FOTBAL ŞI BANI Televiziunile au băgat cluburile din Liga 1 în criză

DAN NICOLAIE
Ziarul BURSA #Sport / 5 aprilie 2011

Televiziunile au băgat cluburile din Liga 1 în criză

Licitaţia pentru drepturile TV ale partidelor din Liga 1 s-a încheiat cu o uriaşă surpriză pentru Liga Profesionistă de Fotbal şi pentru cluburile din prima divizie. Televiziunile nu s-au bătut, aşa cum se aşteptau conducătorii LPF, pe cele nouă pachete, licitaţia încheindu-se în doar 5 minute. RCS/RDS a licitat doar pentru primul pachet, acolo unde a avut o minimă concurenţă din partea celor de la Romtelecom, reuşind să-l achiziţioneze cu 13.200.000 de euro plus TVA, pentru trei ani.

La pachetul numărul 2 a existat un singur ofertant, Romtelecom, care va plăti 12.900.000 de euro plus TVA. Practic între cele două pachete nu există nicio diferenţă. Pentru următoarele pachete, trei, patru, cinci, şase şi şapte, nu a licitat nimeni, Antena 1 achiziţionând, fără nicio opoziţie, pachetul numărul 8, cu 10.500.000 de euro plus TVA. Vădit dezamăgit, preşedintele LPF, Dumitru Dragomir, a lăsat să se înţeleagă că în curând vom avea parte de o nouă licitaţie: "Adunarea Generală va lua în calcul o nouă licitaţie sau în caz contrar şase meciuri pe etapă nu se vor mai transmite. Domnilor de la televiziuni v-aţi înţeles bine de data asta, ne-aţi tras-o! Vedem cine râde la urmă. Să sperăm că veţi veni la noi să luaţi şi restul de meciuri". A fost evident că televiziunile au avut o strategie comună care să limiteze cheltuielile pentru achiziţionarea drepturilor TV. "După ce vom dis-cuta cu LPF e posibil să licităm şi pentru alte pachete, dacă vor mai scădea preţul. Distribuţia pachetelor nu este atractivă pentru nicio televiziune", a declarat Alexandru Oprea, reprezentantul RCS&RDS. La următoarea licitaţie preţurile pachetelor pot fi cu 25% mai mici, asta doresc televiziunile, dar rămâne de văzut cât de mult este dispusă Adunarea Generală a LPF să lase din preţ.

Pentru cluburi vestea este cum nu se poate mai proastă. De unde se aştepta să se bată recordul, cu o sumă de peste 120.000.000 de euro, s-a ajuns la o sumă foarte mică de doar 36.600.000 de euro plus TVA (45.200.000 de euro) pentru trei sezoane. Multe din cluburi se văd obligate să-şi regândească strategiile şi bugetele pentru sezonul următor. Ca un prim răspuns, preşedinţii de cluburi au decis să nu mai participe la nicio emisiune TV, ba mai mult reprezentanţii lui Poli Timişoara vor propune Adunării Generale ca preţul pentru pachetele rămase nevândute să crească. Există şi voci care îl fac responsabil pe Dumitru Dragomir pentru acest mic dezastru financiar, Adrian Mititelu (Universitatea Craiova) şi Gigi Becali (Steaua) fiind cei mai vehemenţi.

La precedenta licitaţie a drepturilor TV din Liga 1, care a avut loc în 2008, au participat trei societăţi: RCS/RDS-Antena 1, Realitatea - Telesport şi Kanal D. RCS&RDS - Antena 1a caştigat licitaţia pentru suma de 85 milioa-ne de euro (102 milioane euro cu TVA).

Cele mai scumpe drepturi TV (pe sezon)

1.Anglia -1,179 miliarde euro

2.Italia- 911.000.000 euro

3.Franţa -668.000.000 euro

4.Spania -500.000.000 euro

5.Germania - 412.000.000 euro

6.Turcia - 260.300.000 euro

7.Olanda - 100.000.000 euro

8.Grecia - 54.000.000 euro

9.Portugalia - 50.000.000 euro

10.Polonia - 33.800.000 euro

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Nu inteleg, adica noi ne comparam cu Olanda, cu rezultatele echipei nationale si a celor de club de acolo.Pai daca din ce in ce mai putini se uita la meciurile romanesti, televiziunile cum sa scoata rating pt. reclame?MITICA SI SANDU SI CEILALTI CONDUCATORI DE CLUBURI SA FACA REZULTATE SI ABIA DUPA ACEEA SA SE APUCE SA CEARA BANI.Propun ca celelalte meciuri sa le dea gratis la Eurosport.Asa ar avea si vizibilitate pt. jucatorii lor si ar mai scoate un ban din transferuri.

    1. Foarte buna ideea cu Eurosportul!

      nu e rau sa se vada meciurile pe eurosport , dar cu DN comentator. il stie lumea de la b1 , super umor+arogante, ceva fin si crocant ...crocant -fin...

      Jardel iti multumesc pentru recomandare. Din pacate sunt tot mai crocant si din ce in ce mai putin fin.

      Bine ca nu esti pufos ca Ivanovici . Acum la modul Sincer dle Nicolae , chiar imi placea emisiunea cu tine invitat ...alea cu Becali , cu Argesul...

      PS : sunt pitestean si de aia am retinut... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb