FOTBAL ŞI BANI Salvatorul federaţiei, probleme în afaceri

Dan Nicolaie
Ziarul BURSA #Sport / 8 iulie 2013

Salvatorul federaţiei, probleme în afaceri

Anunţul conform căruia Gică Popes­cu intenţionează să candideze pentru şefia Federaţiei Române de Fotbal, alături de alţi fotbalişti ai "generaţiei de aur", a stârnit un val de entuziasm în rândul iubitorilor de fotbal. Faptul că actualul şef al FRF, Mircea Sandu, este dispus să se retragă din func­ţie după mai bine de 20 de ani de conducere, din care ultimii 13 au fost total lipsiţi de performanţe la nivelul echipelor naţionale, sporeşte şansele de reuşită ale lui Popescu. Cum situaţia financiară a FRF este una destul de grea, din cauza unui management defectuos, este evident că se simte nevoia unui suflu nou, care să reclădească imaginea fotbalului autohton, astfel încât acesta să devină atractiv pentru sponsori şi eventualii investitori.

Dacă privim câteva din declaraţiile de după anunţarea candidaturii, jocurile par deja făcute. Gică Popes­cu a declarat că Mircea Sandu va fi numit preşedinte de onoare al federaţiei, pentru a putea să-şi păstreze locul din Comitetul Executiv al UEFA. Actualul preşedinte al FRF este şi el la curent cu intenţiile lui Popescu şi pare să agreeze această schimbare de linii: "Ştiam despre candidatura lui Gică Popescu, nu a fost o surpriză pentru mine. Nu e o noutate pentru mine, eu am anunţat că nu mai candidez. E foarte bine că are alături de el foşti colegi de echipă, oameni deja cu experienţă în adminis­traţie şi în activitatea tehnică. Dacă vor avea nevoie de mine, uşa mea e deschisă, îmi pot bate oricând la uşă. E bine că se bazează pe susţinerea mea, ştiu unde mă găsesc, în clădirea de vizavi. Important e că Gică Popes­cu şi-a făcut deja un proiect de echipă, că se va apuca să lucreze deja la strategii. E un om indicat să conducă federaţia, şi cu echipa pe care şi-o face".

Cei care judecă această nouă candidatură doar prin prisma carierei de sportiv a lui Gică Popescu au toate motivele să fie optimişti. De mai bine de un deceniu, fostul căpitan al naţionalei a agăţat ghetele în cui şi în toată această perioadă s-a ocupat de afaceri, multe dintre ele aflate în strânsă legătură cu fotbalul. Imaginea acestor zece ani este departe de a fi una idilică, un dosar penal pentru activitatea de impresar şi mai multe afaceri duse până în buza falimentului, puţine realizări cu şcoala de fotbal şi cu echipa de seniori pe care le-a patronat.

Pentru Gică Popescu, "Dosarul Transferurilor" reprezintă o imensă problemă de imagine. Până când jus­tiţia nu se va pronunţa definitiv, fos­tul mare fotbalist este nevinovat, dar lucrurile nu au evoluat deloc favorabil până acum. În luna mai, magis­traţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au decis ca "Dosarul Trans­ferurilor" să fie retrimis la Curtea de Apel. Practic, se reporneşte de la cota zero, cu noi audieri, alte dovezi, alte amâ­nări, după nu mai puţin de 57 termene, 43 la Tribunalul Bucureşti, restul la Curtea de Apel şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Curtea de Apel este instanţa care a dictat pedepse împotriva celor opt oameni de fotbal. Astfel, Ioan Becali fusese condamnat în noiembrie 2012 la opt ani de închisoare cu executare, Victor Becali şi Cristi Borcea au primit câte şapte ani de închisoare cu executare, Geor­ge Copos - cinci ani de închisoare cu executare, Mihai Stoica - patru ani cu executare, iar Jean Pădureanu, Gheorghe Popescu şi Gigi Neţoiu - câte trei ani de închisoare cu suspendare. Chiar dacă este vorba de o sus­pendare, totuşi o menţinere a acestei condamnări penale l-ar obliga pe Gică Popescu să renunţe la şefia FRF, în cazul în care va avea câştig de cauză la viitoarele alegeri.

În materie de afaceri, fostul căpitan al Barcelonei nu a reuşit să atingă un nivel mulţumitor pentru pretenţiile sale. Gică Popescu este implicat în domeniul imobiliar, deţine mai multe terenuri, dar are şi un centru comercial în Capitală, "Doldora Bazar" în care a investit peste 10 milioane de euro, dar care este departe de aşteptări la trei ani de la inaugurare, în acest moment fiind în pragul colapsului. A mai avut o şcoală de fotbal, îi purta numele, care între timp a ajuns să fie executată silit de către fisc şi a mai fost implicat în construirea unor parcuri eoline, la care, teoretic, a renunţat din cauza lipsei de lichidităţi. A încercat să se implice şi în fotbalul de la nivelul seniorilor, a finanţat firav pe Chindia Târgovişte, echipă retrogradată în eşalonul trei fotbalistic din punct de vedere sportiv la finalul campionatului recent încheiat. Performanţele sportive au fost foarte departe de aşteptări, existând foarte multe scandaluri în jurul echipei. La începutul acestei veri, Popescu a anunţat că renunţă să mai finanţeze echipa oraşului Târgovişte.

Este evident că după retragerea din fotbal, Gică Popescu nu a reuşit să identifice domeniul în care să activeze şi să atingă un nivel la fel de înalt precum a reuşit în cariera de sportiv. Marea problemă este legată de faptul că în materie de fotbal, ca manager, impresar, investitor, a înregistrat eşecuri pe bandă rulantă.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb