Fostul şef al Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă, Cornel Şerban, a recunoscut, ieri, în cadrul audierilor de la Înalta Curte, că a facilitat o întâlnire dintre Gabriel Popoviciu şi denunţătorul Ion Motoc, lucrător la DNA.
Potrivit Agerpres, Şerban a menţionat că la una dintre întâlnirile cu Motoc, cea de la Howard Johnson, l-a invitat şi pe Gabriel Popoviciu, ca urmare a insistenţelor lui Motoc, care, într-o întrevedere anterioară, ar fi insistat să-l cunoască pe acesta.
Şerban a precizat că, la respectiva întâlnire, Motoc a venit cu documente, respectiv citaţii şi adrese din dosarul în care omul de afaceri era cercetat, fără să-i ceară cineva acest lucru.
Cornel Şerban s-a declarat, în faţa instanţei, nevinovat de acuzaţiile aduse de DNA şi a precizat, totodată, că, în cei 28 de ani de activitate în Ministerul de Interne, nu a comis vreo abatere, n-a fost sancţionat, nu s-a abătut de la respectarea dispoziţiilor legii şi nu a primit vreun bun sau vreo recompensă pentru a-şi realiza atribuţiile de serviciu. Domnia sa a spus că nu a avut vreo intenţie şi nu a dorit să creeze vreun prejudiciu în acest dosar.
Şerban a respins acuzaţiile procurorilor DNA, cum că l-ar fi contactat pe Motoc pentru ca acesta să-i dea o soluţie favorabilă lui Popoviciu, şi că, mai mult decât atât, cel care l-a căutat insistent a fost chiar Motoc. Fostul şef DGIPI a precizat că, deşi a lucrat o scurtă perioadă cu Motoc, înainte de 2000, nu au avut niciodată relaţii foarte apropiate.
De asemenea, Şerban a subliniat că discuţia despre dosarul lui Popoviciu a fost pornită de Motoc în cadrul întâlnirilor pe care le-a avut din propria-i iniţiativă, în contextul în care dorea să arate că are putere în DNA şi se lăuda cum îi învaţă el pe procurori meserie.
Şerban a recunoscut că îl cunoaşte pe omul de afaceri de aproximativ doi ani şi că el consideră că demersurile făcute de Motoc au fost provocări pentru a ajunge, prin el, la Popoviciu, întrucât acesta reprezintă "o ţintă pentru multă lume".
Cornel Şerban a declarat: "Convingerea pe care o am la acest moment, după ce am luat cunoştinţă de transcrierile convorbirilor telefonice în cauză, şi după părerea pe care mi-am format-o în timp pe parcursul întâlnirilor, este că Motoc nu a urmărit altceva decât să mă provoace şi să reprezint pentru el omul prin care să ajungă la Popoviciu. Niciodată nu i-am cerut să efectueze alte acte decât cele care-i revin, sau să dea soluţii favorabile faţă de Popoviciu".
În legătură cu acuzaţia că ar fi dat listingul unor convorbiri telefonice consulului general al României la Milano, Tiberiu Dinu, Şerban a precizat că solicitările formulate de consulat şi de acesta, privitoare la o posibilă ameninţare a unui demnitar român, dar şi suspiciunea asupra unui lucrător consular în activitatea lui, au fost înregistrate şi trimise spre verificare, în condiţiile legii.
Domnia sa s-a arătat nemulţumit că, deşi a solicitat procurorului de caz să verifice, în cadrul DGIPI, modul cum cele două solicitări ale consulatului au fost înregistrate şi căile pe care le-a urmat, nu a primit niciun răspuns.