GML, fostul acţionar majoritar al companiei petroliere ruse "Iukos", acţionează în judecată guvernul de la Mos-cova, ca urmare a confiscării activelor care aparţineau fostului gigant petrolier, anunţă EUobserver.com. GML cere despăgubiri de 33,8 miliarde de dolari.
Potrivit EUobserver.com, GML, societate înregistrată în Marea Britanie, arată că Rusia a încălcat un acord internaţional major din domeniul energiei - Tratatul Cartei Energiei (ECT) - la momentul la care a confiscat activele companiei "Iukos". Directorul GML, Tim Osborne, spune că, deşi Moscova a semnat Tratatul şi nu l-a ratificat, din punct de vedere legal, documentul generează obligaţii pentru Rusia.
Primul termen în acest caz este stabilit la data de 17 noiembrie, iar audierea va avea loc la Curtea Permanentă de Arbitraj de la Haga.
"Iukos" a încetat să existe, în mod oficial, în noiembrie 2007, după ce activele sale au fost înstrăinate printr-o serie de licitaţii de lichidare, banii astfel obţinuţi fiind des-tinaţi acoperirii debitelor companiei. Societatea petrolieră de stat "Rosneft" a cumpărat cea mai mare parte a activelor "Iukos" din domeniul producţiei, devenind cel mai mare producător de petrol din Rusia.
Fondatorul "Iukos", Mihail Hodorkovski, a fost condamnat la opt ani de închisoare pentru fraudă şi evaziune fis-cală. Acesta a negat, în repetate rânduri, toate acuzaţiile care i s-au adus, considerând că cele întâmplate au fost generate de faptul că susţinea opoziţia din ţară. Potrivit Euobserver, dacă GML va câştiga procesul, atunci "Rosneft" se va putea confrunta cu probleme legale.