FOTBAL ŞI BANI Pragmatism: rezultat maxim cu efort minim

DAN NICOLAIE
Ziarul BURSA #Sport / 17 octombrie 2013

Pragmatism: rezultat maxim cu efort minim

Echipa naţională de fotbal a reuşit performanţa de a se califica la dubla de baraj pentru Campionatul Mondial din Brazilia, în urma unei campanii pragmatice în care spectacolul a fost complet sacrificat. Să faci cât mai puţin, iar alţii să tragă din greu pentru tine poate reprezenta o "filosofie" aplicabilă şi în alte domenii. Cu certitudine că nici cei mai entuziaşti fani ai echipei naţionale nu pot să se declare mulţumiţi de felul în care echipa se exprimă în teren. În plus, la baraj există o mare problemă: Olanda nu mai "trage" pentru noi, aşa că jocul rezultatelor nu ne mai poate ajuta într-o dispută unu la unu. Arjen Robben, unul dintre cei mai buni jucători olandezi, aşteaptă însă un gest de minimă recunoştinţă: "Ei bine, puteţi trimite florile în Olanda. Şi România, şi Turcia sunt două echipe foarte bune. Cred că acum e un entuziasm în rândul jucătorilor, urez României tot binele şi sper să ajungă la Cupa Mondială".

Nu trebuie însă neglijat un alt aspect, faptul că după 12 ani ţara noastră ajunge atât de aproape de un turneu final de Campionat mondial reprezintă un mare pas înainte. Chiar dacă estetic avem în continuare probleme din punct de vedere statistico-sportiv şi financiar, lucrurile încep să se aşeze. Luna octombrie va aduce un salt în clasamentul FIFA, datorat celor două victorii cu Andora şi Estonia, iar barajul, ca să nu mai vorbim de eventuala calificare, sporeşte atractivitatea naţionalei în faţa sponsorilor. În plus, meciul de baraj, care va stârni un interes uriaş în rândul spectatorilor dornici de partide decisive, asigură o reţetă financiară foarte bună pentru FRF. La o medie a biletelor de 10 euro, încasările vor sări de o jumătate de milion de euro. Conducerea FRF are însă datoria să reclădească nişte punţi de comunicare între suporteri şi echipă, pentru că actualul discurs al jucătorilor şi staffului tehnic, în care suporterul are doar obligaţii (să cumpere bilet, să vină la stadion pe orice vreme, să încurajeze echipa necondiţionat, să accepte orice fel de tratament din partea oficialilor) şi niciun drept, este unul care nu face decât să adâncească ruptura.

Olanda, Italia, Belgia, Elveţia, Germania, Rusia, Bosnia-Herţegovina, Anglia şi Spania (Europa), Japonia, Australia, Iran, Coreea de Sud (zona Asia); Brazilia (ţara gazdă), Argentina şi Columbia (zona Americii de Sud); SUA şi Costa Rica (zona Concacaf) sunt echipele deja calificate la Campionatul Mondial din Brazilia. Grecia, Portugalia, Suedia, Islanda, Ucraina, Franţa şi Croaţia vor intra, alături de reprezentativa noastră, în urnele din care se vor extrage dublele pentru barajul de calificarea la Campionatul Mondial din 2014. Capii de serie pentru tragerea la sorţi la baraj, conform unui simulator FIFA, pot fi Portugalia, Grecia, Croaţia şi Ucraina, una dintre aceste echipe urmând să joace cu echipa pregătită de Victor Piţurcă. Urnele oficiale vor fi stabilite mâine, după ce va fi publicat noul clasament FIFA al coeficienţilor. Selecţionerul a adoptat deja un stil defensiv, susţinând că avem şansa a doua indiferent de adversar: "Vom vedea ce ne vor hărăzi sorţii la baraj, cu siguranţă vom avea şansa a doua, dar ne-o vom juca aşa cum ştim noi. Să fim realişti nu înseamnă foarte mult dacă am ajuns la baraj, dar dacă această campanie ar fi încununată cu prezenţa în Brazilia, ar fi extraordinar". Fostul căpitan al echipei naţionale, Cristian Chivu, printre felicitările de rigoare a reuşit să tragă şi câteva semnale de alarmă legate de anumite deficienţe din lotul primei echipe: "Sper să trecem barajul pentru că eu cred că, în amărăciunea şi în sărăcia noastră calitativă, merităm să participăm la un turneu final. Generaţia asta merită o participare la Campionat Mondial (..). Sunt multe lucruri care ne-ar face mai puternici. Începând de la vârste fragede, de la care trebuie să ne obişnuim cu competiţia, de la care trebuie să fim învăţaţi să avem o anumită mentalitate. Per ansamblu, Piţurcă a reuşit în această campanie de calificare să facă o echipă organizată, umilă, care îşi cunoaşte lungul nasului, ştie care îi sunt defectele, ştie în anumite momente ale meciului ce are de făcut. Merităm să ajungem la CM pentru că ne-ar oferi posibilitatea de a privi fotbalul românesc şi echipa naţională cu alţi ochi, ne-ar da un moral bun pentru viitor, pentru viitoarele campanii de calificare. Calitativ nu suntem la nivelul Olandei, probabil şi turcii sunt un pic peste noi, dar nu foarte mult, dar fotbalul nu urmează întotdeauna calcul hârtiei".

Tragerea la sorţi pentru meciurile de baraj va avea loc luni, 21 octombrie, la sediul FIFA de la Zurich. Partidele de la baraj vor avea loc la 15 noiembrie (turul), respectiv 19 noiembrie (returul).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9741
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4986
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3071
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8889
Gram de aur (XAU)Gram de aur361.0585

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb