Cataclism. Termenul nu este prea slab pentru a califica efectul produs în microcosmosul politic francez de rezultatul alegerilor cantonale de la Brignoles, o mică comună situată în departamentul Var. Laurent Lopez, candidatul Frontului Naţional (FN), a câştigat duminică, 13 octombrie 2013, aceste alegeri cu un scor care nu mai are nevoie de comentarii - 53,9%. În ciuda unei mobilizări masive şi a apelurilor repetate ale responsabililor politici ai partidului socialist ca să fie votată candidata UMP, ea nu a reuşit să atingă decât 46,1%. Se confirmă astfel rezultatul unui sondaj făcut de IFOP pentru săptămânalul Le Nouvel Observateur care a alarmat clasa politică franceză: 24% din francezi intenţionează să voteze la viitoarele alegeri europene şi municipale de anul viitor pentru candidaţii FN, în timp ce partidul tradiţional de dreapta UMP (Uniunea pentru o Mişcare Populară) se clasează pe locul doi cu 22%. În coada clasamentului se află Partidul socialist care guvernează ţara de mai bine de un an. Este o evoluţie care demonstrează că paharul nemulţumirii s-a umplut şi riscă să se reverse. Prinşi între menghina unor impozite fără sfârşit care au adus la disperare o mare parte din populaţie, o imigraţie scăpată de sub control şi o insecuritate din ce în ce mai dramatică, alegătorii par a fi ales o soluţie radicală. Atacul recent al unui magazin care vinde ceasuri de lux din Piaţa Vendôme, în plin centrul Parisului şi în plină zi, de către o hoardă de cincisprezece huligani înarmaţi cu măciuce din România şi din Republica Moldova, dă o idee despre climatul de insecuritate care domneşte în ţară. În comune, rezidentele secundare sunt atacate, produsele agricole şi animalele sunt furate de pe câmpuri şi din magazii, şinele de cale ferată sunt demontate... populaţia pare a fi împinsă (pentru bine sau pentru rău !) în braţele Frontului Naţional de toate aceste agresiuni fără precedent.
Dacă, altădată, votul pentru formaţiile extremiste, de dreapta sau de stânga, era un vot-sancţiune, de data aceasta lucrurile stau cu totul altfel. Este vorba de o evoluţie de fond care va fi cu greu anihilată de partidele tradiţionale şi pe care rezultatele guvernării socialiste nu fac decât să o accelereze. Câştigătorul alegerilor de la Brignoles este de altfel emblematic şi încarnează noua imagine pe care Marine Le Pen, preşedinta Frontului Naţional, vrea să o dea alegătorilor. Fost cadru comercial, boxeur în tinereţe, Laurent Lopez are 48 de ani şi este tatăl a doi copii. Un om serios, cu alte cuvinte, care ştie bine ce are de făcut. "Oamenii votează pentru o mişcare, pentru un partid şi, mai ales, pentru lidera acestuia atât de carismatică, Marine Le Pen. Eu nu sunt decât reprezentantul unei mişcări", a declarat el la TV Brignoles. Declaraţiile sale nu lasă nicio îndoială asupra intenţiilor Frontului Naţional. "Frontul Naţional este spărgătorul de gheaţă care va permite viitoarea cucerire a puterii de către mişcarea noastră. Eu sunt foarte optimist asupra viitorului partidului nostru. Jean-Marie Le Pen a construit baza casei noastre. Astăzi fiica sa construieşte pereţii şi acoperişul", a precizat alesul FN.
Desigur că unii oameni politici din UMP sau din PS au ţinut să atragă atenţia că alegerile de la Brignoles nu sunt neapărat o bună oglindă a ceea ce se va petrece la alegerile europene sau municipale, când problematica va fi cu totul alta şi dimensiunile votului nu vor fi aceleaşi. Cu toate acestea, o bună parte din alegători sunt decişi să îşi dea votul Frontului Naţional. Invitat la o emisiune politică săptămâna trecută la canalul de televiziune France 2, Jean-Franşois Copé, preşedintele UMP, a trebuit să facă faţă în direct disperării unei femei care este în şomaj de mai mulţi ani şi care a declarat clar că oamenii s-au săturat să mai aştepte vremurile mai bune pe care le anunţă în mod regulat responsabilii politici.
Bineînţeles că liderul UMP a atras atenţia asupra aberaţiilor din programul politic şi economic al FN, o evidenţă pentru orice observator de bun simţ.
Ştiu oare alegătorii care vor să voteze cu FN că acesta, dacă va ajunge la putere, va cere o dizolvare controlată a zonei euro? Că FN va instaura controale vamale stricte şi anumite cote de import? Că acordul de liberă circulaţie a mărfurilor care se negociază între Statele Unite şi CE nu este avantajos, după cum spune FN, decât pentru prima? Că acest acord nu va face decât să deverse asupra Franţei pui cloraţi şi vaci hrănite cu hormoni?
Toţi experţii economici care s-au pronunţat asupra programului economic al FN au spus cu claritate că el este irealizabil. Ei consideră că o ieşire din UE şi o revenire la moneda naţională a Franţei vor da naştere la o hiperinflaţie, la faliment. Datoria publică a ţării va creşte la un nivel insuportabil şi va duce la un dezastru economic.
Perspectiva că FN va cuceri viitoarele alegeri europene şi că Franţa va trimite în parlamentul european cea mai mare delegaţie de eurosceptici pare a fi de domeniul absurdului. Este însă o situaţie plauzibilă, chiar dacă nu se poate face niciun fel de prognostic fiabil, care prezintă un pericol de moarte pentru toată CE.
Un lucru este însă sigur. FN este gata să continue cavalcada sa pentru a cuceri o cât mai mare parte din putere şi aplică faimoasa formulă a lui Lenin: "capitaliştii ne vor furniza funia cu care vor fi spânzuraţi". Desigur că acest lucru nu se va întâmpla mâine dimineaţă. Neputinţa guvernului de stânga, dar şi a responsabililor politici de dreapta de a rezolva problemele grave ale ţării par însă să dea armele necesare FN pentru a ajunge acolo unde vrea. La Preşedinţia Franţei...
• Notă:
Redactor şef al jurnalului web de noutăţi tehnologice şi industriale Fabrication Mécanique (http:// fabricationmecanique.wordpress.com), Mirel Scherer este absolvent al Institutului Politehnic din Bucureşti. Ziarist din 1981 în presa tehnică din Franţa, el a fost redactor şef adjunct al revistei Industrie et Technologies şi "grand Reporter" la importantul săptămânal economic şi industrial L'Usine Nouvelle. Specialist în informatica industrială, automatisme industriale şi echipamente de producţie, el a fost distins de mai multe ori cu Trofeul celui mai bun jurnalist, acordat de Clubul presei informatice din Franţa.
1. same procedure in every country :-)
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 16.10.2013, 01:33)
draga Mirel,
este scenariul standard din oricare tara membra a Uniunii Europene care incearca din rasputeri sa-si pastreze statutul privilegiat castigat in zeci de ani . Reteta este simpla: iei o multime de indivizi (in sensul stiintific) , le pui in vedere ca libertatea este frumoasa ascunzandu-le atributul financiara deoarece nu ar trebui sa-i deranjeze atunci cand viseaza si adaugi o portie bine dozata credite pe care apoi le lasi la dospit la foc incet pe care il asimilezi cu o scadere a conjuncturii in asa fel incat sa-ti piarda cheful de mancare. Cei care nu sunt prea interesati de arta gatitului vor lasa ceanul pe foc si vor pleca la vecinul de peste drum unde vor putea primi cateva firimituri din ceea ce pica de la masa dumnealor. Dar fiindca suntem o natie imperfecta unii dintre noi s-ar putea sa nu fie politicosi si sa intinda mana in loc sa ceara frumos. Iar atunci vine FN la Versailles sau AfD la Brandenburg Gate. So easy :-)
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de mirel în data de 16.10.2013, 11:37)
Va multumesc pentru comentariu. Ce s-ar putea adauga la descrierea ata de pertinenta a situatiei din CE ? Vom vedea urmarea...
2. Foc mocnit si maidanezi europeni .
(mesaj trimis de Theraflu în data de 16.10.2013, 08:07)
Timpul nu poate fi dat inapoi. Daca nu inveti din greseli in mod sigur le vei repeta. Ce si cine uneste astazi Europa ? In cea mai mare parte clasele politice nationale sunt compromise. Cetateanul European simte ca pierde si cine este principalul vinovat daca nu cel sau cei ce l-au condus pe acest drum care este de fapt o fundatura . Natiunile Europei se simt amenintate de valul de imigranti din interiorul si din afara Europei . In momentul de fata o parte a acestor imigrantii au devenit un fel de maidanezi comunitari , ei nu au stapan, au alte obiceiuri, au alt stil de viata, alta educatie si incearca sa aplice alte legi scrise si nescrise diferite de cele ale comunitatii unde au ajuns, . Bastinasii au tot incercat sa schimbe politicienii dar vin mereu alti conducatori sub aceeasi masca . Alegatorii vor incerca ceva radical sa schimbe partidele . Ce alta solutie ar avea la indemana in fata atator probleme si dari pe care le poarta pe umeri de ani buni de zile ? Luminita nu se vede la capatul tunelului . Europa sociala este divizata in saraci si bogati . Europa politica este impartita in corupti si mai putini corupti . Maidanezii comunitari sunt lasati sa se joace cu chibriturile pe langa aceste focuri mocnite .
Acesta sa fie inceputul sfarsitului pentru Europa Unita ?
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de mirel în data de 16.10.2013, 15:44)
va multumesc pentru comentariu.
Suntem foarte tristi ca Europa Unita s-ar putea sa fie doar un vis frumos care se va sfarsi intr-o realitate urata, pe care de altfel Vechiul Continent a mai trait-o odata. Este foarte usor sa atragi alegatorii cu mesaje populiste, dar este mult mai greu sa se inlature coruptia si sa fie bine pentru toata lumea.
3. Hotii de sine vin de la noi
(mesaj trimis de Theodor în data de 16.10.2013, 09:04)
Ceea ce parea posibil doar in Romania este posibil si in Franta,aceasta este urmarea extinderii,la nivelul Uniunii Europene,a lipsei de fermitate a institutiilor menite sa pastreze ordinea.
Barbarii societatii moderne ,oamenii care ataca atat infrastructurile fizice cat si cele politice,nu pot fi opriti de la actiunile lor prin discursuri demagogice,puscaria este singura solutie.
Faptul ca patrund in partidele politice mafioti cu state vechi de serviciu in bandele care sparg banci si fura produse de pe camp nu este altceva decat semnalul ca statele au capitulat,vine un nou ev mediu,in care nu vor mai trai decat cei care au ghioage si stiu sa le manevreze.
3.1. Intrutotul de acord (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de Prostu' satului în data de 16.10.2013, 10:29)
Fraza asta, "În comune, rezidentele secundare sunt atacate, produsele agricole şi animalele sunt furate de pe câmpuri şi din magazii, şinele de cale ferată sunt demontate..." m-a facut chiar usor nostalgic...
Suna atat de familiar, parca ar fi la mine-acasa (minus sinele pe care, din fericire - ce ironie! -nu le-am avut niciodata).
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de mirel în data de 16.10.2013, 15:53)
Va multumesc pentru comentariu.
Din pacate asistam neputinciosi la proliferarea violentei si a incalcarii grave a legilor. Ne pare foarte rau insa ca imaginea romanilor este deformata in mass media din occident. Se insista numai asupra stirilor negative : am vazut aseara la jurnalul de stiri France 2 un reportaj foarte trist despre cainii din Bucuresti. Desigur ca este o problema grava, care pare a fi pe cale de rezolvare. Dar se putea vorbi si despre constructia laserului de la Magurele, cel mai puternic din lume, ca si despre alte reallizari romanesti. Tot aseara am urmarit la TVRInternational emisiunea Articolul 7 in care fostul Prim Ministru Petre Roman a vorbit despre un fapt care arata care este adevarata solidaritate europeana : Anglia vrea sa interzica accesul muncitorilor romani si bulgari la piata sa de munca dar autoritatile medicale engleze insista pe langa doctorii romani de valoare sa plece la lucru in Anglia. O solidaritate asadar cu un singur sens, in care cei bogati si puternici vor sa profite de cei slabi si saraci !
3.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de mirel în data de 16.10.2013, 15:54)
Va multumesc pentru comentariu si va rog sa vedeti raspunsul meu la mesajul urmator.