FRC sprijină antreprenorii români

Ziarul BURSA #Companii / 25 noiembrie 2016

Contragarantarea este un instrument financiar care reduce costul creditării pentru IMM-uri şi riscul finanţatorului, a declarat, recent, preşedintele directoratului Fondului Român de Contragarantare (FRC), Carmen Radu.

Reoperaţionalizarea mecanismului garantare-contragarantare prezintă în acest moment unele provocări pentru FRC în obiectivul său de a recrea un business sustenabil, pe noile premise economice bazate pe creştere.

Oficialii FRC susţin că mecanismul este eficient în perioada de criză şi de aceea au un proiect de recalibrare instituţională comunicată acţionarilor, altor stakeholderi instituţionali şi partenerilor săi.

Reprezentanţii FRC ne-au spus: "Acest proiect se bazează, pe de o parte pe nevoile de finanţare responsabilă a antreprenorilor/IMM-urilor, pe necesitatea creării de sinergii cu finanţările europene din perioada actuală, precum şi pe caracteristicile pieţei financiar-bancare. Câteva elemente ale acestui proiect vizează: microfinanţarea din surse proprii şi din surse alocate de stat în administrare pentru finanţarea unei scheme în condiţii avantajoase pentru antreprenori şi IMM; garanţii emise în nume şi cont stat; acordarea de consultanţă pentru companiile fără expertiză financiară în faza critică a activităţii lor şi care pot beneficia de microfinanţări; continuarea administrării portofoliului de contragaranţii în sold; alte activităţi complementare şi necesare susţinerii sectorului IMM".

Proiectul este fundamentat şi prin experienţa acumulată de FRC ca membru, din 2009, în AECM - Asociaţia Europeană a Instituţiilor de garantare şi contragarantare. Poziţia de membru în Bordul AECM îi permite FRC implicarea activă şi prezenţa la dezbaterile profesionale şi acţiunilor de lobby la nivel european pentru identificarea unor soluţii pentru susţinerea mai consistentă a capitalului autohton prin adecvarea/reforma instituţională şi urmărirea evoluţiei pieţii financiare şi inovarea în zona produselor şi serviciilor de garantare şi contragarantare.

Sectorul IMM este un domeniu de interes strategic pentru România, iar accesul la finanţare este una din pârghiile majore în dezvoltarea şi consolidarea acestui sector. FRC este o instituţie financiară specializată, având ca obiect unic de activitate contragaranţia care este acordată garanţiilor emise de fondurile de garantare la creditele bancare solicitate exclusiv de IMM-uri. Acoperirea este de până la 80% din garanţia fondurilor de garantare.

Mecanismul a fost relansat recent, iar beneficiile sale constau, în principal, în reducerea costului garanţiei, menţinerea/crearea de locuri de muncă, susţinerea finanţării sectorului IMM. Pentru companii, procesul este fluent în obţinerea finanţării-garanţiei-contragarantiei prin reducerea la minim a birocraţiei.

FRC contragarantează garanţiile acordate de către fondurile de garantare (FNGCIMM, FRGCIP, FLG Craiova, FLG Sf.Gheorghe, FLG Focşani, FGCR) care susţin creditele şi alte instrumente de finanţare obţinute de întreprinzătorii privaţi de la instituţiile financiar-bancare. Acestea sunt accesate de antreprenori pentru înfiinţarea de firme noi sau dezvoltarea celor existente prin investiţii, capital de lucru şi pentru finanţarea/cofinanţarea de proiecte din fondurile europene, etc. Contragaranţia FRC este de maxim 80% din garanţia acordată de instituţiile de garantare partenere.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb