Actualizare 19:15 Instanţa decide în 21 octombrie dacă va fi redeschisă urmărirea penală în cazul lui Băsescu
Judecătoria Sectorului 5 va lua în 21 octombrie o decizie în cazul cererii procurorilor de la Parchetul ICCJ de confirmare a urmăririi penale în cazul lui Traian Băsescu, în dosarul în care Corneliu Vadim Tudor a depus pe numele fostului preşedinte o plângere privind jurnaliştii răpiţi în Irak, informează surse din presă.
(S.A.)
---------
Actualizare 9:55 Traian Băsescu: "Sunt un fost preşedinte destul de hărţuit"
Fostul preşedinte, Traian Băsescu, a declarat la plecarea de la Judecătoria sectorului 5 că nu există niciun motiv să se redeschidă ancheta în care a fost acuzat de Corneliu Vadim Tudor că şi-ar fi însuşit ilegal o parte din banii destinaţi răscumpărării jurnaliştilor din Irak de acum 10 ani, transmit televiziunile de ştiri.
Fostul şef de stat a spus: "Am respins orice afirmaţie a lui Vadim Tudor cu privire la însuşirea unor sume. De asemenea, am arătat judecătoarei că operaţiunea a fost desfăşurată de serviciile secrete ale României, SIE, SRI serviciile Armatei la acea vreme, noi având trupe în Irak şi cu asta .. basta. De asemenea, am cerut Parchetului General, în cazul în care se va decide redeschiderea dosarului, să mă audieze foarte rapid, pentru că a trena în spaţiul public o astfel de suspiciune este defavorabil inclusiv pentru România. Să presupui că un şef de stat şi-a însuşit din banii alocaţi unei operaţiuni în afara teritoriului naţional este inadmisibil".
Traian Băsescu a completat: "Mergem înainte. Sunt un fost preşedinte destul de hărţuit".
(I.D.)
-----------
Fostul preşedinte Traian Băsescu s-a prezentat miercuri la Judecătoria Sectorului 5, unde a fost citat în legătură cu o cerere a Parchetului General de confirmare a redeschiderii urmăririi penale în dosarul răpirii jurnaliştilor români în Irak, transmit televiziunile de ştiri.
Corneliu Vadim Tudor a depus o plângere penală la Parchetul General în care îi acuza pe Traian Băsescu şi pe preşedintele PDL de la acea vreme, Vasile Blaga, că şi-au însuşit o parte din răscumpărarea plătită de statul român pentru eliberarea celor trei jurnalişti români răpiţi în Irak în anul 2005.
În plângerea penală depusă la Parchet, Vadim Tudor aducea ca argumente afirmaţiile făcute într-o carte de fostul procuror DIICOT Ciprian Nastasiu şi anume că din suma plătită de statul român pentru eliberarea jurnaliştilor ar fi dispărut 4 milioane de euro.
Potrivit lui Ciprian Nastasiu, autorităţile de la Bucureşti ar fi trimis la Bagdad, prin intermediul SIE şi cu implicarea lui Traian Băsescu, aproximativ 12 - 13 milioane de euro, însă răpitorii ar fi primit doar 9 milioane de euro.
În cartea sa, fostul procuror DIICOT îl acuză pe Traian Băsescu că a clasificat pentru 50 de ani documentele despre negocierile din Irak şi suma reală plătită răpitorilor.
Traian Băsescu a declarat la data de 6 august: "Ce vor decide instanţele, asta se va face. În ceea ce mă priveşte, nu am nicio îngrijorare cu redeschiderea acestui dosar. E vremea delatorilor, un delator de teapa lui Vadim Tudor poate să te târâie prin toate instanţele. Aştept să se pronunţe justiţia şi pe urmă îl voi acţiona eu în instanţă pe acest Vadim Tudor".