Înfiinţarea unui fond suveran de investiţii este extraordinar de binevenită, dar un astfel de instrument financiar ar trebui să fie constituit numai sub autoritatea Băncii Naţionale a României, singura instituţie capabilă să elimine interesele şi presiunile politice, susţine profesor universitar dr. Mircea Coşea, expert în economie.
Mircea Coşea ne-a precizat: "Nu accept ca acest fond să fie constituit pe baze politice sau să fie subordonat Guvernului. Eu văd Fondul Suveran de Investiţii numai sub autoritatea BNR, deoarece în banca centrală există posibilitatea eliminării acţiunilor politice şi a presiunilor politice. Avem un model în acest sens, modelul norvegian, pe care ar trebui să îl imităm dacă dorim să facem un astfel de fond. Să nu facem fonduri la dispoziţia Guvernului, a Parlamentului sau a Guvernului. Nu cred în aşa ceva. România este prea politicată pentru a asigura unui fond suveran de investiţii maniera de a aduce beneficii corecte pe termen lung şi sustenabil".
Domnia sa a arătat că în acest moment nu vede realizabil în ţara noastră un astfel de fond, deoarece înfiinţarea şi funcţionarea lui "presupune câteva lucruri pe care România deocamdată nu le are".
Expertul în economie a menţionat: "În primul rând presupune existenţa unei economii care să performeze şi care să fie eliberată de orice barieră de deficit, de scăderi, de fel de fel de lucruri care ţin de funcţionabilitatea unei economii. Economia României nu poate să aibă deocamdată un fond suveran pentru că ea nu funcţionează. Un fond suveran se bazează pe existenţa unor mijloace procurate sau finanţate prin anumite surse, iar principala sursă este potenţialul economic al ţării care îl guvernează. La aceasta se poate adăuga participarea din partea unor investitori privaţi, participaţii în investiţii făcute în alte zone, surplusul unor fonduri de pensii, lucruri care deocamdată în România sunt iluzorii".
El declară că nu crede că este posibil ca un astfel de fond să fie alimentat din profiturile companiilor de stat din energie şi din redevenţele pentru extragerea gazelor naturale din Marea Neagră, "deoarece, dacă există o performanţă a unei companii cu capital majoritar de stat, direcţia principală pe care ar trebui să o aibă profiturile din energie ar fi reinvestirea în modernizarea acestor societăţi".
Mircea Coşea ne-a spus: Toate companiile cu capital majoritar de stat din sistemul energetic naţional sunt declasate din punct de vedere al vârstei utilajelor. Avem nevoie urgent de investiţii în modernizarea lor. Consider că profitul respectiv trebuie lăsat la latitudinea companiilor care au foarte bine puse la punct planuri de investiţii în sistem şi de modernizare".
Domnia sa afirmă că un fond suveran de investiţii are orizonturi mult mai largi, fiind utilizat în funcţie de deciziile unui board care să analizeze foarte bine unde se poate investi, cu ce beneficiu sau cu ce profit moral. Expertul în economie a arătat că fondurile suverane de investiţii care funcţionează astăzi în economiile mondiale sunt fie bazate pe profit, adică investiţii pe profit, fie investiţii pe programe de ajutorare în baza unor programe ale Naţiunilor Unite pentru protecţia mediului sau pentru rezolvarea problemelor pe care le au anumite state sau anumite zone ca urmare a unor catastrofe.
1. Ce garantie?
(mesaj trimis de anonim în data de 09.09.2024, 12:48)
Ce garantie avem ca nu ajung la BNR politruci?A fost acolo Dancila,acum se aude ca vine Caciu,auzi Caciu la BNR.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.09.2024, 15:08)
Un fond suveran de investitii nu trebuie sa fie influientat de evolutia economiei locale.
Norvegia investeste preponderent in active financiare externe si imobiliare necotate.
La noi, ar fi putut functiona cel mult un fond locativ nonprofit, construit in jurul CNI, alimentat initial cu bani de la guvern/fonduri nerambursabile, pentru investitii in locuinte de inchiriat. Ulterior banii din chirii sa fie utilizati pentru acoperirea deficitelor structurale iar eventualul surplus dirijat in investitii. Din pacate nu se poate imagina asa ceva intrucat afacerile imobiliare sunt ale mafiotilor politici, fiind ideale pentru spalarea banilor din coruptia endemica.