FOTBAL ŞI BANI Cluburile din Liga 1 cer 45 de milioane de euro pentru 6 pachete de meciuri

DAN NICOLAIE
Ziarul BURSA #Sport / 22 iunie 2011

Adunarea Generală a Ligii Profesioniste de Fotbal a decis ca drepturile TV care nu au fost vândute în cadrul licitaţiei desfăşurate în această primăvară, şase pachete, să poată fi achiziţionate pentru minim 45 de milioane de euro plus TVA. Reprezentanţii cluburilor au refuzat o ofertă de aproximativ 37 de milioane de euro pentru trei ani, înaintată de grupul RCS-RDS, aceştia decizând că nu este cazul să accepte mai puţin de 15 milioane de euro pe sezon.

Posturile TV interesate sunt aşteptate până pe 27 iunie la sediul LPF. Negocierile se vor purta direct cu televiziunile, preşedintele Ligii anunţând că a primit deja acceptul Consiliului Concurenţei pentru această modalitate de vânzare. Dumitru Dragomir a mai spus că LPF a abandonat deja ideea înfiinţării unei televiziuni de sport şi că se concentrează pe vânzarea directă a drepturilor: "Nu începem proiectul televiziunii pentru că sunt probleme mari de tot. Vom încerca să vindem la un preţ cât mai bun. Ofertele vor fi depuse la sediul LPF. Termenul limită este 27 iunie, ora 12.00.

Persoanele a căror ofertă îndeplineşte cererile noastre vor fi chemate la negocieri. Cine are peste 45 de milioane pentru aceste pachete, este binevenit. Luni vom avea o nouă Adunare Generală în care ne vom spune părerile". Patronul Stelei, Gigi Becali, lasă să se înţeleagă că nu este nicio problemă dacă nu va apărea niciun cumpărător, deşi opinia generală pare a fi cu totul alta: "Adunarea Generală a decis ca plafon minim 45 de milioane de euro plus TVA pentru trei ani sau 15 milioane pe un an. Dacă vor bine, dacă nu, să fie sănătoşi. Dacă nu, nu vom vinde, ţinem noi drepturile. Dacă nu vindem, nu-i nicio problemă, nu murim de foame".

În cele două luni scurse de la licitaţie singura propunere concretă în privinţa celor 6 pachete a aparţinut celor de la Digi Sport (RCS-RDS), care au oferit 37 de milioane de euro. De altfel şi la licitaţie s-a constatat o lipsă de interes a trusturilor pentru drepturile TV ale partidelor din Liga. Televiziunile nu s-au bătut, aşa cum se aşteptau conducătorii LPF, pe cele nouă pachete, licitaţia încheindu-se în doar 5 minute. RCS-RDS a licitat doar pentru primul pachet, acolo unde a avut o minimă concurenţă din partea celor de la Romtelecom, reuşind să-l achiziţioneze cu 13.200.000 de euro plus TVA, pentru trei ani. La pachetul numărul 2 a existat un singur ofertant, Romtelecom, care va plăti 12.900.000 de euro plus TVA.

Practic, în ceea ce priveşte partidele care vor fi transmise, între cele două pachete nu există nicio diferenţă. Pentru următoarele pachete, trei, patru, cinci, şase şi şapte, nu s-a înscris nimeni, iar Antena 1 a achiziţionat, fără nicio opoziţie pachetul numărul 8, cu 10.500.000 de euro plus TVA. Televiziunea publică a refuzat să mai cumpere pachetul numărul 9, aşa că Liga a rămas cu 6 pachete "pe cap", fapt ce a creat panică în rândul conducătorilor, care se văd privaţi de o sursă consistentă de venit. De unde se aştepta să se bată recordul, cu o sumă de peste 120.000.000 de euro, s-a ajuns la o sumă foarte mică , de doar 45.200.000 de euro, pentru trei sezoane.

În cazul în care se va găsi un cumpărător, suma încasată va fi apropiată de aceea obţinută în urmă cu trei ani. La precedenta licitaţie a drepturilor TV din Liga 1, care a avut loc în 2008, trustul RCS&RDS - Antena 1 a caştigat licitaţia pentru suma de 85 milioane de euro, 101,15 milioane euro cu TVA.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb