FOTBAL ŞI BANI Obiectivul clujenilor: câştigarea a cel puţin 15 milioane de euro în Liga Campionilor

DAN NICOLAIE
Ziarul BURSA #Sport / 14 septembrie 2010

Obiectivul clujenilor: câştigarea a cel puţin 15 milioane de euro în Liga Campionilor

Liga Campionilor la fotbal este competiţia sportivă intercluburi din Europa în care sunt oferite cele mai mari premii. Pentru echipele mai puţin bogate, o participare în grupele acestei competiţii înseamnă asigurarea bugetului pe aproape doi ani. CFR Cluj, campioana ţării noastre, şi-a propus ca în acest an să câştige cel puţin 15 milioane de euro, ceea ce, tradus în performanţe sportive, ar însemna calificarea în primăvara europeană.

În sezonul 2009/ 2010, cele 32 de cluburi calificate în grupele Ligii Campionilor au câştigat 746,4 milioane de euro. Inter Milano, câştigătoarea competiţiei, a încasat cel mai mult, 48,8 milioane de euro, din care 29,2 milioane euro sub formă de premii şi 19,6 milioane cota din drepturile TV. Pe locul 2 s-a aflat Manchester United - 45,8 milioane de euro, eliminată în sferturi, dar care a beneficiat de valoarea mai mare a contractului TV, iar pe poziţia a treia în clasamentul câştigurilor s-a clasat finalista Bayern Munchen, cu 44,8 milioane euro. La polul opus s-au aflat Macabi Haifa (8,5 milioane de euro) şi Debrecen (8,9 milioane de euro) echipe care au terminat în grupele lor pe ultimul loc şi au beneficiat şi de mai puţini bani din drepturile TV. Primele fixe acordate cluburilor de UEFA sunt: 3,8 milioane de euro pentru calificarea în grupe, 550.000 de euro pentru fiecare meci din grupe, indiferent de rezultat, 800.000 de euro pentru fiecare victorie din grupă şi 400.000 de euro pentru fiecare rezultat de egalitate.

Unirea Urziceni a obţinut din participarea în grupele Ligii Campionilor suma de 17.720.000 de euro împărţiţi astfel: 3,8 milioane de euro - bonusul de participare în grupele Ligii Campionilor, 3,3 milioane de euro - bonus de participare la fiecare din cele şase meciuri din faza grupelor, 2,4 milioane de euro - reprezentând bonusul de performanţă pentru cele opt puncte câştigate în grupa G şi 8,22 milioane de euro - reprezentând valoarea comercială a pieţei televizuale ("Market Pool"). Pentru participarea în 16-imile de finală ale Ligii Europa, unde a fost eliminată de FC Liverpool, Unirea Urziceni a primit încă 468.113 euro.

Cu un antrenor nou, Sorin Cârţu, clujenii speră să egaleze performanţa financiară a celor de la Unirea Urziceni, având avantajul că vor evolua în meciurile de acasă pe propriul stadion, spre deosebire de ialomiţeni care au fost nevoiţi să evolueze în Bucureşti, pe arena din Ghencea.

În Europa League, care este a doua competiţie intercluburi organizată de UEFA, premiile sunt cu mult mai mici. Ţara noastră are o singură echipă calificată în faza grupelor din 5 posibile. Steaua va debuta joi împotriva formaţiei Liverpool. În sezonul trecut formaţiile noastre care au prins grupele Europa League au primit de la UEFA după cum urmează: CFR Cluj - 1.757.399 euro, FC Timişoara - 1.582.399 euro, Dinamo - 1.582.399 euro, Steaua - 1.582.399 euro.

Programul primei faze a grupelor Ligii Campionilor

14 septembrie

Twente - Inter, Werder Bremen - Tottenham, Lyon - Schalke 04, Benfica - Hapoel, Bursaspor - Valencia, Manchester United - Glasgow Rangers (în direct pe TVR 1), Barcelona - Panathinaikos, FC Copenhaga - Rubin Kazan

15 septembrie

CFR Cluj - FC Basel (în direct pe TVR 1), Bayern Munchen- AS Roma, Zilina - Chelsea, Marseille - Spartak Moscova, Real Madrid - Ajax Amsterdam, AC Milan - Auxerre, Arsenal - Sporting Braga, Şahtior Doneţk- Partizan Belgrad

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. 15 milioane inseamna minim 7 puncte, e cam greu cu cartu antrenor. cu el maxim 4 egaluri.

    1. Nu cred ca se gandeste cineva ca acest Cartu poate face ceva , mai ales la acest nivel , asa ca cele 15 mil. se vor strecura ca si pana acum la cluburi ceva mai mari.

      era mai bun trombetta

    Lui Murinho nu-i carcoteste nimeni autobaza...deh...e mare antrenor. Lasati-l si pe Sorinache sa incerce...poate poate

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb