FOTBAL ŞI BANI Meandrele concretului: o echipă în insolvenţă poate să câştige titlul

DAN NICOLAIE
Ziarul BURSA #Sport / 23 noiembrie 2016

Meandrele concretului: o echipă în insolvenţă poate să câştige titlul

CFR Cluj şi Gaz Metan Mediaş, echipe aflate în insolvenţă din februarie 2015, respectiv octombrie 2016, au şanse reale de a câştiga titlul în acest sezon. Trebuie spus că CFR Cluj a pornit în actualul sezon cu un handicap de -6 puncte, din cauza datoriilor către stat. Situaţia este inedită şi destul de stranie pentru imaginea campionatului, ar fi o premieră ca o echipă aflată în insolvenţă să cucerească titlul, fără să poată reprezenta ţara în competiţiile europene. Vara aceasta Comitetul Executiv al FRF a decis ca echipele aflate în această situaţie la finele ediţiei de campionat 2017-2018 să fie retrogradate direct în Liga a 3-a.

Chiar dacă din punct de vedere sportiv echipele se descurcă destul de bine, ambele au şanse foarte mari să joace în play-off şi să lupte pentru titlul de campioană, situaţia financiară poate să ducă la dispariţia acestora. Din nefericire conducerile multor echipe din Liga 1 nu par capabile să găsească surse de finanţare şi nici să realizeze un plan de cheltuieli raportat corect la veniturile obţinute. Cifrele prezentate de către ligă spun totul despre situaţia fotbalului autohton, unul care a ajuns să depindă de banii proveniţi din vânzarea drepturilor TV. Fotbalul profesionist autohton a generat în 2015 venituri totale de aproximativ 56 milioane de euro. Structura veniturilor din fotbalul profesionist este reprezentată de: bilete de intrare - 3%, sponsorizări şi publicitate - 19%, drepturi de difuzare - 40%, venituri UEFA - 9%, venituri/subvenţii de la autorităţi locale - 20%, alte venituri - 9%. Cum doar echipele care au participat în cupele europene beneficiază de sumele oferite de UEFA, este evident că banii din drepturile TV reprezintă mai mult de 50% din veniturile majorităţii echipelor din prima ligă. După cum se poate observa, legătura cu fanii este aproape inexistentă, veniturile din bilete fiind neglijabile, cu două-trei excepţii. Practic, echipele se bazează pe banii de la televiziuni şi pe vânzarea de jucători. Doar patru cluburi au înregistrat profit net în 2015: Viitorul Constanţa (1,2 milioane de euro), CS Gaz Metan Mediaş (520.000 de euro), FC Botoşani (125.000 de euro), CS Pandurii Tg. Jiu (89.000 de euro). Trebuie spus însă că în 2016, în luna octombrie, două dintre echipele care au înregistrat profit în 2015, Gaz Metan şi Pandurii, au intrat în insolvenţă! Viitorul Constanţa, pepiniera fotbalului autohton, stă foarte bine în materie de transferuri de jucători, iar FC Botoşani este una dintre puţinele echipe din Liga 1 care evoluează cu stadionul aproape plin, meci de meci.

În 2016, aproximativ 6% din veniturile LPF provin din sponsorizări şi licenţe, restul de 94% fiind venituri înregistrate din drepturi TV. Situaţia este bizară, fotbalul autohton fiind în continuare iubit de către amatorii de sport, dar care stau la distanţă de arenele pe care se joacă fotbal. Potrivit LPF, fotbalul intern rămâne preferatul telespectatorilor (audienţa medie/meci este cuprinsă între 1.02% şi 11%.), meciurile transmise din Bundesliga având, de exemplu, o audienţă medie de 0.29%, cele din Il Calcio de 0.45%, cele din Primera Division de 0.8% iar cele din Premier League de 0.7%. În acest moment spectatorul pare să fi migrat de pe stadion în faţa televizoarelor, ceea ce reprezintă o problemă pentru spectacolul fotbalistic, care nu poate fi deplin cu tribunele goale. Din totalul transmisiilor sportive în direct, fotbalul reprezintă 70% , iar din acestea 75% sunt partide din Liga 1 şi din Cupa Ligii. În aceste condiţii, o campioană aflată în insolvenţă ar reprezenta cireaşa amară de pe un tort plin cu ingrediente greu de identificat, unele dintre ele toxice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb