Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a declarat luni că Franţa are o "determinare fără echivoc" de a sprijini Ucraina "pe termen lung". Declaraţia vine într-un moment în care posibila venire a extremei drepte la putere la Paris provoacă îngrijorare la Kiev, transmite France Presse.
"Sprijinul nostru pentru Ucraina este şi va rămâne constant şi vom continua să ne mobilizăm pentru a răspunde nevoilor imediate ale Ucrainei şi pentru a transmite mesajul determinării noastre fără echivoc de a fi alături de ucraineni pe termen lung", a declarat el.
"În România, Polonia şi ţările baltice, Franţa îşi asumă de asemenea pe deplin responsabilităţile, îşi asumă partea sa de efort şi va continua să facă acest lucru", a adăugat preşedintele francez alături de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la Palatul Elysee.
Dizolvarea Adunării Naţionale la 9 iunie, în urma triumfului extremei drepte la alegerile europene, a aruncat Franţa într-o incertitudine politică ce ar putea afecta şi politica sa externă.
Emmanuel Macron, care va rămâne în funcţie indiferent de rezultatul de la urne, asigură totuşi că nu este slăbit pe scena diplomatică şi că, într-adevăr, cuvântul său "angajează" Franţa în deciziile referitoare la Ucraina, chiar dacă ar coabita cu un prim-ministru mai puţin deschis în ceea ce priveşte sprijinul său pentru Kiev.
Şeful statului francez a subliniat, de asemenea, necesitatea ca NATO să trimită un "semnal puternic" de ancorare a Ucrainei, la viitorul său summit de la Washington din 9-11 iulie.
"Trebuie să trimitem un semnal puternic la Washington cu privire la progresul Ucrainei în procesul de integrare euroatlantică şi faţă de Alianţă, unde are locul său de drept, şi (cu privire la) contribuţia Ucrainei la securitatea euroatlantică", a spus el.
Referindu-se la recentele "lacune şi întârzieri" ale ajutorului american acordat Ucrainei, care au avut "consecinţe reale pe câmpul de luptă", Jens Stoltenberg a subliniat că Ucraina are nevoie de mai multă "previzibilitate pentru a se putea apăra".
"Datoria noastră cea mai urgentă la summitul de la Washington va fi consolidarea sprijinului pentru Ucraina", a insistat el, reamintind că a propus ca Alianţa să îşi asume un "angajament financiar pe termen lung faţă de Ucraina".
Posibilitatea revenirii lui Donald Trump la Casa Albă după următoarele alegeri prezidenţiale americane din noiembrie face mai incert sprijinul american pentru Kiev şi aliaţii săi împotriva Rusiei.
Preşedintele francez va participa la summitul de la Washington în urma alegerilor legislative din Franţa din 30 iunie şi 7 iulie.
La summit, semnalul transmis de Franţa, în funcţie de rezultatul alegerilor, "va fi fie unul de retragere, fie, dimpotrivă, un mesaj de claritate", a declarat luni, la Paris, ministrul forţelor armate Sebastien Lecornu, alături de omologii săi german şi polonez.