Fondurile de investiţii pun restricţii speculatorilor

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 24 aprilie 2009

Comisioanele de retragere ar putea scădea semnificativ

Îngrijorate de atacurile speculative din toamna trecută, fondurile des­chise de investiţii se pun la adăpost şi se grăbesc să includă în prospectele de funcţionare măsurile proaspăt dispuse de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM).

O serie din prevederile cuprinse în Dispunerea de Măsuri dată de CNVM la începutul lunii februarie, anul acesta, par să protejeze fondurile de investiţii şi administratorii acestora, în dauna unei părţi din investitorii interesaţi de câştiguri pe termen scurt.

Potrivit noilor măsuri, investitorii care vor dori să îşi încredinţeze economiile unui fond de investiţii, vor cunoaşte abia după efectuarea tranzacţiei preţul la care au cumpărat/răscumpărat unităţile de fond, precum şi numărul titlurilor de fond achiziţionate.

Dragoş Neacşu, vicepreşedintele Consiliului Director al Asociaţiei Administratorilor de Fonduri (AAF), consideră, însă, că acest lucru nu contravine interesului investitorilor, de vreme ce achiziţia unităţilor de fond presupune un plasament pe termen lung.

"Preţul este ultimul lucru care ar trebui să stea la baza deciziei de a investi într-un fond", a declarat Dragoş Neacşu, vicepreşedintele Consiliului Director al Asociaţiei Administratorilor de Fonduri (AAF). Potrivit domniei sale, inexistenţa unei astfel de prevederi a făcut posibile mai multe atacuri speculative în toamna anului trecut, prin care unii investitori au reuşit să îşi însuşească o parte din câştigurile fondurilor de investiţii în dauna investitorilor pe termen lung.

"În cazul fondurilor care au investiţii pe Bursă, valoarea unitară a activului net (VUAN) se va calcula pe baza preţului acţiunilor din ziua respectivă, faţă de vechea metodă potrivit căreia VUAN era calculată în funcţie de preţul de închidere din ziua anterioară", a mai spus domnul Neacşu.

Domnia sa consideră că vechea metodă de calcul avantaja speculatorii care profitau de faptul că evoluţia acţiunilor la Bursă se reflecta în valoarea unitară a activului net al Fondului cu o întârziere de aproximativ două zile. Speculatorii puteau intra şi ieşi din Fond anticipând evoluţia VUAN pe baza oscilaţiei preţurilor de pe Bursă, într-un context de piaţă cu o volatilitate ridicată.

Deşi, iniţial, administratorii de fonduri au încercat să prevină un astfel de comportament prin introducerea unor comisioane de retragere destul de ridicate, aceştia consideră că aplicarea noilor măsuri ale CNVM va elimina posibilitatea speculaţiilor pe termen scurt ale investitorilor.

"Prin această dispunere de măsuri se încearcă diferenţierea unui anumit tip de investitori, cei care fac speculaţii pe termen scurt, de cei cu un orizont de investiţie pe termen mediu sau lung, care sunt dezavantajaţi de acţiunile primilor", a mai spus domnul Neacşu.

Vicepreşedintele AAF se aşteaptă ca, odată cu implementarea noilor măsuri, administratorii de fonduri să reducă semnificativ comisioanele de retragere.

Potrivit noilor măsuri ale Comisiei, administratorii de fonduri mai pot stabili momentul zilei ("cut off time") în funcţie de care se calculează preţul de cumpărare/răscumpărare al unităţii de fond, putând exista, pentru aceeaşi zi, unul sau două preţuri la care se vor efectua tranzacţii cu unităţile de fond.

Până pe 7 mai, toate fondurile de investiţii deschise trebuie să-şi depună la Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare prospectele care să includă noile măsuri. Dispunerea de Măsuri nr. 2/6.02.2009 corectează neajunsurile legislaţiei actuale şi permite armonizarea cu legislaţia europeană în industria fondurilor, potrivit repreyentanţilor CNVM.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb