Fosta şefă a CEC Braşov, trimisă şapte ani după gratii

OVIDIU VRÂNCEANU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 5 iunie 2015

Fosta şefă a CEC Braşov, trimisă şapte ani după gratii

Magistraţii Tribunalului Braşov au decis ieri ca fosta directoare a CEC Bank Braşov, Florentina Tăvălică, să execute şapte ani de închisoare, pentru abuz în serviciu şi luare de mită. Directoare adjunctă, Afrodita Nicoleta Renţea, a primit 4 ani şi 6 luni închisoare cu executare. În acelaşi dosar, omul de afaceri care a luat credite ilegal de la bancă, Mugur Babciuc, a fost condamnat la 3 ani închisoare cu suspendare.

Cele două directoare sunt acuzate că au acordat unor firme mai multe credite, fără îndeplinirea normelor bancare, timp de câţiva ani. Sentinţa nu este definitivă şi poate fi atacată în 10 zile.

Instanţa a mai decis ca inculpaţii Tăvălică Florentina, Renţea Afrodita Nicoleta şi Babciuc Mugur, în solidar, să plătească părţii civile CEC Bank S.A suma de 6.226.168,77 lei - la care se adaugă dobânzi, comisioane şi penalităţi aferente contractelor de credit, pănă la data efectuării plăţii integrale - cu titlu de despăgubiri civile reprezentănd daune materiale. "Inculpatele Tăvălică Florentina şi Renţea Afrodita Nicoleta, în solidar, sunt obligate la plata către partea civila CEC Bank S.A a sumei de 2.499.895,22 lei - la care se adaugă dobânzi, comisioane şi penalităţi aferente contractelor de credit, pănă la data efectuării plăţii integrale - cu titlu de despăgubiri civile reprezentănd daune materiale. Inculpata Tăvălică Florentina e obligată la plata către partea civila CEC Bank S.A a sumei de 703.331,10 lei - la care se adaugă dobânzi, comisioane şi penalităţi aferente contractelor de credit, pănă la data efectuării plăţii integrale - cu titlu de despăgubiri civile reprezentănd daune materiale", în timp ce Renţea Afrodita Nicoleta va trebui să plătească "1.289.944,82 lei - la care se adaugă dobânzi, comisioane şi penalităţi, aferente contractelor de credit, pănă la data efectuării plăţii integrale - cu titlu de despăgubiri civile reprezentănd daune materiale".

Instanţa a mai decis menţinerea sechestrului asupra unor imobile deţinute de Tăvălică şi Renţea în Braşov, respectiv Predeal.

Tăvălică, director al CEC Bank SA Sucursala Braşov în perioada octombrie 2005-21 martie 2013, şi Afrodita Nicoleta Renţea, director operaţiuni al CEC Bank SA Sucursala Braşov până în data de 5 ianuarie 2009 şi, în continuare, şef serviciu credite până în martie 2013, au fost cercetate pentru infracţiunea de luare de mită şi de abuz în serviciu contra intereselor publice. În perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă ale anului 2008, Tăvălică a condiţionat acordarea unor credite bancare societăţii "On Astor" SRL Braşov de efectuarea unor lucrări de amenajare a unui imobil, lucrări evaluate la suma de 6.886,20 lei, pe care le-a pretins de la Mugur Babciuc, asociat în societate, inculpat şi el în dosar. După acest moment, Tăvălică şi Renţea i-au oferit lui Babciuc varianta obţinerii de bani de la CEC Bank S.A Sucursala Braşov, prin intermediul altor firme "care să nu aibă datorii la bugetul de stat şi care să obţină credite succesive până la pragul de maximum 600.000 de lei" şi garantarea lor doar formală, prin facturi care să ateste existenţa unui stoc de marfă nereal.

Prin urmare, în perioada aprilie 2008 - februarie 2009, cele două femei au aprobat şi acordat un număr de 12 credite, în favoarea a 12 societăţi comerciale deţinute de cunoscuţi ori de angajaţi a lui Babciuc, producând o pagubă totală în patrimoniul CEC Bank S.A. în sumă totală de 7.020.000 de lei. Procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor Florentinei Tăvălică până la suma de 7.020.000 de lei plus 7.693 de lei contravaloarea lucrărilor de construcţie primite ca mită, precum şi asupra bunurilor aparţinând Afroditei Renţea, pentru suma de 7.020.000 de lei reprezentând contravaloarea prejudiciului produs prin acordarea ilegală a creditelor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb