FOTBALUL, MAI APROAPE DE PIAŢA DE CAPITAL Liga profesionistă va discuta proiectul listării cluburilor la bursă

Ingrid Zamfir
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 februarie 2004

Majoritatea cluburilor de fotbal contactate de reprezentanţii pieţei bursiere s-au arătat interesate de listarea la Bursă sau pe Rasdaq

Dumitru Dragomir va prezenta în cadrul Ligii proiectul de atragere a cluburilor pe piaţa de capital

Vor alege patronii din fotbalul românesc transparenţa?

Dumitru Dragomir, pre-şedintele Ligii Profesio-niste de Fotbal, va propune, la una din întîlnirile Ligii, proiectul privind finanţarea cluburilor prin piaţa de capital. Reprezentanţii Bur-sei de Valori Bucureşti şi cei ai Rasdaq au propus proiectul cluburilor de fotbal acum o lună. Ei au încercat astfel să convingă acţionarii cluburilor să le listeze pe piaţa organizată. În ultima lună, conducerile celor două pieţe au avut mai multe întîlniri cu preşedinţii cluburilor de fotbal, în urma cărora şi-au format o imagine asupra interesului lor faţă de sugestiile primite.

Din întîlnirea cu George Copos, patronul echipei de fotbal Rapid Bucureşti, familiarizat cu piaţa de capital, a reieşit că o eventuală listare a clubului ar trebui realizată într-un moment oportun atît pentru piaţa de capital, cît şi pentru echipă. Nicolae Badea, preşedintele şi principalul acţionar al clubului Dinamo Bucureşti, s-a arătat interesat de finanţarea prin emisiune de obligaţiuni. La rîndul său, Dinel Staicu, patronul clubului Universitatea Craiova, şi-a exprimat nu o dată interesul de a-şi vedea clubul favorit cotat la bursă, fiind şi primul care a realizat o emisiune de acţiuni pentru suporteri.

Paul Schiaucu, preşedintele FC Argeş Piteşti, a promis cå va studia documentaÆia primitå, ca så se familiarizeze cu domeniul bursier. Anton Doboş, reprezentantul FC Poli AEK Timişoara, s-a aråtat, de asemenea, interesat de subiect, o discuÆie mai în detaliu fiind programatå pentru zilele urmåtoare. Conducerea FC Apulum Alba Iulia va face chiar o vizitå la BVB pentru discutarea proiectului.

Cel mai interesat de acest proiect pare preşedintele FC Oradea care a declarat cå vrea så facå acest pas şi så listeze clubul pe piaÆa organizatå. Un avantaj al FC Oradea este acela cå este deja constituit ca societate pe acÆiuni şi procedurile de listare ar putea demara mult mai repede. Urmeazå doar så contacteze un consultant profesionist, astfel încît deschiderea societåÆii cåtre investitori så aibå loc treptat. Brokerilor le revine acum misiunea så contacteze cluburile de fotbal, så le acorde consultanÆå şi så realizeze operaÆiunea de listare.

Avantajele listårii pentru cluburi constau în asigurarea de resurse financiare suplimentare prin emisiuni de acÆiuni şi obligaÆiuni, fidelizarea suporterilor, un management de calitate, monitorizat de acÆionari. Actualii acÆionari îşi pot påstra poziÆia de control, beneficiind, totodatå, de posibilitatea de a-şi transforma la nevoie deÆineri de acÆiuni în bani, rapid şi cu costuri scåzute. Pe de altå parte, listarea este perceputå de şefii cluburilor ca un exerciÆiu de transparenÆå, ceea ce nu este tocmai punctul forte al afacerilor din fotbalul românesc. Råmîne de våzut dacå va învinge nevoia de bani sau, dimpotrivå, patronii din fotbalul românesc vor prefera så îşi desfåşoare activitatea ca şi pînå acum. Adicå, doar, ca o afacere de imagine, în care se pot învîrti şi mari sume de bani "la negru"...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb