Franţa vrea să obţină cel puţin 2,17 miliarde euro (2,40 miliarde dolari) în urma procedurii de licitaţie pentru atribuirea de licenţe 5G, a anunţat duminică Agnes Pannier-Runacher, adjunctul ministrului Economiei. Suma este semnificativ mai mare decât cea recomandată anterior de Autoritatea de Reglementare în Telecomunicaţii (Arcep), transmite Reuters, conform Agerpres.
Germania şi Italia au strâns fiecare aproximativ 6,5 miliarde euro în ocazia licitaţiilor pentru licenţele 5G, valoare ce a generat îngrijorări în rândul Orange, SFR, Bouygues Telecom şi Iliad, cei patru operatori francezi de telecomunicaţii ale căror marje de profit au fost deja afectate de un război prelungit al preţurilor.
Îngrijorat de investiţiile masive necesare pentru implementarea noii tehnologii, preşedintele Arcep, Sebastien Soriano, declarase că preţul minim pentru vânzarea spectrului de frecvenţe nu ar trebui să fie mai mare de 1,5 miliarde de euro. Ultimul cuvânt în privinţa preţului minim îl are Ministerul Economiei din Franţa.
"Preţul minim pe care îl propunem pare rezonabil pentru noi. Este de competenţa Guvernului să-şi asume responsabilităţile şi să decidă", a declarat Agnes Pannier-Runacher pentru publicaţia franceză Les Echos.
Pentru autorităţile de la Paris, problema cheie este să găsească echilibrul adecvat între obţinerea de bani de pe urma vânzării şi evitarea impunerii unei poveri financiare excesive asupra operatorilor de telecomunicaţii, pentru implementarea rapidă a tehnologiei.
Ultima licitaţie pentru adjudecarea de frecvenţe a avut loc în Franţa în 2015, când statul a strâns 2,8 miliarde euro.
Serviciile 5G sunt deja disponibile în nouă state europene, printre care Spania, Marea Britanie, Irlanda, Germania şi Italia, ceea ce face din Franţa una dintre ultimele ţări mari de pe continent care va adopta această nouă tehnologie.
În România, la începutul acestei luni, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), Sorin Grindeanu, a anunţat că licitaţia pentru acordarea licenţelor 5G va fi organizată în prima jumătate a anului viitor, dacă se vor respecta unele condiţii, cum ar fi setul de măsuri pe securitatea reţelelor de la Comisia Europeană, transpunerea Memorandumului cu SUA în legislaţia primară şi adoptarea Hotărârii de Guvern pentru preţurile de pornire şi calendarul de achitare a taxelor.