Fraudă de proporţii în sistemul bancar românesc, evaluată la peste 2.700 miliarde lei

C.P.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 14 martie 2005

Procurorii Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie din cadrul Parchetului Naţional Anticorupţie, în cooperare cu Banca Naţională a României şi conducerile unor bănci comerciale ce îşi desfăşoară activitatea în ţara noastră, au evaluat şi dimensionat o fraudă de proporţii în sistemul bancar românesc, evaluată la peste 2.700 miliarde lei, informează un comunicat de presă al Parchetului Naţional Anticorupţie.

Activitatea infracţională a fost localizată, în timp, în perioada ianuarie 2002 - aprilie 2003, din actele de urmărire penală efectuate pînă în prezent rezul-tînd, ca participanţi - direct sau indirect - 37 de funcţionari bancari de la Banca Comercială Ro-mână, Romanian International Bank (RIB) şi Banca Românească, precum şi numeroşi reprezentanţi ai peste 50 de societăţi comerciale, controlate, în principal, de învinuiţii Matyas Gabriel Viorel, Ţîrdea Paul Petre şi inculpatul Marin Ion.

În circuitul financiar-bancar ilicit au fost atrase conducerile agenţiilor, filialelor şi sucursalelor din judeţele Gorj, Vîlcea, Olt şi municipiul Bucureşti ale celor trei bănci comerciale, dar, cu deosebire, persoane cu atribuţii de conducere, decizie şi control de la nivel central. Principalele infracţiuni care se reţin în sarcina funcţionarilor bancari învinuiţi sînt: acordare de credite cu încălcarea normelor bancare şi a legislaţiei în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase materiale necuvenite sau complicitate la această infracţiune, complicitate la înşelăciune şi asociere în vederea săvîrşirii de infracţiuni de corupţie sau conexe acestora, toate în forma continuată şi aflate în concurs real.

Din analiza Parchetului, firmele controlate de Ţîrdea Paul Petre, prin intermediul învinuitului Matyas Gabriel Viorel, contractau credite de sute de miliarde de lei de la unităţi bancare din Bucureşti. Numai de la Sucursala BCR - Sector 6, aceste firme au obţinut ilegal 291 credite totalizînd 1200 miliarde lei, într-un interval de timp stabilit la 125 zile lucrătoare. Din probele administrate în cauză rezultă că ilegalităţile ar fi devenit posibile urmare sprijinului acordat de învinuiţii Mihai Ilie - vicepreşedinte al Băncii Comerciale Române - şi Treapat Mihai Laurenţiu - director al Direcţiei de Metodologie şi Managementul Riscului din Centrala BCR, care îl prezentau subalternilor pe Ţîrdea Paul Petre drept "consilier guvernamental". În aceeaşi calitate, învinuiţii ar fi intervenit şi la conducerea Sucursalei BCR - Sector 4 Bucureşti, de unde firmele aparţinînd lui Matyas Gabriel Viorel şi Ţîrdea Paul Petre au obţinut 31 credite în valoare totală de peste 170 miliarde lei.

Potrivit parchetului, această cauză nu este de natură să afecteze buna reputaţie a entităţilor bancare implicate, aces-tea fiind bănci reprezentative pentru sistemul bancar ro-mânesc. De altfel, anchetatorii au colaborat activ cu reprezentanţii băncilor respective, pentru a le pune la dispoziţie toate documentele necesare stabilirii situaţiei de fapt expuse. Mai mult, procurorii anticorupţie şi conducerile celor trei bănci au depus toate diligenţele în vederea rambursării majorităţii creditelor şi acoperirii prejudiciilor constatate. Cercetările continuă, opinia publică urmînd a fi încunoştiinţată în legătură cu evoluţia anchetei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb