FP) este un contributor important la dezvoltarea pieţei de capital autohtone, atât prin propria listare şi lichiditatea acţiunilor, cât şi prin rolul de susţinător al listării companiilor la care este acţionar, apreciază Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica.

Din acest punct de vedere, domnia sa consideră că 2013 a fost un an extrem de interesant, cu un început dinamic de dezvoltare a pieţei noastre de capital, dar subliniază că această dezvoltare trebuie să continue în acelaşi ritm prin listarea atât a companiilor de stat, cât şi a celor private.

Directorul Nuclearelectrica ne-a declarat: "Această evoluţie a pieţei şi emitenţilor este un motor al dezvoltării economiei româneşti, iar FP, prin calitatea sa de acţionar în companii importante, a avut un rol important în susţinerea dezvoltării pieţei în capitalizare şi lichiditate. Desigur că rolul FP ar fi putut fi mult mai semnificativ dacă politica sa ar fi vizat investiţii mai ample în companiile autohtone, în detrimentul distribuirii resurselor către acţionari, inclusiv prin programele de răscumpărări de acţiuni. Cel puţin acesta era unul din obiectivele FP. Însă, în final, voinţa acţionarilor este cea care dictează, iar aceasta se pare că este orientată către o «lichidare» controlată a activelor fondului".

Daniela Lulache ne-a mai spus că, pe de altă parte, poate fi înţeleasă şi o astfel de abordare având în vedere că oportunităţile de reinvestire pentru FP au fost relativ reduse, iar în acest context redistribuirea către acţionari apare ca o soluţie firească, orientată inclusiv pentru susţinerea preţului acţiunii şi reducerea discount-ului faţă de NAV.

Oficialul Nuclearelectrica a completat: "Dacă discutăm de perspectiva desfiinţării FP printr-o «lichidare» sau «vânzare» controlată, atunci desigur că traseul din ultima perioadă şi deciziile recente ale acţionarilor fondului induc ideea că aceasta ar fi strategia FP. Această concluzie este întărită de politica de portofoliu şi modificările recente (prin exit) din unele companii, coroborate cu încercările de vânzare a altor participaţii.

Misiunea administratorului pare, însă, să fie provocatoare deoarece un număr semnificativ de participaţii ale FP sunt în companii nelistate, iar aceste participaţii sunt minoritare. În astfel de situaţii, de cele mai multe ori, dacă nu există planuri pentru listare, cumpărătorul cel mai probabil este acţionarul majoritar, însă poziţia de negociere a acţionarului minoritar este redusă".

Fiecare acţionar, inclusiv FP, are un interes legitim să monitorizeze evoluţia companiei la care deţine titluri şi modul în care managementul reuşeşte să atingă obiectivele propuse. "Consider că am demonstrat până în prezent că ne-am îndeplinit obiectivele asumate în cadrul Nuclearelectrica, livrând rezultatele aşteptate, iar relaţia cu FP a evoluat către un climat de comunicare şi încredere reciprocă", ne-a mai declarat Daniela Lulache, adăugând că, în fond, în prezent, FP este acţionar într-o companie listată şi nu nelistată, iar din punct de vedere al guvernanţei corporative au un reprezentant susţinut în Consiliul de Administraţie al companiei producătoare de energie nucleară.

Domnia sa apreciază susţinerea şi încrederea arătate de FP prin participarea la majorarea de capital efectuată cu ocazia listării, ceea ce dovedeşte interesul fondului în Nuclearelectrica.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb