Fondul suveran din Oman cere Bulgariei 720 milioane de euro, după insolvenţa băncii KTB

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 28 octombrie 2015

Fondul suveran de investiţii din Oman a dat în judecată Bulgaria, solicitând recuperarea unei investiţii de 720 de milioane de euro la Corporate Commercial Bank (KTB), a patra mare bancă bulgară, care a fost declarată insolventă, relatează Novinite.

Publicaţia 24 Chasa a relatat că fondul din Oman vrea să primească şi dobânzi pentru perioada în care KTB s-a aflat sub controlul băncii centrale a Bulgariei şi până când instituţia financiară a fost declarată insolventă, potrivit Mediafax.

KTB a fost plasată sub administrarea directă a băncii centrale bulgare în iunie 2014, după retrageri masive ale depozitelor de către clienţi, drepturile acţionarilor fiind suspendate.

În luna aprilie a acestui an, KTB a fost declarată insolventă începând din noiembrie 2014, data la care banca centrală i-a suspendat licenţa de funcţionare.

Fondul din Oman deţinea o participaţie de 30% la KTB, prin intermediul companiei Bulgarian Acquisition Company II.

Valoarea contabilă a participaţiei fondului din Oman la KTB este de 720 de milioane de euro, potrivit analiştilor intervievaţi de 24 Chasa.

Reclamaţia împotriva Ministerului de Finanţe al Bulgariei a fost înregistrată la o curte europeană de arbitraj.

Ministerul de Finanţe a confirmat faptul că fondul din Oman a început o acţiune în justiţie împotriva statului bulgar, precizând că îşi pregăteşte apărarea.

KTB a fost plasată sub supravegherea specială a Băncii Naţionale a Bulgariei în urma unui scandal în jurul viceguvernatorului băncii centrale, Ţvetan Gounev.

KTB era între băncile cu niveluri ridicate de lichidităţi înaintea unui zvon legat de dependenţa viceguvernatorului BNB Ţvetan Gounev de o anumită bancă, cu referire la KTB, care a fost difuzat prin intermediul unui email anonim trimis presei de un pretins angajat al băncii centrale.

Zvonul a coincis cu lansarea procedurilor preliminare de judecată împotriva lui Gounev şi a condus la retragerea de la KTB a unor sume uriaşe de bani de către clienţi, iar instituţia financiară nu a mai putut să îşi respecte obligaţiile.

În iunie 2014, Bulgaria a fost nevoită să pună la dispoziţia băncilor afectate de atacuri speculative o linie de credit de 3,3 miliarde de leva (1,7 miliarde de euro).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb