Mircea Coşea: "Eu văd Fondul Suveran de Investiţii numai sub autoritatea BNR"

George Marinescu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 septembrie

Mircea Coşea ne-a precizat: "Nu accept ca acest fond să fie constituit pe baze politice sau să fie subordonat Guvernului. Eu văd Fondul Suveran de Investiţii numai sub autoritatea BNR, deoarece în banca centrală există posibilitatea eliminării acţiunilor politice şi a presiunilor politice".

Mircea Coşea ne-a precizat: "Nu accept ca acest fond să fie constituit pe baze politice sau să fie subordonat Guvernului. Eu văd Fondul Suveran de Investiţii numai sub autoritatea BNR, deoarece în banca centrală există posibilitatea eliminării acţiunilor politice şi a presiunilor politice".

English Version

Înfiinţarea unui fond suveran de investiţii este extraordinar de binevenită, dar un astfel de instrument financiar ar trebui să fie constituit numai sub autoritatea Băncii Naţionale a României, singura instituţie capabilă să elimine interesele şi presiunile politice, susţine profesor universitar dr. Mircea Coşea, expert în economie.

Mircea Coşea ne-a precizat: "Nu accept ca acest fond să fie constituit pe baze politice sau să fie subordonat Guvernului. Eu văd Fondul Suveran de Investiţii numai sub autoritatea BNR, deoarece în banca centrală există posibilitatea eliminării acţiunilor politice şi a presiunilor politice. Avem un model în acest sens, modelul norvegian, pe care ar trebui să îl imităm dacă dorim să facem un astfel de fond. Să nu facem fonduri la dispoziţia Guvernului, a Parlamentului sau a Guvernului. Nu cred în aşa ceva. România este prea politicată pentru a asigura unui fond suveran de investiţii maniera de a aduce beneficii corecte pe termen lung şi sustenabil".

Domnia sa a arătat că în acest moment nu vede realizabil în ţara noastră un astfel de fond, deoarece înfiinţarea şi funcţionarea lui "presupune câteva lucruri pe care România deocamdată nu le are".

Expertul în economie a menţionat: "În primul rând presupune existenţa unei economii care să performeze şi care să fie eliberată de orice barieră de deficit, de scăderi, de fel de fel de lucruri care ţin de funcţionabilitatea unei economii. Economia României nu poate să aibă deocamdată un fond suveran pentru că ea nu funcţionează. Un fond suveran se bazează pe existenţa unor mijloace procurate sau finanţate prin anumite surse, iar principala sursă este potenţialul economic al ţării care îl guvernează. La aceasta se poate adăuga participarea din partea unor investitori privaţi, participaţii în investiţii făcute în alte zone, surplusul unor fonduri de pensii, lucruri care deocamdată în România sunt iluzorii".

El declară că nu crede că este posibil ca un astfel de fond să fie alimentat din profiturile companiilor de stat din energie şi din redevenţele pentru extragerea gazelor naturale din Marea Neagră, "deoarece, dacă există o performanţă a unei companii cu capital majoritar de stat, direcţia principală pe care ar trebui să o aibă profiturile din energie ar fi reinvestirea în modernizarea acestor societăţi".

Mircea Coşea ne-a spus: Toate companiile cu capital majoritar de stat din sistemul energetic naţional sunt declasate din punct de vedere al vârstei utilajelor. Avem nevoie urgent de investiţii în modernizarea lor. Consider că profitul respectiv trebuie lăsat la latitudinea companiilor care au foarte bine puse la punct planuri de investiţii în sistem şi de modernizare".

Domnia sa afirmă că un fond suveran de investiţii are orizonturi mult mai largi, fiind utilizat în funcţie de deciziile unui board care să analizeze foarte bine unde se poate investi, cu ce beneficiu sau cu ce profit moral. Expertul în economie a arătat că fondurile suverane de investiţii care funcţionează astăzi în economiile mondiale sunt fie bazate pe profit, adică investiţii pe profit, fie investiţii pe programe de ajutorare în baza unor programe ale Naţiunilor Unite pentru protecţia mediului sau pentru rezolvarea problemelor pe care le au anumite state sau anumite zone ca urmare a unor catastrofe.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb