Piaţa pensiilor private obligatorii (pilon II) a ajuns la active nete de 498,3 milioane lei (133,47 milioane euro) la sfârşitul lui septembrie, în creştere cu 26,54% faţă de luna anterioară, potrivit datelor publicate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Cele 14 fonduri de pensii obligatorii aveau 3.779.084 participanţi la sfârşitul lui septembrie de la care încasează contribuţii, cu 86.625 clienţi mai mult decât în luna august.
La ultima etapă de virare a contribuţiilor, fondurile de pensii obligatorii au încasat 101,5 milioane lei (27,8 milioane euro) aferente lunii iulie şi 3,9 milioane lei (circa 1 milion euro) care reprezintă restanţe din lunile anterioare. Valoarea medie pe asigurat a fost de 8,56 euro.
Într-un clasament al fondurilor cu cei mai bine plătiţi clienţi, pe primul loc se află ING Fond de Pensii, care are participanţi cu un venit mediu de 465 de euro, urmat îndeaproape de AIG, cu un salariu de 463 euro.
Pe locul trei se află BRD (426 euro), următoarele locuri fiind ocupate de BCR (404 euro) şi Aviva, cu 401 euro.
Pe piaţa pensiilor private obligatorii vor rămâne 13 jucători după încheierea fuziunii între BCR Fond de Pensii şi Omniasig Pensii.
La sfârşitul lunii septembrie, grupul Banca Comercială Română (BCR), care controlează al optulea jucător pe piaţa pensiilor private obligatorii (pilonul II), a anunţat că s-a înţeles cu acţionarii administratorului Omniasig Pensii pentru preluarea acestuia.
Valoarea Omniasig Pensii a fost estimată la circa 13-13,5 milioane euro.
În acest an, 2% din contribuţia totală de 9,5% pentru asigurările sociale pe care o plăteşte fiecare angajat va ajunge în administrare privată. Ponderea va creşte anual cu câte o jumătate de punct procentual, până la atingerea nivelului de 6% aplicat venitului lunar brut, într-un interval de opt ani.
Salariaţii cu vârsta de până la 35 de ani intră automat în sistemul pensiilor private obligatorii (pilonul II), în timp ce pentru angajaţii cu vârsta cuprinsă între 35 şi 45 de ani, participarea la pilonul II este opţională.