FRANK HAJDINJAK, DIRECTOR GENERAL: "E.ON România vrea să investească jumătate de miliard de lei, în 2018"

Ramona Radu
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 25 mai 2018

"E.ON România vrea să investească jumătate de miliard de lei, în 2018"

Reţelele noastre de distribuţie a gazelor naturale şi electricităţii, departe de cele din Europa, conform lui Hajdinjak

Investiţiile companiei - 475 milioane lei, în 2017

Investiţiile derulate de compania E.ON România, anul trecut, au totalizat 475 de milioane de lei (104 milioane de euro), iar cea mai mare parte a acestei sume a fost îndreptată spre modernizarea reţelelor de distribuţie a gazelor naturale şi energiei electrice, a anunţat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, Frank Hajdinjak, director general al companiei.

Potrivit domniei sale, pentru anul în curs, sunt bugetate investiţii de peste jumătate de miliard de lei, în acelaşi scop.

Frank Hajdinjak a precizat faptul că reţelele de distribuţie din domeniul gazelor naturale şi electricităţii sunt departe de cele din Europa, adăugând că E.ON România trebuie să îşi îmbunătăţească serviciile şi calitatea reţelelor de distribuţie, atât pe electricitate, cât şi pe gaze naturale.

Domnia sa a declarat: "Este necesară continuarea susţinută a investiţiilor în reţele pentru a ne apropia de nivelul de performanţă actual din statele dezvoltate ale Uniunii Europene, beneficiarul final fiind consumatorul. Pentru aceasta, însă, este esenţial să avem stabilit un cadru de reglementare care să stimuleze investiţiile şi inovarea în distribuţia energiei electrice şi a gazelor naturale".

În 2017 au fost investite peste 200 de milioane de lei (43 de milioane de euro) în reabilitarea şi modernizarea sistemului de distribuţie a gazelor naturale, pe o lungime de circa 570 de km, iar reţeaua a fost extinsă cu aproximativ 90 de km prin branşamente pentru conectarea de noi consumatori, a afirmat CEO-ul E.ON România.

În ceea ce priveşte reţeaua de distribuţie a energiei electrice, domnia sa a menţionat că valoarea investiţiilor a fost de aproximativ 240 de milioane de lei (52 de milioane de euro) pentru modernizare şi reabilitare, în 2017 fiind modernizaţi circa 1.700 de km din lungimea reţelei electrice actuale.

E.ON România operează o reţea de distribuţie a gazelor naturale de peste 22.000 de km, care, potrivit domnului Hajdinjak, a fost modernizată mai mult de jumătate, din anul 2005.

Reţeaua de distribuţie a energiei electrice măsoară peste 81.000 de km.

Numărul întreruperilor s-a redus cu aproximativ 54%, iar durata lor cu circa 60%, în perioada 2008-2017, pe fondul investiţiilor realizate în ultimii ani, în reţeaua de electricitate, a menţionat directorul general al companiei, adăugând că în ceea ce priveşte distribuţia gazelor naturale, anul trecut a fost consemnată o scădere de aproximativ 50% a numărului de defecte remediate pe reţele, comparativ cu 2010.

Din anul 2005, de când a intrat pe piaţa locală, E.ON a realizat investiţii de aproximativ şase miliarde de lei (1,5 miliarde de euro), iar contribuţiile virate, în aceşti ani, la bugetul de stat şi la bugetele locale însumează circa 1,9 miliarde de euro, a mai spus domnia sa.

Frank Hajdinjak: "Preţul gazelor va creşte semnificativ, iarna următoare"

Întrebat despre evoluţia preţului gazelor, Frank Hajdinjak a afirmat că acesta va creşte semnificativ iarna următoare, pe fondul majorării cotaţiilor petroliere, atât în cazul gazelor de import, cât şi în cazul celor din producţia internă, adăugând că în iarna 2017-2018 preţul gazelor de import a urcat cu 20% faţă de iarna 2016-2017, relatează Agerpres.

Reprezentantul E.ON România a declarat: "În România, preţul gazelor de import este legat de cotaţiile ţiţeiului, care au crescut foarte mult în ultima perioadă, astfel că ne aşteptăm ca preţul pentru iarnă să crească semnificativ, asta este clar. Importul de gaze va avea un impact şi în preţul final", adăugând că, întrucât nu există o competiţie adevărată pe piaţă, fiind doar doi producători interni, preţul gazelor autohtone va tinde să crească, şi el, spre cel de import.

"Există un risc mare ca preţul de producţie internă, plus tariful de înmagazinare, să ajungă la nivelul preţului de import", a mai afirmat domnia sa.

În ceea ce priveşte exploatările de gaze din Marea Neagră, reprezentantul E.ON România a precizat că gazele extrase de acolo vor fi mai scumpe, dar vor întări securitatea energetică a ţării noastre, care va putea, astfel, să înceapă exportul de gaze.

"Va fi un lucru foarte bun pentru dezvoltarea României atunci când gazul din Marea Neagră va fi disponibil. Autorităţile statului trebuie să creeze un cadru propice pentru aceste investiţii, întrucât este vorba de investiţii pe termen lung. Altfel, aceste investiţii nu se vor face şi va fi cu adevărat stupid dacă România nu va profita de această şansă", a declarat Hajdinjak.

Conform afirmaţiilor domniei sale, preţul gazelor din Marea Neagră va fi mai mare decât cel al producţiei actuale, deoarece şi costurile de explorare şi producţie în Marea Neagră sunt mai mari decât cele de pe uscat.

Compania a început, deja, negocierile cu posesorii de licenţe din Marea Neagră pentru a cumpăra gaze, a mai spus reprezentantul E.ON România, menţionând că nu s-a ajuns, încă, la semnarea unor contracte.

Întrebat despre cadrul economic din ţara noastră, Frank Hajdinjak a afirmat că situaţia economică a ţării nu mai este la fel de stabilă ca în anii anteriori, dar că există, totuşi, perspective de creştere pentru România, atâta timp cât se menţine un echilibru bugetar.

Totodată, domnia sa a subliniat: "Inflaţia creşte şi trebuie să fim foarte atenţi în ceea ce priveşte bugetul de stat, astfel încât cheltuielile să nu crească prea mult faţă de ceea ce a fost plănuit".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Nu avem incredere in E.on .

    De ce nu exploateaza direct statul gazele din Marea Neagra?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb