Guvernul francez se confruntă astăzi cu două moţiuni de cenzură în parlament după ce a decis să treacă prin asumarea răspunderii o impopulară reformă a pensiilor, fără un vot final al legislativului, conform Agerpres.
Moţiunile au fost depuse de partidul Adunarea Naţională (RN), al lui Marine Le Pen, şi de micul bloc centrist LIOT după ce guvernul a anunţat că recurge la un articol special din Constituţie, asumându-şi răspunderea pentru reforma care majorează vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani.
Prin această decizie, guvernul premierului Élisabeth Borne a evitat în ultimul moment supunerea la vot a proiectului în camera legislativă inferioară şi, prin aceasta, un posibil eşec.
Planul preşedintelui Emmanuel Macron a declanşat săptămâni de ample proteste de stradă şi greve la nivel naţional. Decizia de a ocoli votul parlamentului a inflamat şi mai mult tensiunile, adaugă sursa.
În pofida revoltei, se consideră că este improbabil ca vreuna din cele două moţiuni de cenzură să fie adoptată.
Moţiunea depusă de partidul Adunarea Naţională nu este susţinută de niciuna din celelalte formaţiuni parlamentare, iar cea înaintată de LIOT a primit doar sprijinul alianţei de stânga NUPES, dar acesta este insuficient.
O moţiune poate trece doar cu votul unei mari părţi a parlamentarilor partidului conservator Republicanii, care însă a aprobat planul lui Macron.
Ministrul economiei, Bruno Le Maire, a declarat în weekend pentru cotidianul Le Parisien că nu va exista o majoritate care să demită guvernul.
Sfârşitul săptămânii a fost marcat de noi demonstraţii şi revolte. Se aşteaptă ca protestele să continue, joi, spre exemplu, fiind anunţată o zi de grevă de către sindicate.