FORUMUL INVESTITORILOR 2023 Stere Farmache, FRC: "Pentru bursele din Europa Centrală şi de Sud-Est s-ar potrivi mai bine o alianţă, decât piaţa unică"

A.V.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Bursele din regiune / 27 martie 2023

Stere Farmache, FRC: "Pentru bursele din Europa Centrală şi de Sud-Est s-ar potrivi mai bine o alianţă, decât piaţa unică"

"Într-un asemenea proiect, orice bursă trebuie să îşi păstreze personalitatea" "Cred că un investitor este mult mai pregătit decât un ofiţer bancar să îşi asume un risc într-o investiţie într-o companie"

Uniunea pieţelor europene de capital este un concept în fază de embrion şi cred că sunt multe dificultăţi legate de felul în care se poate realiza, susţine Stere Farmache, membru al Directoratului Fondului Român de Contragarantare (FRC).

Domnia sa precizează: "Cred că pe termen mediu-lung sunt trei probleme legate de acest concept al pieţei unice europene la care nu avem încă răspunsul, iar răspunsul nu este simplu. Uniunea pieţelor europene înseamnă o mişcare liberă a capitalurilor şi emitenţilor în acest spaţiu european, iar dificultăţile constau în faptul că UE nu are răspuns la următoarele: disponibilitatea pieţelor; accesibilitate - cum să acceseze un investitor dintr-o piaţă mică o piaţă matură; cât de mult îşi pot permite pieţele mici să se integreze într-un astfel de concept. De aceea, cred că pentru bursele din regiunea Europa Centrală şi de Sud-Est s-ar potrivi, mai bine decât piaţa unică europeană, o alianţă, o cooperare".

Domnul Farmache explică: "Mi se pare că bursele din regiune trebuie să coopereze în contextul actual. Premisele pentru care ar fi posibilă o astfel de cooperare sunt: marea majoritate a acestor ţări, cu excepţia Austriei, sunt ţări care au trecut dintr-un regim politic în altul aproximativ în aceeaşi perioadă; sunt ţări care au avut de a face cu un transfer al proprietăţii de stat spre proprietatea privată; cele mai multe dintre ele, cu excepţia Poloniei, au avut de a face cu un proces de privatizare în masă; nivelul de educaţie financiară al investitorilor este relativ asemănător. Acestea sunt doar câteva elemente care ne duc cu gândul că avem o bază comună de pornire. Atunci, ideea de a coopera în acest domeniu ar trebui pusă în aplicare".

Stere Farmache: "Motivaţia unui astfel de proiect este creşterea investiţiilor în zonă"

În opinia reprezentantului FRC, bursele din Europa Centrală şi de Sud-Est ar trebui "să îşi unească gândurile şi rândurile" ca să poată "oferi ceva". Stere Farmache spune: "Cred că, mai întâi, bursele din regiune trebuie să îşi identifice interesul comun, acela ca fiecare să se dezvolte. Să nu uităm că bursele reprezintă pentru fiecare ţară un fel de mândrie naţională. Cred că într-un asemenea proiect orice bursă trebuie să îşi păstreze personalitatea, adică independenţa în operare. Aş numi o astfel de iniţiativă «Together we are developing ourselves». Cred că bursele au nevoie de această motivaţie, de a găsi o voce comună care să fie auzită, au nevoie să îşi definească ariile comune de cooperare. Şi cred că o astfel de iniţiativă trebuie să fie una neutră, în care toate bursele să participe şi să contribuie în mod egal. Motivaţia unui astfel de proiect este creşterea investiţiilor în această zonă".

Domnul Farmache aduce în atenţie şi faptul că marea majoritate a burselor din regiune, inclusiv cea de la Bucureşti, fac parte din federaţii. "Cu toate acestea, conceptul de cooperare europeană nu vine în contradicţie cu niciuna dintre aceste federaţii, ci reprezintă un interes comun al burselor din regiune", susţine oficialul FRC, precizând: "Bursele din regiune, în special cele din zona balcanică, au şi o cultură a afacerilor comună, care nu este de neglijat. Oportunităţile locale pot şi trebuie să fie valorificate printr-o astfel de iniţiativă. Lansez un apel către bursele din Europa Centrală şi de Est să creeze această cooperare în care nicio bursă să nu deţină monopolul, dar prin care să-şi poată valorifica mai bine interesele. Aceasta nu intră în contradicţie în niciun fel cu conceptul de uniune a pieţelor de capital, dimpotrivă, poate ajuta acest concept. Este o iniţiativă locală, regională, care poate expanda şi poate ajunge «în finală»".

Domnul Farmache mai afirmă că într-o astfel de alianţă trebuie valorificat potenţialul companiilor româneşti. "Pentru o companie care are afaceri în regiune, în Balcani, este mult mai potrivit să atragă investitori din zonă pentru că aici este cunoscută, îşi vinde produsele şi serviciile în acest spaţiu. Ca atare, investitorii vor putea să investească cu mai mare uşurinţă. Chiar şi atunci când va veni momentul în care toate aceste companii vor fi pe o platformă unică europeană, accesul va fi mult mai facil pentru investitorii din regiune".

Totodată, reprezentantul FRC susţine că în regiune sunt foarte multe societăţi de talie mijlocie - companii care nu au o cifră de afaceri mare şi care au nevoie de finanţare. "Cred că este o oportunitate pentru piaţa de capital îndreptarea atenţiei spre acest nivel de cooperare pe care l-am propus şi spre atragerea acestor companii pe piaţă", subliniază Stere Farmache.

Stere Farmache: "Canalul finanţării prin piaţa de capital nu este total deschis pentru emitenţi"

În clipa de faţă sunt proiecte în România care au nevoie de sprijin, iar băncile nu pot face faţă acestor cereri de finanţare de proiecte, inclusiv a proiectelor din PNRR care au nevoie, dincolo de partea de granturi, şi de o cofinanţare ce poate să vină pe canalul bancar sau cel al pieţei de capital, afirmă Stere Farmache, adăugând: "Din păcate, acest canal al finanţării prin piaţa de capital nu este total deschis pentru emitenţi şi cred că aici este cheia. Dacă ne uităm ce se întâmplă în piaţa americană, o să vedem că acolo raportul de finanţare a companiilor este invers decât cel din Europa, unde 75% vine prin sistemul bancar şi restul prin piaţa de capital, în timp ce în SUA raportul este invers. Cred că un investitor este mult mai pregătit decât un ofiţer bancar să îşi asume un risc într-o investiţie într-o companie. Pentru a acorda un credit, mai ales după criza din 2008, sunt foarte multe filtre, foarte multe criterii, accesul la finanţare nu este atât de simplu. În schimb, investitorii pe piaţa de capital au opţiuni diferite, sunt mult mai pregătiţi să îşi asume riscul. Cred că aici trebuie să lucreze piaţa de capital. Cred că bursa ar trebui să se uite şi la această zonă, a companiilor de talie mijlocie". Stere Farmache concluzionează: "Aceste companii ar fi interesante pentru investitori nu doar din perspectiva domeniului de activitate, ori a planurilor de afaceri pe care trebuie să le prezinte, ci şi a faptului că prin PNRR şi prin garanţiile acordate de stat, care au şi o componentă de grant, sunt atractive, respectiv o oportunitate pentru piaţa de capital din România".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb