Foşti miniştri şi secretari de stat PDL, daţi pe mâna DNA pentru păgubirea Hidroelectrica

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 21 martie 2013

Videanu: "Ponta a adus Hidroelectrica în pragul falimentului"

Conducerea Ministerului Economiei şi managerii Hidroelectrica au provocat, în perioada 2009 - 2011, pierderi de peste jumătate de miliard de lei, pentru care vor răspunde în faţa legii, este concluzia raportului Corpului de Control al premierului Victor Ponta. Foştii miniştri ai Economiei - Adriean Videanu şi Ion Ariton -, foştii secretari de stat în Ministerul Economiei - Tudor Şerban şi Claudiu Stafie, dar şi foşti directori ai Hidroelectrica - Traian Oprea, Mihai David şi Constantin Trihenea sunt acuzaţi, în acest raport, de posibile fapte de natură penală (abuz în serviciu contra intereselor publice) şi intervenţia ilegală în contractele Hidroelectrica.

Potrivit raportului dat ieri, publicităţii, în perioada 2009 - 2011, Hidroelectrica a achiziţionat de la alţi producători, în baza unor contracte bilaterale, peste 7,8 milioane MWh. Hidrolectrica a înregistrat pierderi totale de 553,1 milioane lei, în 2009-2011, din cauza diferenţei dintre preţul de vânzare a energiei electrice şi cel la care compania a cumpărat la rândul ei electricitate prin contracte bilaterale, la intervenţia ilegală a conducerii Ministerului Economiei. Pierderea a fost atenuată de profitul în valoare de 108,9 milioane lei obţinut de societate din vânzarea cantităţilor de energie electrică achiziţionate de pe celelalte pieţe de energie. "Ca urmare, pierderea înregistrată de Hidroelectrica din vânzarea întregii cantităţi de energie electrică ce a fost achiziţionată în perioada 2009 - 2011 de pe toate pieţele de energie (10.455.850 MWh), a fost în cuantum de 444,2 milioane lei", mai arată sursa citată.

Corpul de control al primului-ministru va sesiza Direcţia Naţională Anticorupţie în legătură cu operaţiunile sau actele ilicite constatate în urma desfăşurării acţiunii de control la Hidroelectrica, care pot întruni elementele constitutive ale unor infracţiuni, urmând ca organul de urmărire penală sau, după caz, instanţa de judecată, să hotărască asupra exis-tenţei sau inexistenţei infracţiunilor respective şi asupra vinovăţiei.

Ieri, premierul Victor Ponta a declarat, la şedinţa de Guvern: "Am raportul Corpului de Control pe care sigur îl vom trimite la DNA, la Curtea de Conturi, să vedeţi cum sub semnătura ministrului Videanu, a secretarului de stat Tudor Şerban, Hidroelectrica şi bugetul României au fost prejudiciate de sute de milioane de euro. Evident că banii ăştia acum sunt pe la domnul Videanu şi pe la PDL, dar trebuie recuperaţi şi trebuie traşi la răspundere penală cei care au beneficiat de aceste sute de milioane de euro. Administratorul special (n.r. al Hidroelectrica - aflată acum în insolvenţă) are o mulţime de procese, pe care, din fericire, le câştigă, cu băieţii deştepţi şi cu reprezentanţii băieţilor deştepţi de la Hidroelectrica. În ultimii patru ani, nimeni nu a mai verificat nimic din ce s-a întâmplat acolo".

În replică, fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, a declarat, într-un comunicat: "În ceea ce priveşte Hidroelectrica, în mandatul meu, compania a fost condusă de cel mai bun manager, paradoxal, membru al PSD (n.r. Mihai David), dar care a făcut din Hidroelectrica o companie puternică şi profitabilă. Ce a făcut Victor Ponta când a venit la putere? Prin deciziile luate, a adus Hidroelectrica în pragul fa-limentului.

Victor Ponta, nu vei scăpa de plata pagubelor produse prin intrarea în insolvenţă a Hidroelectrica. Aşa cum nu vei scăpa de plata banilor pe care i-ai furat de la complexurile energetice Turceni şi Rovinari. Pe cei interesaţi de hoţiile lui Victor Ponta, şi mă gândesc inclusiv la DNA, îi îndemn să studieze declaraţiile de avere ale acestuia din anii 2006-2007-2008-2009. Hoţiile lui sunt evidente".

Consiliul Concurenţei şi Comisia Europeană vor finaliza, în a doua parte a anului, investigaţiile vizând contractele Hidroelectrica de vânzare directă a energiei, iar dacă se constată încălcarea legii cei implicaţi vor fi amendaţi cu 2-4% din afaceri, a declarat, ieri, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

Contractele directe de vânzare a energiei de către Hidroelectrica, la preţuri mult sub media pieţei, au fost încheiate în perioada 2001-2003, prelungite ulterior şi reziliate sau renegociate anul trecut. Beneficiarii contractelor directe erau, în 2010, companiile Alro Slatina, Luxten Lightning, Energy Holding, Europec, Electromagnetica, Electrocarbon, ArcelorMittal Galaţi, Alpiq Romindustries, Alpiq Romenergie, EFT România, Electrica, Salrom, CHN Petroşani şi CLMB Pationar Braşov.

Corpul de Control al premierului Ponta arată că pierderea de la Hidroelectrica a fost determinată de intervenţia ilegală a unor persoane care au ocupat funcţii de conducere în Ministerul Economiei - ministru şi secretar de stat - care au avizat şi aprobat, după caz, note/memorandumuri ce au stat la baza încheierii de contracte/acte adiţionale având ca obiect cumpărarea de energie electrică de către companie, în condiţii păgubitoare. Inspectorii guvernamentali arată că la aceste pagube a contribuit şi acceptul repre-zentanţilor conducerii Hidroelectrica.

Adriean Videanu este acuzat, în raport, că a aprobat mai multe note, modalitate prin care a intervenit în mod direct în relaţia contractuală existentă între Termoelectrica şi Hidroelectrica, în vederea susţinerii intereselor financiare ale Termoelectrica, aprobând majorarea preţului peste tariful reglementat de ANRE şi menţinerea acestuia la acelaşi nivel pe tot parcursul anului 2010, fapt ce a concurat la producerea unor pagube. După acelaşi sistem, Adriean Videanu a aprobat, la propunerea directorului general al Hidroelectrica, alte note şi a intervenit, în mod direct, în relaţia contractuală existentă între Electrocentrale Deva, Complexul Turceni, Complexul Rovinari şi Hidroelectrica. Tot pe vremea minis-trului Videanu, conducerea Hidroelectrica a prelungit, până în 2018, contractele de furnizare a energiei încheiate cu deja celebrii "băieţi deştepţi".

Fostul ministru Ion Ariton este acuzat că a intervenit, în mod direct, în favoarea Termoelectrica, Compelxului Energetic Craiova, Complexului Energetic Turceni, Electrocentrale Deva, SNLO Oltenia, Nuclearelectrica, în relaţia contractuală a aces-tor companii cu Hidroelectrica, şi a cauzat prejudicii importante producătorului de energie hidro.

În raportul corpului de control se mai arată că, prin prelungirea cu cinci ani a contractelor directe cu furnizori privaţi, cu mult înainte de expirarea valabilităţii acestora (4-5 ani), părţile au ocolit încheierea unor noi contracte de vânzare - cumpărare a energiei electrice, fiind încălcate, astfel, prevederile Regulamentului privind cadrul organizat de tranzacţionare a contractelor bilaterale de energie electrică. Raportul spune: "Consecinţa acestor încălcări a constat în crearea unui dezavantaj economic pentru Hidroelectrica prin angajarea unor obligaţii contractuale ferme, pe termen lung, cu eludarea regulilor de transparenţă specifice pieţei concurenţiale şi cu riscul înregistrării de pierderi însemnate din executarea acestor contracte din cauza diferenţei între preţurile de vânzare stabilite în contracte (şi posibilitatea limitată de modificare a acestora) şi preţurile pe care societatea le putea obţine din vânzarea energiei electrice pe pieţele centralizate de energie administrate de OPCOM şi, concomitent, a unor avantaje patrimoniale celor patru societăţi comerciale cumpărătoare, atât prin limitarea posibilităţilor de ajustare a preţurilor de contracte, cât şi prin asigurarea unor însemnate cantităţi de energie electrică de la Hidroelectrica, care are costurile de producţie şi de livrare cele mai reduse".

Tot în raport se mai arată că, în perioada 2009 - mai 2012, deşi deţinea un aparat propriu de specialitate juridică, Hidroelectrica a contractat servicii de asistenţă juridică şi reprezentare cu diferite cabinete/societăţi de avocatură, în baza cărora a efectuat plăţi în sumă de 12,8 milioane lei a plătit pentru servicii juridice externe şi servicii de consultanţă, prestate atât în interes propriu, dar şi în interesul Ministerului Economiei şi al altor societăţi comerciale producătoare de energie electrică şi termică, suma totală de 5,3 milioane lei în vederea implementării măsurilor dispuse de minister pentru reorganizarea producătorilor de energie electrică şi termică de sub autoritatea acestuia, prin înfiinţarea unor companii naţionale. În plus faţă de plăţile efectuate de Hidroelectrica, ceilalţi producători de energie electrică şi termică aflaţi sub autoritatea ministerului au plătit, în acelaşi scop, suma de 4,3 milioane lei.

În opinia inspectorilor, plata de către Hidroelectrica a cheltuielilor efectuate în interesul Ministerului Economiei şi al altor producători de energie electrică şi termică aflaţi sub autoritatea ministerului a fost ilegală şi ineficientă din cauza faptului că procesul de reorganizare a producătorilor de energie nu a mai avut loc.

Hidroelectrica schimbă integral managementul

Hidroelectrica a lansat, ieri, proiectul Phoenix, care vizează recrutarea, selecţia şi angajarea a 67 de manageri, în următoarele două luni. Managementul companiei va fi integral schimbat, a anunţat Remus Borza, administratorul judiciar al companiei. Selecţia CV-urilor va avea loc în perioada 27 martie - 20 aprilie, iar candidaţii pot fi atât din interiorul companiei, cât şi din afara ei. Pachetul salarial va avea o parte fixă şi o parte variabilă, în funcţie de plus valoarea adusă. Toţi managerii vor avea contract de mandat în care vor avea fixate ţinte, iar neîndeplinirea lor duce la încheierea contractului.

Remus Borza a spus că a discutat cu ministrul delegat al energiei, Constantin Niţă, şi cu premierul Victor Ponta, şi ei l-au asigurat că statul nu va interveni în schimbarea managementului după ieşirea companiei din insolvenţă, iar cuvântul final îl au acţionarii.

Administratorul judiciar al Hidroelectrica, Euro Insol, a decis că nivelurile de top-management şi middle-management trebuie regândite pe principii solide de guvernanţă corporativă şi au fost scoase la concurs având în vedere că una dintre cauzele insolvenţei Hidroelectrica a fost managementul deficitar.

Domnul Borza afirmă: "Indiscutabil, managementul defectuos a contribuit la colapsul companiei. Am preluat Hidroelectrica cu datorii de un miliard de euro, decapitalizată de «băieţii deştepţi» şi capuşată de 500 de contracte împovărătoare. Prin implementarea, într-un timp foarte scurt, a unor măsuri de eficientizare, am reuşit să obţinem, în ultimele patru luni, un profit de 43 de milioane de euro. Dacă un avocat a reuşit, cu atât mai mult vor reuşi 67 de profesionişti, angajaţi exclusiv pe competenţe profesionale şi capabilităţi manageriale".

Noua echipă de manageri va transforma Hidroelectrica într-un jucător naţional important, poate chiar într-o multinaţională, mai afirmă administratorul judiciar. Compania va ieşi spre export şi va deschide birouri de furnizare la Budapesta şi la Viena.

Comitetul creditorilor Hidroelectrica (băncile şi Ministerul Economiei) a angajat firma Pedersen & Partners, pentru 60.000 euro, să coordoneze proiectul de recrutare şi selecţie şi să asigure controlul şi transparenţa acestuia.

Implementarea principiilor de guvernanţă corporativă a început în 2012, înainte de intrarea în insolvenţă a companiei, prin contractarea serviciilor firmei Egon Zehnder International, specializată în recrutare de personal de conducere, care va selecta, până la 31 mai 2013, viitorul director general al Hidroelectrica. Contractul cu Egon Zehnder International a fost de 200.000 euro. (ANCA IOVAN)

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Asistam,de cativa ani buni,la acuzatii cel putin penibile,facute de presedinti de partid,la adresa reprezentantilor opozitiei.De cele mai multe ori,aceste acuzatii nu sunt urmate de procese,ceea ce demonstreaza ca nu au suport.

    Trece o vreme,si vedem cu stupoare ca cei acuzati devin noii acuzatori,din nou,fara urmari in justitie. 

    Romanii sunt pusi in situatia de a urmari un circ de papusi vorbitoare,lipsite si de umor si de orice logica,in timp ce lucrurile evolueaza din rau in mai rau. 

    Rugam redactia sa faca cunoscute cititorilor CV-urile profesionistilor selectati de firma de recrutare,asteptam cu emotie acest examen,si redresarea Hidroelectrica.

    Daca aceasta actiune reusesste,rolul partidelor politice va reveni acolo unde trebuie,la elaborarea de programe si strategii,nu la numirea managerilor. 

    1. Aveti perfecta dreptate d-le T.M.,dar imi este teama ca vom asista din nou la spargerea unui balon de sapun.Mi-as dori sa pot afirma ca actiunile d-lui Borza au demonstrat ca se poate si altfel scapand HE de sindicalisti si directori politruci.Pe surse:un lider de marca al sindicatului se doreste manager general la HE.Nesimtirea nu mai are margini.

      Si ce daca vrea liderul respectiv sa se faca director general daca pana acum sefii lui i-au apreciat munca probabil tinandu-l delegat permanent la Bucuresti?Pentru ca nu am retinut va intreb pe dvs.:se cere cumva vorbirea fluenta in limba romana si onestitate?Poate aduce referinte de la d-l Codrin Stefanescu si Andreea Cretulescu?

    Daca mai statea guvernul PDL cu Videanu sforar principal probabil ca nici nu mai exista Hidroelectrica si gaurile erau astupate bine cu borduri marca Videanu. S-ar putea sa fie doar o schimbare la nivelul politicienilor care iau spaga, ii dam la o parte pe ai lui Basescu si Videanu si venim noi PNL si PSD.

    1. Iaca pana platesc managerii (binenteles ca o parte numiti politic), platesc deocamdata salariatii onesti care nu au avut putere de decizie ! Cine garanteaza ca noii manageri nu vor actiona la comanda politica ? Deocamdata HE este a statului roman iar puterea executiva este la guvern! Guvernul este constituit din politicieni !

      Pe fond Adrian este un baiat educat si bine crescut ,are calitati chiar de Presdinte si de aceea regret ca imaginea lui i se umbreste cu asemena constatari ale Corpului de control al Primului Ministru .

      Faptul ca achizitionat la pret mai mare decat a livrat ,e discutabil ,depinde de punctul respectiv de consum probail sau de management neserios. 

      Cred ca discutiile pe marginea constatarilor ar lamuri unele neregului , altele se pare ca sunt evidente. 

      Adrian insemna ca a dat credit unor aburitori care aveau avantaje personale .

      Daca ar fi apelat la mine l-as fi consiliat . 

      Nene, tu pe ce lume traiesti????

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb