FORT atrage atenţia asupra necesităţii companiilor de a investi în soluţii de apărare cibernetică

V.G.
Companii / 19 decembrie 2022

Vladimir Ghiţă, CEO FORT

Vladimir Ghiţă, CEO FORT

Potrivit raportului ENISA (The European Union Agency for Cybersecurity), "Threat Landscape 2022", contextul generat de pandemie, împreună cu dezvoltarea accelerată a digitalizării, la care s-a adăugat conflictul Rusia-Ucraina, devenit şi un război informatic, au schimbat dramatic domeniul securităţii cibernetice, arată un comunicat de presă remis astăzi redacţiei.

Publicat în noiembrie 2022, raportul arată că în perioada iulie 2021 - iulie 2022 s-au înregistrat creşteri semnificative ale acţiunilor de tip hacking şi cybercrime, cu impact mult mai mare atât asupra persoanelor fizice, dar mai ales asupra companiilor private, instituţiilor de stat şi firmelor care furnizează diverse servicii către populaţie. În plus, această perioadă a dat naştere unor adevărate afaceri ca model de business de tipul "hacker-as-a-service" aflate, de asemenea, în continuă creştere din 2021.

Ca un exemplu în acest sens, doar atacurile de tip malware IoT (asupra dispozitivelor conectate la Internet, inclusiv routere) s-au dublat în prima parte a anului 2022, faţă de 2021, ajungând la cel mai ridicat volum din ultimii 4 ani, de ordinul a peste 7 milioane de atacuri de acest tip, se arată în raportul menţionat.

Potrivit sursei citate, aceste date fac foarte clară creşterea importanţei serviciilor de consultanţă de cybersecurity şi întăresc necesitatea pentru companii de a lucra cu parteneri specializaţi în acest domeniu. "Dorim să atragem atenţia asupra necesităţii investiţiei în servicii specializate de cybersecurity mai ales acum, când atacurile cibernetice au început să fie din ce în ce mai sofisticate şi, din păcate, eficiente. Securitatea cibernetică este o responsabilitate comună: client - companie specializată. Noi lucrăm foarte aproape de clienţii noştri, le cunoaştem nevoile, răspundem foarte prompt şi avem experţii necesari pentru a răspunde oricăror provocări. În acest fel, putem propune soluţiile potrivite, la timpul potrivit şi ajungem să salvăm bani pentru clienţii noştri, în principal prin prevenţie, dar, în caz de nevoie, şi prin recuperare în urma unui atac cibernetic. Trebuie menţionat şi faptul că, de cele mai multe ori, costurile generate de prevenţie sunt sensibil mai mici decât cele generate de procesul de remediere în cadrul unui atac", precizează Vladimir Ghiţă, CEO FORT.

În România, în primele luni ale anului 2022 companiile Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB), ale Guvernului, Ministerului Apărării sau ale Poliţiei de Frontieră şi CFR Călători sunt doar câteva dintre instituţiile care au fost ţinta unor atacuri informatice ale organizaţiilor de tip hacking, iar specialiştii în securitate cibernetică ai Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS) au declarat că au blocat mii de astfel de acţiuni asupra diferitelor tipuri de infrastructuri din România. Potrivit raportului Business Internet Security 2022 lansat de Orange Business Services, cele mai afectate domenii din România au fost în acest an zona de sănătate şi domeniul farmaceutic (32% ameninţări înregistrate), sectorul guvernamental şi cel al serviciilor publice (23%), industria de energie (22%), retail (16%) şi transport (7%). Atacurile de tip DDoS au înregistrat o creştere de 21% faţă de anul trecut, în timp ce atacurile ransomware au fost cu aproape 18% mai multe decât în 2021. Bucureştiul a fost ţinta a aproape jumătate din numărul total al atacurilor, 48%, urmat de Banat şi Moldova.

Acest aspect este reliefat şi de creşterea pieţei firmelor care au ca obiect de activitate securitatea cibernetică, după cum subliniază Vladimir Ghiţă, CEO FORT. Acesta precizează că, potrivit raportului McKinsey (2022), piaţa globală a serviciilor de cybersecurity este în creştere şi este estimată să ajungă la 101,5 miliarde de dolari până în 2025, având în vedere intensificarea numărului de atacuri cibernetice de la an la an. FORT s-a aliniat pieţei în creştere, iar primele 9 luni ale anului 2022 au reprezentat pentru compania nou creată evoluţie şi dezvoltare, atât la nivel de echipă, cât şi la nivel de servicii. În plus FORT a dezvoltat, împreună cu CTRL+N, un curs specific pe tematica Ethical Hacking, care asigură un training eficient pentru cei care vor să urmeze o carieră în domeniul securităţii cibernetice, cu certificare internaţională. La nivel financiar, FORT a înregistrat, în perioada menţionată, o creştere de 35%, respectiv până la 10.6 milioane de lei şi un profit operaţional de 2,2 milioane de lei, se mai arată în comunicat.

Această creştere a generat contextul prin care FORT a iniţiat o serie de investiţii în dezvoltarea unor anume tipuri de servicii: "Este mult mai uşor şi mai puţin costisitor să previi, decât să revii în urma unui astfel de atac, de aceea compania a dezvoltat foarte mult serviciile de audit şi penetration testing, care contribuie în mod direct şi imediat la furnizarea unei imagini reale asupra nivelului de securitate. Cu mesajul Cybersecurity stronghold, FORT urmăreşte un singur lucru: asigurarea funcţionării continue a proceselor de afaceri ale clienţilor, prin utilizarea de tehnici specifice îmbunătăţirii securităţii cibernetice, precum audit, teste de penetrare sau consultanţă", declară Andrei Resmeriţă, Director Vânzări FORT.

"Astăzi, având în vedere viteza de digitalizare impusă de progresele tehnologice în domenii precum seviciile Cloud sau Internet of Things, societatea are nevoie mai mult ca niciodată de mecanisme de protecţie a informaţiei în spaţiul virtual. Breşele de securitate pot avea repercusiuni dintre cele mai grave precum afectarea proceselor tehnologice, pierderea sau divulgarea de informaţii confidenţiale sau afectarea integrităţii şi reputaţia companiilor şi a angajaţilor acestora. Am ales să investim în FORT pentru că înţelegem rolul esenţial al industriei şi nevoia companiilor de aliniere din perspectiva riscului cibernetic şi a conformităţii cu normele europene. Agista crede în misiunea FORT de a accesibiliza soluţiile de securitate cibernetică în rândul IMM-urilor şi în potenţialul companiei de a deveni un jucător regional", informează Nicolae Kovacs, CEO Agista.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb