Fondul Suveran de Investiţii din Planul Simion, greu de implementat în actualele condiţii economice

George Marinescu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 septembrie 2024

Ilustraţie: Colaj de MAKE

Ilustraţie: Colaj de MAKE

English Version

Planul Simion prevede înfiinţarea unui Fond Suveran de Investiţii pe modelul celui existent în Norvegia FSI propus de Simion nu va deţine acţiuni la companiile de stat din energie, ci va fi alimentat cu 50% din dividendele acordate şi cu banii de redevenţe şi alte taxe de exploatare Cetăţenii români ar putea deveni acţionari ai acestui fond şi ar avea drept de preempţiune la vânzarea unor acţiuni la companiile de stat Experţii consideră că un astfel de fond nu poate fi implementat în actualele condiţii economice naţionale, regionale şi globale

Crearea unui Fond Suveran de Investiţii în România (FSIR), ce ar urma să fie capitalizat din colectarea redevenţelor şi taxelor pentru exploatarea resurselor minerale şi energetice, cât şi din dividendele companiilor de stat din energie, reprezintă unul dintre proiectele pe termen lung propuse atât în Planul Simion, cât şi în programul de guvernare al Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR). Ideea nu este nouă. Un astfel de fond a dorit să înfiinţeze în ţara noastră Liviu Dragnea, pe vremea când era preşedinte al PSD şi, cu toate că guvernul social-democrat a aprobat în 2018 un act normativ pentru înfiinţarea Fondului Suveran de Investiţii, legea nu a mai fost implementată din cauza numeroaselor critici cu care s-a confruntat în perioada respectivă.

Acum, în Planul Simion şi în programul de guvernare al AUR se susţine că, prin valorificarea resurselor naturale şi printr-o administrare responsabilă, FSIR, ce ar urma să fie realizat pe modelul Fondului Suveran Norvegian, va putea asigura o sursă stabilă de venituri pentru acoperirea deficitelor bugetare şi va contribui la dezvoltarea economică a ţării.

Cu toate acestea, specialiştii afirmă că actualele condiţii economice din ţara noastră nu permit înfiinţarea unui astfel de fond şi arată că, dacă fondul va fi administrat prin intervenţii politice, nu va fi unul viabil, ci va eşua din cauza incompetenţei care a dus în faliment multe dintre companiile de stat.

În replică, reprezentanţii AUR precizează că fondul respectiv va fi unul transparent, cu o conducere profesionistă şi că, pe lângă modelul fondului norvegian, există şi modelul Fondului Suveran de Investiţii al Poloniei, care ar putea fi implementat facil în ţara noastră.

Structura şi funcţionarea fondului suveran de investiţii

Potrivit Planului Simion, Fondul Suveran de Investiţii al României ar trebui să fie responsabil pentru administrarea resurselor naturale ale ţării, plasarea sumelor colectate în investiţii cu risc scăzut în afara ţării şi acoperirea deficitului la fondul de pensii din câştigurile obţinute. În plus, fondul ar urma să sprijine investiţii în domenii cheie de interes naţional, cum ar fi energia, siderurgia şi metalurgia.

În programul AUR se arată că acest fond va fi organizat sub forma unui fond de stat, care poate fi capitalizat din banii contribuabililor români, permiţându-le acestora să devină acţionari. Statul român va păstra pachetul majoritar de acţiuni la companiile din domeniile strategice şi la cele care prelucrează bogăţiile naturale, asigurând astfel controlul naţional asupra acestor resurse vitale. De asemenea, cetăţenii români vor avea acces facil şi drept de preempţiune la cumpărarea de acţiuni în aceste companii. Această abordare va permite implicarea directă a populaţiei în gestionarea resurselor naţionale, sporind transparenţa şi responsabilitatea în administrarea fondului.

În opinia liderilor AUR, un aspect important pentru viabilitatea acestui fond este recuperarea treptată a pachetelor majoritare de acţiuni la companii strategice, precum OMV-Petrom, prin despăgubiri corecte, după verificarea îndeplinirii obligaţiilor contractuale. Această iniţiativă va asigura revenirea controlului asupra resurselor naţionale în mâinile statului şi ale cetăţenilor români, protejându-le de vânzarea sau exploatarea necontrolată.

Planul Simion arată că finanţarea FSIR se va realiza printr-un mecanism bine definit, care să asigure o sursă constantă de venituri. Cele patru surse principale de finanţare propuse sunt:

1.Direcţionarea către FSIR a redevenţelor şi taxelor de exploatare şi licenţiere pentru companiile care exploatează hidrocarburi, resurse minerale şi activează în domeniul producţiei de energie electrică.

2.O cotă parte (50%) din dividendele plătite statului român de companiile la care este acţionar, cum ar fi Hidroelectrica, Transgaz, Nuclearelectrica, RomGaz şi altele.

3.Emiterea de obligaţiuni corporative, pentru a atrage fonduri suplimentare.

4.Venituri proprii din plasamente şi investiţii realizate de FSIR odată ce acesta devine funcţional.

Liderul AUR estimează că din primele două surse, FSIR ar putea beneficia de aproximativ 1,5 miliarde de euro anual, bani care altfel ar fi mers direct către bugetul de stat. Aceste resurse ar permite fondului să-şi înceapă activitatea şi să devină un instrument puternic de investiţii pe termen lung.

Aspecte Politico-Legislative

Liderii AUR afirmă că, din perspectivă politico-legislativă, constituirea Fondului Suveran de Investiţii al României nu reprezintă un demers complicat, deoarece la nivelul statului român există deja mecanisme similare, cum ar fi celebrele societăţi de investiţii financiare (fostele SIF-uri). Ei afirmă că singurul lucru care lipseşte în acest moment este voinţa politică naţională care să ducă la constituirea unui astfel de fond, foarte important pentru economia naţională şi pentru dezvoltarea ţării.

Ei susţin că, odată înfiinţat şi operaţionalizat acest fond - pentru care trebuie creat un cadru normativ adecvat, FSIR va avea ca principal obiectiv valorificarea resurselor naturale în interesul românilor şi asigurarea prosperităţii pentru viitoarele generaţii. Planul Simion menţionează că Fondul Suveran de Investiţii nu este doar o propunere economică, ci şi o necesitate strategică pentru a asigura viitorul României.

Opinia Cititorului ( 30 )

  1. " despagubiri corecte, dupa verificarea obligatiilor contractuale". Adica statul , cu Simion in frunte sa cumpere Petrom de la OMW. OMW cred ca ar vinde bucuros, "la pretul corect", probabil mai mare decat cel de p[e bursa, ca dupa cum vad isi lichideaza si celelate subsidiare din Europa, in fapt singura pe care n-a vrut-o nimeni e Romania(posibil din cauza instabilitatii politice?, sau alte motive).

    dar actionarii mici romani si fondurile de pensii, nu cred ca ar avea un motive de bucurie, dc Petrom trece din administrarea OMW, la administrarea pilelor de partid Simion &co. 

    1. Nu va face nimic Simion fiindcă nu va câștiga alegerile.

      Prioritatea e securitatea atat timp cat mujicii isi fac de cap. Apartamentele dupa!

      Mai bine scoateti voi banu si luati-va apartamente ca toata lumea , nu tot mana-ntinsa

      Petrom trebuie naționalizat...punct.

      Evalua t profitul din toți anii ăștia si drum bun 

      ...

    Ce vrem de la un fost șef de galerie pre numele lui, Simion?

    Vrem sa plece înapoi în Ruzzia și s-o ia cu el și pe Șoșoaca. In rest le avem pe toate... 

    Vrem sa plece inapoi la Putin

    1. Noi nu vrem

      Voi doi? Atat?

      Doar voi doi vreti sa plece ?atat ?

      Noi doi plus o intreaga lume civilizata de care voua nu va place, amarastenii astia din "occidentul colectiv"

      ...

    Sa cumparam armament inutil e usor , restul e greu .

    1. sa ii scrii lui putin, ca produce prea mult armament inutil

      troll de la tiraspol, vor mai multe rochii si bomboane si mai putine rachete 

      dar imi e frica ca jungi la puscarie daca scrii asa ceva  

      rochii vreti voi astia care v-ati intors din bordelurile din Amsterdam , si nu mai muri de frica mea !

      Pe fanii lui putin, nu-i deranjeaza armata de orci. armamentul e inutil.

      1. nu poti construi cand esti amenintat cu bombe. sau poti dar, ce rost are, vezi ucraina

      2. si noi am fost tineri, si nu ne-a dat nimeni ceva pe gratis. 

      ai halucinatii ? unde vezi bombe ? lasa-te de beutura pina nu dai in delirium tremens , daca nu ai dat inca !

      la haznalele rusesti, acolo aud zilnic numai asta.

    Eu sunt de acord. Pretul meu corect pentru actiunile pe care le detin aunt 3.5 Ron per actiune. Astept banii :=)

    1. daaa. asteapta

    Cand e vorba sa se intoarca ceva maruntis la popor intotdeauna este GREU.

    Daca era de furat ceva, de dat de pomana la straini, de vandut pe 1 euro, era mai USOR.

    Multumim! 

    1. Armamentul e necesar pana crapa putler. Dupa aia, apartamente, dezvoltare durabila, statiuni, turism, sanatate etc. Dar doar dupa ce trece nebunia mujica. Altfel, degeaba ca patesti ca ucrainienii.

      poate crapi tu pina atunci ...

      cine sapa groapa altuia cade singur in ea. bye bye

      comentatorii rusnaci sunt atat de slabi azi, ca nici nu ma obosesc sa le dau una peste bot intr-o limba care nu o cunosc oricum

    Sorin Ovidiu Vîntu e pe cale sa depuna plîngere pentru plagiat.

    Contractul OMV Petrom a expirat in 2014.

    1. In fondul Suveran Norvegian toate activele au 100 % actionar statul.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb