Fondurile de investiţii vor putea să împrumute acţiunile din portofoliu

C.P.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 5 iunie 2012

Fondurile de investiţii pot acorda împrumuturi de valori mobiliare şi pot constitui garanţii asociate acestora, potrivit unei dispuneri de măsuri a Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, din 25 mai 2012.

Potrivit CNVM, contractul de împrumut de valori mobiliare este încheiat de către S.A.I. care administrează OPCVM /OPCVM-ul (organism de plasament colectiv în valori mobiliare) autoadministrat cu un intermediar, participant la sistemul depozitarului central.

În situaţia în care un OPCVM intenţionează să acorde împrumuturi de valori mobiliare, aceste operaţiuni trebuie specificate în mod expres în prospectul de emisiune al OPCVM. Prospectul trebuie să includă cel puţin prevederi referitoare la: - scopul operaţiunilor de împrumut, - condiţiile şi limitele în care operaţiunile de împrumut sunt efectuate, conform prezentei dis-puneri de măsuri, - o descriere a riscurilor aferente operaţiunilor de împrumut, precum şi faptul că aceste riscuri sunt luate în considerare în mod cores-punzător în sistemul de administrare a ris-curilor al OPCVM.

CNVM precizează că un OPCVM poate acorda împrumuturi de valori mobiliare în condiţiile evitării conflictelor de interese intragrup: "În acest sens se va avea în vedere ca împrumutul să fie acordat acelei entităţi a cărei ofertă este cea mai avantajoasă, conform criteriilor (preţ/rating/risc etc.) stabilite în prealabil de OPCVM în documentele sale".

Un OPCVM nu poate acorda împrumuturi de valori mobiliare care să reprezinte mai mult de 10% din activul său, iar perioada maximă a împrumutului este de 30 de zile.

În urma operaţiunii de împrumut de valori mobiliare, activul total al OPCVM este diminuat cu valoarea titlurilor împrumutate, se arată în dispunerea CNVM: "În cadrul unei noi rubrici «Valori mobiliare acordate ca împrumut în curs de decontare» din cadrul activului OPCVM se evidenţiază aceeaşi cantitate de valori mobiliare împrumutate".

Garanţiile financiare asociate împrumutului de valori mobiliare în situaţia unui OPCVM se pot constitui sub formă de numerar, acţiuni din componenţa indicelui BET şi BET-FI, precum şi titluri de stat cu scadenţa mai mare de 12 luni, negociabile pe piaţa de capital. Valoarea garanţiei reprezintă în orice moment minimum 120% din valoarea titlurilor împrumutate. Garanţia va fi reflectată în activul OPCVM doar în momentul executării acesteia.

Veniturile obţinute din operaţiunea de împrumut se evidenţiază eşalonat în activul OPCVM, în mod asemănător evidenţierii unei dobânzi la depozit, în cadrul unei rubrici distincte "Venituri obţinute din operaţiunea de împrumut de valori mobiliare".

Contractul de garanţie financiară se încheie fără transfer de proprietate, în conformitate cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 9/2004.

Un OPCVM care acordă împrumuturi de valori mobiliare nu poate utiliza garanţiile financiare obţinute în urma acestor împrumuturi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb