François Hollande a anunţat că nu va candida pentru un nou mandat

Călin Rechea
Internaţional / 2 decembrie 2016

François Hollande

François Hollande

La doar o zi după ce Financial Times a scris că actualul preşedinte al Franţei se pregăteşte să candideze pentru un nou mandat, deoarece "consideră că poate uni stânga împotriva lui François Fillon", o declaraţie televizată a eliminat speculaţiile în acest sens: François Hollande nu mai candidează.

"Ştie că situaţia este complicată, dar manifestă o încredere extraordinară", declara în urmă cu două zile un apropiat al lui Hollande pentru FT.

Schimbarea radicală a planurilor lui François Hollande a fost determinată, probabil, de "revolta" din cadrul Partidului Socialist, unde actualii parlamentari se tem de pierderea pe scară largă a locurilor din legislativ.

"Diviziunile din cadrul partidului sunt prea mari pentru a rezista unei înfrângeri anul viitor", a declarat Claude Patriat, profesor la Universite de Bourgogne, pentru Financial Times, iar "miza o reprezintă ocuparea unui post care presupune adunarea cioburilor după explozia Partidului Socialist în luna mai a anului viitor".

Alegerile primare din cadrul Partidului Socialist vor avea loc în ianuarie 2017, iar printre candidaţi se află Arnaud Montebourg, fost ministru al economiei şi reprezentant al aripii socialiste tradiţionale din cadrul partidului.

Decizia lui Hollande de a nu mai candida, o premieră pentru un preşedinte în exerciţiu în ultimii 60 de ani, deschide calea lui Manuel Valls, actualul premier şi reprezentant al aripii reformatoare a Partidului Socialist, pentru a deveni candidatul stângii, după cum scrie Bloomberg.

"Puterea nu m-a determinat să îmi pierd luciditatea şi sunt conştient că o candidatură a mea reprezintă un risc pentru majoritatea socialistă", a declarat François Hollande, după cum scrie Financial Times.

"Anunţul lui Hollande nu face decât să recunoască realitatea lipsei de şanse pentru realegere", a declarat Iain Begg, profesor la London School of Economics, însă "este puţin probabil să schimbe dinamica alegerilor prezidenţiale".

Retragerea lui Hollande s-ar putea să fie, însă, tardivă pentru Partidul Socialist. Conform sondajelor prezentate de Bloomberg, oricare ar fi candidatul partidului în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 23 aprilie 2017, acesta va fi eliminat. Favoriţii pentru confruntarea din turul al doilea sunt François Fillon and Marine Le Pen.

Printre candidaţi se mai află Jean-Luc Melenchon, europarlamentar şi preşedinte al Partidului Stângii, şi Emmanuel Macron, candidat independent, fost ministru al economiei în cabinetul Valls.

În declaraţia televizată, preşedintele Hollande a prezentat o listă lungă a realizărilor administraţiei sale, după cum mai arată FT, inclusiv redresarea economiei, însă a admis că s-au făcut şi greşeli.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb