Adrian Codirlaşu: "Ideal pentru constituirea FSI ar fi modelul Fondului Proprietatea"

George Marinescu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 septembrie

Vicepreşedintele CFA România nu consideră că un astfel de fond trebuie să fie în subordinea BNR, deşi Fondul Suveran de Investiţii al Norvegiei se află sub tutela băncii centrale din ţara scandinavă.

Vicepreşedintele CFA România nu consideră că un astfel de fond trebuie să fie în subordinea BNR, deşi Fondul Suveran de Investiţii al Norvegiei se află sub tutela băncii centrale din ţara scandinavă.

English Version

Fondul Suveran de Investiţii propus prin Planul Simion ar trebui să fie constituit după modelul Fondului Proprietatea, susţine Adrian Codirlaşu, vicepreşedintele CFA România.

Adrian Codirlaşu a precizat: "Ideal pentru constituirea unui astfel de fond ar fi modelul Fondului Proprietatea, care este extrem de performant. E nevoie de un administrator independent, de listarea unei părţi din respectivul fond la Bursa de Valori Bucureşti, chiar dacă statul păstrează majoritatea participării la respectivul instrument financiar. Administratorul profesionist şi listarea la bursă ar asigura transparenţa necesară funcţionării unui astfel de fond suveran de investiţii, ce ar asigura premisa unei gestionări corecte a banilor".

Vicepreşedintele CFA România nu consideră că un astfel de fond trebuie să fie în subordinea BNR, deşi Fondul Suveran de Investiţii al Norvegiei se află sub tutela băncii centrale din ţara scandinavă.

Domnul Codirlaşu a specificat: "Banca centrală din ţara noastră are rezerva valutară pe care o administrează bine, în timp ce în cadrul Fondului Suveran de Investiţii vorbim despre un alt tip de investiţii. Este vorba despre investiţii în economia reală şi cred că nu e bine ca BNR să se implice în astfel de investiţii".

Expertul financiar a arătat că nu există nicio interferenţă în constituirea acestui fond şi activitatea Băncii Naţionale de Dezvoltare ce este operaţionalizată prin intermediul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Adrian Codirlaşu ne-a spus: "În ceea ce priveşte Banca Naţională de Dezvoltare aceasta este o instituţie care acordă finanţare şi sprijină prin finanţare companiile din ţara noastră. În schimb, un fond de investiţii face equity, adică menţine sau administrează companii, pe când o bancă are un obiectiv diferit: să dea credite".

Vicepreşedintele CFA România a mai arătat că un asemenea fond de investiţii practic se alimentează şi din activele care au venituri substanţiale din resurse naturale.

Adrian Codirlaşu a menţionat: "Noi dacă reuşim să punem în funcţiune capacităţile de extracţie a gazului natural din Marea Neagră am avea o sursă de bani din care am putea constitui un fond suveran. Totodată fondul suveran ar putea să preia participaţiile statului la companiile din energie şi, practic, ar fi alimentat din dividende, din profiturile acelor companii. La fel, ar putea să preia şi redevenţele. Cu sumele colectate s-ar putea forma un astfel de fond de investiţii. Înfiinţarea unui astfel de fond este posibilă, mai ales că profiturile companiilor respective sunt banii statului care îi poate redirecţiona unde doreşte, deoarece este acţionar majoritar".

Întrebat dacă o astfel de preluare a profitului companiilor de stat de către fondul respectiv nu ar dăuna planurilor investiţionale derulate de acestea, expertul financiar a spus: "Guvernul face un artificiu; ia toate dividendele, e adevărat, dar companiile respective se finanţează prin credite ca să facă investiţii. Practic e o sursă de finanţare care nu afectează datoria publică, deoarece creditele respective sunt luate direct de companiile din energie, ceea ce înseamnă că investiţiile vor continua".

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Haide, vaide. Ne sta capul la cum să mai dea iubiții noștri conducători niște tunuri?? Din ce bani? Tot din ăia de împrumut? Mai bine jucăm la păcănelele

    pe modelul FP , care-i (inca) administrat de franklin templeton, americani, haha , mai degraba pe modelul SIF urilor ca alea-s administrate "profesionist" de stat, sau sifonate de stat, ca de acolo vine sif, de la sifon.

    o noua incercare de a inventa roata de catre rumani. Exista modele cu succes verificat, precum cel al Norvegiei. Adaptat, implementat, in subordinea BNR.

    1. 1. bnr e tot in subordinea guvernului. nu e "independenta" lol

      2 dc pui "fondul suveran " la bursa inseamna ca nu mai esti proprietar, ci altii sunt proprietari la ce e in fond. atat ca ai un intermediar, statul care mai ia un caimac taxa de administrare. cam cum era inainte hidroelectrica si FP. 

      Corect.

    Astea sunt vise. Eu zic să ne vedem lungul nasului și s corectăm probleme de bază pe care le are economia și apoi să ne gândim la avioane…

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb