Fostul consilier economic al preşedintelui american Donald Trump, Peter Navarro, a fost găsit vinovat, joi, de sfidarea Congresului pentru că nu a dat curs unei citaţii din partea comisiei din Camera Reprezentanţilor care a investigat atacul din 2021 asupra Capitoliului, relatează News.ro.
Un juriu format din 12 membri l-a găsit pe Navarro vinovat pentru două capete de acuzare de sfidare după ce a refuzat să depună mărturie sau să predea documente comisiei Camerei - conduse de democraţi - care a investigat revolta din 6 ianuarie 2021 a susţinătorilor lui Trump şi încercările mai ample ale lui Trump, un republican, de a întoarce rezultatul înfrângerii sale în alegerile din 2020.
"Acuzatul a ales loialitatea faţă de fostul preşedinte Trump în locul respectării citaţiei", le-a spus juraţilor procurorul federal Elizabeth Aloi în timpul pledoariilor finale. "Asta înseamnă dispreţ. Aceasta este o infracţiune", a subliniat procuroarea.
Acuzaţiile de care se face vinovat se pedepsesc cu minimum 30 de zile închisoare şi maximum cu un an de închisoare.
O audiere pentru pronunţarea sentinţei a fost programată pentru 12 ianuarie 2024.
Navarro este un dur în materie de politică referitoare la China şi l-a consiliat pe Trump în probleme economice în timpul preşedinţiei sale, făcând parte, de asemenea, din grupul de lucru pentru gestionarea pandemiei de COVID-19.
Navarro a devenit astfel al doilea asociat apropiat al lui Trump care este condamnat pentru sfidarea Congresului, după ce Steve Bannon a fost găsit vinovat anul trecut pentru că a sfidat în mod similar o citaţie. Bannon a fost condamnat la patru luni de închisoare, iar acum este în faza apelului.
Verdictul în cazul lui Navarro la tribunalul federal din Washington a fost pronunţat după un proces în care au depus mărturie doar într-o singură zi trei martori ai acuzării, foşti membri ai personalului comisiei din Congres. Apărarea nu a chemat niciun martor şi nu a prezentat nicio probă.
Verdictul a reprezentat o victorie pentru Departamentul de Justiţie şi pentru fosta comisie a Congresului, care a acţionat agresiv pentru a obţine mărturii de la mulţi dintre cei mai importanţi consilieri ai lui Trump înainte de a fi desfiinţată atunci când republicanii au preluat controlul Camerei, în ianuarie.
Multe dintre constatările comisiei au fost reflectate într-un rechizitoriu penal federal întocmit de procurorul special Jack Smith, care îl acuză pe Trump de tentativă de subminare a rezultatelor alegerilor, unul dintre cele patru dosare penale cu care se confruntă acesta în contextul în care candidează pentru a recâştiga preşedinţia în 2024.
Comisia desfiinţată a Congresului a încercat să îl audieze pe Navarro în legătură cu un plan conceput de el şi de alţi aliaţi ai lui Trump, denumit "Green Bay Sweep", pentru a împiedica certificarea victoriei în alegerile din 2020 a preşedintelui democrat Joe Biden. Comisia şi-a încheiat activitatea anul trecut fără a-l putea audia pe Navarro.
Susţinătorii lui Trump au luat cu asalt Capitoliul în ziua în care Congresul s-a reunit pentru a certifica victoria lui Biden, atacând poliţia şi obligând aleşii şi alte persoane să fugă pentru a se pune la adăpost. Trump a făcut afirmaţii false potrivit cărora alegerile au fost furate prin fraudă electorală pe scară largă.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.09.2023, 09:26)
Ce jocuri politice slabe,prin folosirea justitiei,ca arma politica,
chiar asa de rau a ajuns USA ??,
candva democratia exemplara a lumii ??!!