François Hollande pledează, la Mosul, pentru reconstruirea oraşului

I.M.
Internaţional / 25 februarie 2019

François Hollande

François Hollande

Fostul preşedinte francez François Hollande a efectuat astăzi o vizită la Mosul, unde a îndemnat la o mobilizare internaţională în vederea ajutorării recosntruirii fostului fief devastat de jihadişti în Irak, relatează AFP.

"Este foarte emoţionant pentru mine să revin într-un oraş pe care l-am văzut ţinut ostatic de Daesh (acronimul arab al grupării jihadiste Statul Islamic). Să-l văd eliberat, este o emoţie. Să-l văd în întregime distrus în partea sa de vest este altă emoţie, mai tristă", a declarat Hollande telefonic pentru AFP.

Aflat timp de trei ani sub control jihadist, Mosulul, capitala provinciei Ninive, a revenit sub controlul Guvernului irakian în iulie 2017, în urma unei bătălii extrem de violente, cu susţinerea aeriană a coaliţiei internaţionale împotriva Statului Islamic (SI) condusă de Statele Unite.

"Este necesară o acţiune internaţională în vederea ajutorării irakienilor în reconstrucţia părţii de vest" a oraşului, a subliniat Hollande.

Vizita fostului şef de stat are loc în timp ce succesorul său, Emmanuel Macron l-a primit luni pe omologul său irakian Barham Saleh.

Jihadiştii sunt pe cale să piardă, în estul Siriei, ultimul "buzunar" de rezistenţă al imensului teritoriu pe care l-au cucerit în Siria şi în Irak în 2014.

Însă Parisul intenţionează să continue să coopereze cu Bagdadul pentru pune capăt dezastrului SI, sublinia ministrul francez al Armatelor Florence Parly într-o vizită recentă la Bagdad.

Paisprezece francezi acuzaţi că sunt combatanţi SI au fost predaţi de către forţele arabo-kurde din Siria autorităţilor irakiene, a declarat pentru AFP o sursă guvernamentală la Bagdad.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb