FOTBAL ŞI BANI Record de scandaluri în Liga 1

D.N.
Ziarul BURSA #Sport / 22 decembrie 2011

Record de scandaluri în Liga 1

Fotbalul autohton s-a aflat în acest an într-un amplu proces de decredibilizare, scandalurile şi controversele îndepărtând sponsorii dar şi o bună parte din spectatori. Au existat mai multe valuri care au şubrezit serios construcţia: retrogradări la masa verde, des-fiinţarea unei echipe, arestări de arbitri şi oficiali, nenumărate "şedinţe" la DNA pentru şefii Ligii Profesioniste de Fotbal şi Federaţiei Române de Fotbal. Lipsa de credibilitate afectează în mod direct bugetele cluburilor, mai mulţi sponsori s-au retras în ultimele luni, atât de la echipele de club cât şi de la prima reprezentativă. Pe termen lung mai apare o altă problemă: competiţia îşi pierde din interes iar drepturile TV vor fi vândute pe sume din ce în ce mai mici.

Procesul de licenţiere a abătut atenţia opiniei publice de la fotbal toată primăvara. Într-un final totul s-a sfârşit cu un imens scandal, cu două echipe retrogradate la masa verede pentru datorii, Gloria Bistriţa şi FC Timişoara, ultima după ce terminase campionatul pe poziţia a doua şi urma să reprezinte ţara în Liga Campionilor. Scandalul următor a fost legat de decizia de a dezafilia temporar pe Universitatea Craiova. Dincolo de emoţia provocată în rândul suporterilor, şi de pagubele financiare produse, scandalul s-a ramificat şi dacă în final justiţia va demonstra că patronul acestei echipe are dreptate, se va produce un cutremur fără precedent în fotbalul autohton şi mai mulţi oameni importanţi vor ajunge la puşcărie. În dosarul excluderii Universităţii Craiova, DNA a pus sub învinuire Federaţia Română de Fotbal şi Liga Profesionistă de Fotbal. În aceeaşi cauză mai sunt învinuiţi preşedinţii acestor foruri, Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir, şi alţi 10 membri ai Comitetului Executiv al FRF. Aceştia sunt învinuiţi de abuz în serviciu şi de sustragere de bunuri de sub sechestru şi riscă o pedeapsă cuprinsă între şase luni şi 15 ani de închisoare. Potrivit documentului de începere a urmăririi penale, acţiunea procurorilor DNA în acest caz a fost pornită pe baza plângerii penale depuse de Universitatea Craiova, la 16 septembrie 2011. Clubul oltean a cerut începerea urmăririi penale faţă de cei zece membri ai Comitetului Executiv al FRF care au votat excluderea Universităţii Craiova din FRF, pe care i-a acuzat de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. În motivarea plângerii penale se arată că Mircea Sandu, Dumitru Dragomir, Octavian Goga, Cornel Şfaiţer, Marin Rusen, Ştefan Stana, Cristian Bobar, Paul Costaş, Sorin Ţerbea şi Vasile Avram, membri ai Comitetului Executiv, au adoptat măsura excluderii provizorii a SC Fotbal Club U Craiova SA, în condiţiile în care acest club nu a încălcat în niciun fel Statutul FRF, fără a arăta şi motiva cauzele acestei decizii. Plângerea penală arată că gruparea craioveană a suferit un prejudiciu de peste 50 de milioane de euro, reprezentând drepturile federative ale celor 39 de jucători deveniţi liberi de contract şi preluaţi de alte cluburi în urma excluderii Universităţii Craiova. Fanii acestei echipe aşteaptă ca în 2012 justiţia să se pronunţe în acest caz, aceştia sperând că echipa va fi repusă în drepturi începând cu sezonul următor.

O altă mare problemă de imagine a apărut în septembrie, atunci când şeful Comisiei Centrale a Arbitrilor, Vasile Avram, a fost arestat alături de omul de afaceri Sorin Ţerbea. În octombrie, Vasile Avram a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pentru luare de mită în formă continuată şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în legătură directă cu o infracţiune de corupţie. Alături de Avram a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv, omul de afaceri Sorin-Ioan Ţerbea, acuzat de dare de mită în formă continuată. În acelaşi dosar vor fi judecaţi şi Adrian Penciu, avocat în Baroul Giurgiu, acuzat de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi favorizarea infractorului, ambele în legătură directă cu o infracţiune de corupţie, Vasile-Constantin Chiorean, recepţioner la un hotel din Tîrgu-Mureş deţinut de o societate controlată de Ţerbea, acuzat de complicitate la dare de mită şi la luare de mită, precum şi Nicolae Iacobescu, acuzat de complicitate la dare de mită şi la luare de mită, ambele în formă continuată. După două luni de arest, cei doi au fost eliberaţi, urmând să fie judecaţi în libertate.

Cum anul nu se putea încheia fără un alt mare scandal, ultimul meci al sezonului, FC Vaslui - Rapid 2-3, a produs o altă controversă în care e vorba de corupţie. Adrian Porumboiu, finanţatorul formaţiei din Vaslui, a declarat că preşedintele executiv al FC Rapid, Constantin Zotta, a încercat să corupă câţiva jucători vas-luieni înaintea meciului direct, promiţându-le transferuri, incidentul fiind confirmat şi de antrenorul Viorel Hizo. Vasluienii au sesizat comisiile sportive ale LPF şi FRF în legătură cu acest caz, Adrian Porumboiu fiind convins că formaţia FC Rapid va fi retrogradată la masa verde în urma acestui caz. Pe acest fond anul viitor se anunţă a fi unul foarte greu pentru toate echipele, în condiţiile în care toate aceste probleme afectează în mod direct sursele de finanţare, sponsori, bilete vândute, drepturi TV.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb