Franţa, Germania şi Polonia vor cumpăra arme pentru Ucraina de pe piaţa internaţională

R.S.
Internaţional / 15 martie

Franţa, Germania şi Polonia vor cumpăra arme pentru Ucraina de pe piaţa internaţională

Cancelarul german Olaf Scholz a anunţat astăzi că Franţa, Germania şi Polonia au convenit să cumpere de pe piaţa internaţională arme care să fie livrate Ucrainei şi să ajute de asemenea această ţară în războiul cu Rusia prin crearea unei noi coaliţii pentru a-i furniza rachete cu rază lungă de acţiune, relatează agenţia AFP.

"Nu vom înceta sprijinul nostru" pentru Ucraina, a declarat Scholz la finalul unei reuniuni la Berlin a "Triunghiului de la Weimar", un format trilateral de cooperare între Franţa, Germania şi Polonia.

Cancelarul german a menţionat că a convenit la această reuniune cu preşedintele francez Emmanuel Macron şi cu premierul polonez Donald Tusk ca ţările lor "să cumpere imediat mai multe arme pentru Ucraina de pe întreaga piaţă internaţională", să extindă producţia de echipamente militare, de asemenea în colaborare cu partenerii Ucrainei, şi să fie creată în cadrul grupului de la Ramstein (ce reuneşte zeci de ţări care oferă ajutor militar Ucrainei) "o nouă coaliţie pentru rachete cu rază lungă de acţiune", potrivit AFP.

Propunerea de creare a acestei noi coaliţii va fi înaintată la următoare reuniune a grupului de contact pentru apărarea Ucrainei, care va avea loc marţi la baza aeriană americană de la Ramstein. Cancelarul german este de acord cu o asemenea coaliţie, deşi el refuză să furnizeze Ucrainei rachete Taurus cu rază lungă de acţiune, motivând că operarea acestora ar necesita participarea directă a militarilor germani, ceea ce ar implica un risc de escaladare a conflictului, conform AFP.

De partea sa, Emmanuel Macron a declarat după reuniunea de la Berlin că Franţa, Germania şi Polonia sunt "hotărâte să nu lase niciodată Rusia să câştige". Dar "vom continua la fel cum am făcut din prima zi (a invaziei ruse în Ucraina), să nu luăm niciodată iniţiativa vreunei escaladări", a mai spus preşedintele francez, după ce ultimele două săptămâni a provocat controverse în urma sugestiei sale că statele aliate ale Ucrainei ar trebui să nu mai excludă posibilitatea trimiterii unor trupe în această ţară dacă armata ucraineană nu mai poate face faţă singură ofensivei ruse, notează sursa citată.

Referindu-se la noua iniţiativă de a cumpăra pentru Ucraina arme de pe piaţa mondială, Macron a spus că producţia europeană rămâne prioritară, dar dacă aceasta nu poate răspunde "suficient de rapid sau în volumul necesar, vom putea mobiliza finanţare pentru a cumpăra muniţie şi echipament din alte ţări pentru a sprijini Ucraina", precizează AFP.

Franţa, Germania şi Polonia au confirmat că sprijină iniţiativa gestionată de Republica Cehă pentru a achiziţiona din state terţe 800.000 de obuze pentru pentru armata ucraineană, aflată în criză de muniţie după ce UE i-a livrat doar circa 30% din cele un milion de obuze de calibrul 155 mm promise în martie anul trecut, iar ajutorul american este în continuare blocat în Congresul SUA, scrie sursa precizată.

Premierul polonez Donald Tusk a afirmat după acest summit trilateral că lucrul cel mai important pentru el este reactivarea Triunghiului de la Weimar, format intrat în adormire după ce coaliţia sa liberală a pierdut puterea în 2014 şi apoi guvernele poloneze conduse de conservatori au intrat în conflict cu Bruxellesul pe tema statului de drept, transmite AFP.

Pe de altă parte, Tusk i-a informat pe Scholz şi Macron despre recenta sa vizită la Washington şi despre starea de spirit de acolo în perspectiva alegerilor din noiembrie, când ar putea ajunge din nou la Casa Albă fostul preşedinte republican Donald Trump, care îngrijorează aliaţii Ucrainei că sub conducerea sa SUA ar putea sista ajutorul militar pentru Ucraina, conform AFP.

Opinia Cititorului ( 17 )

  1. super

    Cred ca populatia si mai ales fermierii din UE sunt in

    culmea fericirii,ca banii lor e risipit ptr. razboiul "altora" 

    1. razboiul intotdeauna a fost excrocheria numarul 1 a politicienilor

      totul pentru front , totul pentru victorie  

      NU mai e nevoie de sanatate , educatie , cultura si infrastructura

      ne intoarcem in evul mediu  

      Cauza e Putler.

      Pt sanatate , educatie , cultura si infrastructura ai nevoi în primul rând de securitate, altfel te trezești cu hoți și criminali sovietici care-ți ară societatea. 

      Ce prostii poti debita,

      razboiul a fost pregatit de mult, 

      Nuland cu 5 miliarde $,a facut din actoras presedinte, 

      razboiul apartine natiei care a provocat din 1941, 

      50 de conflicte si razboaie militare in lumea intreaga, 

      rusii sunt niste amatorasi pe langa ei

      Planurile lui Putler erau clare, a blufat și a pierdut, Rusia este acum aliata Coreei de Nord.

      Rușii sunt astăzi niște glumițe sacrificate degeaba de către Putler. 

    Foarte bine! In timp ce economile europene se prabusesc, slugoii din fruntea Coloniilor UE sar la ordin, ca sa arunce o gramada de bani publici pt arme destinate criminalilor banderisti! Sa vedem cat vor mai suporta asta, cetatenii de rand europeni, ce vor fi adusi in saracie lucie de catre tradatorii lor conducatori!

    1. Așa cum se prăbușesc economiile europene, cea a Rusiei înflorește, iar la ureche uite o floare, dar ce cap frumos răsare!?! :

      Bine-ai spus ca cea a Rusiei infloreste, faptul fiind confirmat de majoritatea analistilor economici occidentali, care spun ca asta se datoreaza resurselor naturale nelimitate ale Rusie si reorientarii economiei catre marile state ale Asiei! Adica, potrivit unei celebre vorbe romanesti, "are balta peste"!

      Când n-ai una de-un leu, poți admira economia înfloritoare a Rusiei. Bineînțeles, raportat la prosperitatea tiraspoleanului mediu, ai și tu o perspectivă. :

      Unde dai si unde crapa, pt lingatorul de clantze ucrainiene!

      Realitatea de azi nu rimează cu visul tău din 22 Februarie 2022. Ai pierdut 2 ani degeaba și 1,5 milioane de concetățeni.

      1,5 milioane de rusi?? Unde-ai gasit ceva de tras pe nas atat de tare, ca vreau si eu?!

      Vrei, dar n-ai de nicunele.

    cica la obor in piata este arme de vanzare! sa-i anunte cineva pe weimarezi sa se miste repede...ca se dau ca painea calda!...;)))

    1. Ele este prin natura ei nazistă. De certitudine calitatea comentatorilor mediu Bursa cresc.

    Până cumpără ei mai mor câteva milioane de banderisti că doar asta e scopul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb