FRANCIZA Radiografia unei francize: "Mikit"

Corina Driga,
Ziarul BURSA #Companii #Franciză / 16 februarie 2007

Radiografia unei francize: "Mikit"

România se confruntă de ani de zile cu problema spaţiului locativ, una dintre cauze fiind faptul că nu se construieşte suficient de mult şi de rapid, pentru a se putea răspunde cererii, o altă cauză reprezentând-o preţurile prohibitive la apartamente, case şi terenuri. Deja au apărut numeroase proiecte de complexe rezidenţiale, dar, în afara preţurilor care nu permit oricui să achiziţioneze o astfel de locuinţă, aşteptarea durează câţiva ani, până când proprietarul se poate muta în noua casă.

Deşi construcţia de locuinţe poate părea o afacere complicată, ca orice afacere fiabilă, însă, şi aceasta se poate franciza. Cel mai bun exemplu îl reprezintă grupul francez Mikit, constructor de case tradiţionale şi care, în cei 20 de ani de existenţă a construit peste 30.000 de case. Mikit a dezvoltat în Franţa o reţea de peste 140 de parteneri care comercializează produsele în regim de franciză şi care construiesc peste 2.500 de case individuale anual într-o economie de piaţă adevărată. Din 2004 a început implementarea şi dezvoltarea acestui produs în pieţe precum USA, Elveţia, Liechtenstein, Spania, Maroc, Anglia şi România (prima piaţă din Estul Europei)

Casele Mikit au fost concepute de arhitecţi francezi cu scopul de a simplifica la maximum dificultăţile de construcţie; aceşti arhitecţi au studiat toate posibilităţile şi au creat soluţii pentru o utilizare maximă a spaţiului printr-o amenajare interioară eficientă, pentru că interioarele să fie simple, economice şi funcţionale. Datorită experienţei sale, know-how-ului şi a tehnicilor dovedite în construcţia de kit-uri, Mikit se angajează să îi ajute pe cei care îşi construiesc o casă să realizeze economii care pot ajunge până la 25% din preţul construcţiei prin metode clasice.

Casele Mikit (pentru care preţurile sunt începând de la 250 euro fără TVA pentru metrul pătrat) se compun din fundaţie şi structura de rezistenţă, pereţii de cărămidă, acoperişul de ţiglă şi kiturile Mikit (electric, pentru ventilaţie, sanitar, pentru încălzire, izolaţie şi finisaje). Prin sistemul de construcţie adoptat de Mikit scade necesarul de forţă de muncă pentru construirea unei case şi deci şi costurile implicate. Astfel, nu este nevoie de doi electricieni la o casă, ci un electrician pentru patru case. Acest lucru este posibil datorită sistemelor utilizate, astfel că este nevoie de un singur electrician care trebuie doar să supravegheze mon­tarea instalaţiei electrice, nu să tragă cablurile etc.

Realizarea fundaţiei revine francizatului; acesta poate subcontracta sau nu construirea fundaţiei. Partea de interior (kit-urile) este adusă de către francizor la locaţia casei construite de francizat. Totul vine gata făcut, cu schema de montaj. Kit-urile, adică elementele ce compun partea interioară a unei case (instalaţie electrică, ventilaţie mecanică controlată, instalaţie termică, instalaţie sanitară - inclusiv o­biec­te sanitare şi mobilier baie, scară interioară), parvin într-o formă care uşurează foar­te mult montajul, cres­când viteza de execuţie (deci economia costurilor cu mâna de lucru), aspecte care se reflectă în preţul final al unei case. Aceste kit-uri sunt ansamble premontate, numerotate, reperate, ansamblate ca un joc de construcţie. O notiţă de mon­taj foarte detaliată, ilus­trată, în culori, este dată fiecărui par­tener pentru fiecare tip de casă.

Preţurile pentru case sunt mai mici decât la concurenţi deoarece costurile sunt cu 40-50% mai mici. Ca urmare a parteneriatelor încheiate, preţurile negociate de Mikit pentru materialele de construcţie sunt chiar mai mici decât preţurile practicate de importatorii aceloraşi mărci de produse în România. De asemenea, pentru creşterea puterii de negociere a grupului faţă de un contractor, Mikit va organiza o centrală de cumpărare a francizaţilor din România. Ca şi în celelalte ţări în care este prezent, grupul Mikit a încheiat şi în România parteneriate cu diferite bănci pentru creşterea atractivităţii caselor oferite. Astfel, clienţii Mikit au parte de dobânzi preferenţiale.

Taxa de franciză este de 20.000 euro plus TVA şi se poate plăti şi în rate anuale. Redevenţa se percepe la vânzarea casei (5,5% din preţul de vânzare), în această taxă fiind cuprinsă şi contribuţia la fondul de publicitate naţională (0,5%). Francizatul nu trebuie să aibă experienţă în construcţii, sarcina sa fiind să găsească clienţi şi să încheie contracte cu aceştia, să construiască sau să subcontracteze realizarea fundaţiei şi să supravegheze montarea sistemelor de kit-uri. Francizatul poate demara afacerea cu un capital de start de 15.000 euro, având nevoie de un birou şi de unul sau doi angajaţi. Investiţia se recuperează din vânzarea unei case mari sau a două case mai mici.

Cel care doreşte să achiziţioneze o astfel de franciză trebuie să aibă experienţă în afaceri. Experienţa în construcţii nu este obligatorie, pentru că fran­cizatul învaţă întreg know- how-ul în cadrul sesiunii de training şi din manualele de franciză. Trainingul se realizea­ză în România şi durează doar două zile. De asemenea, un training avansat se realizează în Franţa; în acest caz francizaţii plătesc doar transportul.

www.fbb.ro

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Eu personal sunt interesat de franciza Mikit de ceva vreme, as fi dispus sa incep o colaborare in acest sens dar nu vad nici un numar de contact sa pot discuta cu cineva. Tot ce am gasit sunt niste formulare electronice tipizate. Experienta in constructii zic eu ca ajuta foarte mult in gasirea clientilor. Eu de exemplu am o firma de consultanta in constructii si nu mi-ar fi foarte greu.

    1. NU TE BAGA. E O MARE TZEAPA

    Compania pare destul de serioasa si cu un profil destul de bine structurat. De ce este ,,o mare teapa" ?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb