Conducerea Fondului Proprietatea vrea să se consulte cu reprezentanţii Ministerului de Finanţe, acţionarul majoritar al Fondului, în privinţa tranzacţionării acţiunilor FP pe piaţa Romanian Over The Counter (ROTC) a Asociaţiei Brokerilor. Aceştia încearcă de luni de zile să dea drumul unui mecanism parţial reglementat pe care să poată tranzacţiona titlurile FP, în timp ce o companie de brokeraj din Cehia a luat toată lumea prin surprindere, la finele anului trecut, când a lansat derivate pe baza acţiunilor FP la bursa vieneză.
Ionuţ Popescu, noul director general al Fondului - din decembrie anul trecut, a declarat, pentru ziarul BURSA:
"M-am întâlnit cu Dan Paul (n.r. preşedintele Asociaţiei Brokerilor) şi am înţeles care este punctul de vedere al brokerilor. Personal, nu am fost niciodată împotriva tranzacţionării pe ROTC, însă problema este că acţionarii s-au răzgândit în privinţa aces-tui lucru, după ce iniţial şi-au dat acordul. Eu nu pot decât să respect voinţa lor. Trebuie să discutăm subiectul şi cu Ministerul de Finanţe, să vedem care este punctul de vedere al celor de acolo".
Sebastian Vlădescu, ministrul de Finanţe, consideră că listarea Fondului poate fi realizată la Bursa de Valori Bucureşti. Domnia sa a declarat, pentru ziarul BURSA: "Din punctul meu de vedere, listarea Fondului Proprietatea este posibilă la Bursa de Valori Bucureşti, ulterior semnării contractului de administrare cu Franklin Templeton".
Anul trecut, Consiliul de Supraveghere al Fondului Proprietatea a aprobat tranzacţionarea acţiunilor FP pe mecanismul Over The Counter. Decizia nu a putut fi pusă în aplicare pentru că, ulterior, unii membri ai Consiliului şi-au schimbat punctul de vedere, preferând să aştepte listarea la Bursa de Valori Bucureşti sau pe altă piaţă reglementată.
Compania americană Franklin Templeton a câştigat în vara anului trecut procesul de selecţie pentru administrarea Fondului Proprietatea, însă contractul nu a fost semnat nici până astăzi.
Pe de altă parte, Ionuţ Popescu, directorul general al FP, spune că nu există niciun conflict de interese între funcţia pe care o deţine în conducerea Fondului şi calitatea de acţionar, domnia sa deţinând 16,6 milioane de acţiuni FP.
"În afară se obişnuieşte ca cei din managementul unei companii să primească acţiuni la societatea respectivă, ca să fie interesaţi de bunul mers al companiei. În Fondul Proprietatea este şi o bucată din averea mea şi vreau să o gestionez cât mai bine", ne-a spus Ionuţ Popescu.
Directorul general al Fondului afirmă că nu a ştiut de planurile cehilor de la Wood&Company de a tranzacţiona pe OTC-ul bursei vieneze derivate care au ca suport acţiunile Fondului, dar consideră că iniţiativa lor nu pune mai multă tensiune pe listarea FP, decât era până acum: "În ceea ce mă priveşte, nu era nevoie de un motiv în plus ca să susţin listarea Fondului. Am anunţat încă de la început că acesta este mandatul meu", ne-a mai spus domnul Popescu.
Deşi doreşte să păstreze confidenţialitatea asupra salariului pe care îl primeşte de la Fond, Ionuţ Popescu spune că este mult mai mic decât al fostei conduceri: "Nici vorbă de 20.000 de euro, aşa cum se tot zvonea în privinţa fostului director general al Fondului. Noua conducere are contracte mult mai proaste decât fosta conducere, cheltuielile cu salariile au scăzut simţitor, nu avem bonusuri de performanţă şi nici salarii compensatorii", a completat directorul Fondului.
Daniela Lulache, fostul director al Fondului, a avut, în 2009, venituri de 1,86 milioane de lei, cea mai mare parte provenind din bonusuri şi compensaţii.
1. Listarea pe ROTC?
(mesaj trimis de cernatescu t în data de 25.01.2010, 00:14)
Si daca tranzactionarea OTC la Bursa din Viena a fost pusa la cale de Lulache si Ursache? Cum poate o firma straina sa riste pe OTC niste actiuni pe care nu le detine?
Asta a fost ultima lovitura data de cei 2 sacali.
2. corect
(mesaj trimis de silviu în data de 25.01.2010, 10:03)
a avea actini la firma pe care o conduci si ai apara interesele este just si corect . la noi se poarta ,actini de loc ,sau daca se poate sa fie de stat dupa care urmeaza capusarea pina la epuizare ;vezi regii companii mari de stat ,si nimeni nu face nimic ,ba da ,guvrnul ia bani inprumut si ne prezinta asta ca pe o mare victorie .
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.01.2010, 15:07)
Da, ai dreptate. Ar trebui sa faca o verificare; de ex. cu painjenijul din jurul ROMGAZ sau TRANSGAZ ( si nu numai) !.