Frigul şi întunericul din Texas arată cum va fi viitorul verde al omenirii

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 22 februarie 2021

Frigul şi întunericul din Texas arată cum va fi viitorul verde al omenirii
Călin Rechea

Postul de televiziune Weather Channel a prezentat prognoza meteo pentru luna februarie 2021 în a doua jumătate a lunii trecute. Modelele sofisticate şi deosebit de precise pe termen scurt, la fel cum sunt şi cele utilizate pentru determinarea încălzirii globale pe termen lung, arătau că temperaturile din Statele Unite vor fi peste media multianuală, în condiţiile în care zonele centrale şi de sud, inclusiv statul Texas, erau incluse în categoria "mult peste medie".

Şi a venit februarie, iar statul Texas a intrat în frig şi întuneric pe fondul unei căderi masive a surselor de energie electrică, în condiţiile unei cereri record, care a ajuns la aproape 70.000 MW.

Bloomberg a scris că statul, al cărui nume este echivalent cu energia, s-a confruntat cu un eveniment de tip "lebădă neagră", însă nu a fost deloc vorba despre aşa ceva.

Atât centralele electrice cât şi reţelele de distribuţie nu au fost construite să reziste în condiţii de iarnă severă, în ciuda faptului că au mai existat episoade cu temperaturi foarte scăzute în 1989 şi 2011, iar consecinţele au fost similare.

"Nu există motivaţie financiară pentru izolarea infrastructurii, iar din perspectiva unei companii care generează electricitate singura motivaţie este să aducă energia pe piaţă cât mai ieftin", a declarat directorul unei organizaţii neguvernamentale pentru Bloomberg.

În 13 februarie 2021, guvernatorul Greg Abbott a declarat starea de dezastru pentru toate cele 254 de comitate din statul Texas, iar pe reţele sociale au apărut imagini despre dimensiunea acestui dezastru, în special rezultatele îngheţului asupra reţelelor municipale de apă şi în gospodăriile cetăţenilor.

Temperaturile extrem de scăzute pentru Texas au determinat şi oprirea rafinăriilor de petrol.

Capacităţi de procesare de peste 3 milioane de barili pe zi au fost scoase din uz, pe fondul opririi curentului electric şi a apei, după cum scrie Bloomberg.

În acelaşi timp, a fost grav afectată şi producţia de petrol, în special prin fracturare hidraulică, care a scăzut cu un milion de barili pe zi în bazinul Permian.

Căderea reţelei electrice din Texas a determinat şi întreruperea alimentării în partea de nord a Mexicului, unde centralele electrice sunt alimentate cu gaze importate din SUA.

Conform unei ştiri Bloomberg, aproape 5 milioane de gospodării şi firme din Mexic au fost afectate, iar pana de curent reprezintă un argument major în favoarea creşterii autonomiei energetice a ţării, o politică intens promovată de preşedintele Andres Manuel Lopez Obrador.

Acesta este contextul în care administratorul reţelei electrice din Texas, Electric Reliability Council of Texas (ERCOT), a decis să întrerupă alimentarea cu energie prin rotaţie, atât la nivelul consumatorilor rezidenţiali cât şi pentru firme.

Rotaţia a rămas, din păcate, doar la nivel declarativ. Pentru sute de mii de gospodării şi milioane de cetăţeni neîntreruptă a fost doar lipsa curentului electric timp de mai multe zile.

Ulterior, oficialii ERCOT au declarat, pentru ziarul Texas Tribune, că întreruperile de curent au fost necesare "pentru evitarea unei căderi catastrofale, care ar fi putut lăsa Texasul în întuneric timp de mai multe luni".

Pentru norocoşii care au avut curent, şocul a venit după câteva zile. Newsweek scrie că un rezident din Texas a primit o factură de aproape 8.200 de dolari pentru februarie 2021, după o creştere cu circa 7.700 de dolari faţă de factura precedentă.

O persoană din Dallas a declarat pentru un post local de televiziune că a primit o factură de 17.000 de dolari, în condiţiile în care media lunară anterioară a fost de 660 de dolari, iar o familie cu o casă de 130 de mp, "utilizată la minimul posibil", a primit o factură de 1.000 de dolari, în condiţiile în care valoarea totală a facturilor din 2020 a fost de 1.200 de dolari.

Aceste preţuri pentru consumatorii finali au fost determinate de explozia preţurilor pe piaţa en-gros, unde au ajuns până la 9.000 USD/MWh, conform cotaţiilor prezentate în timp real de ERCOT (vezi graficul).

După ce s-au menţinut la 9.000 de dolari mai bine de trei zile, preţurile electricităţii din Texas s-au "normalizat" în ultimele zile, iar cotaţiile au ajuns chiar în teritoriu negativ.

Aproape imediat după extinderea rapidă a zonelor lipsite de electricitate, numeroase voci au susţinut că înlocuirea pe scară largă a centralelor clasice cu variante "verzi", în special centrale eoliene, a condus la această stare de lucruri.

La fel de rapid au apărut şi vocile care spuneau că vina nu aparţine centralelor eoliene, deşi aproape jumătate din puterea eoliană instalată nu a fost disponibilă, deoarece au îngheţat moriştile, conform surselor oficiale.

Datele prezentate de publicaţia Austin American-Statesman arată că 25% din puterea electrică totală de la nivelul statului Texas era asigurată de centrale eoliene în ianuarie 2021, în creştere de la 23% în 2020, 20% în 2019 şi 11% în 2011.

Centralele pe gaze naturale asigură cea mai mare parte, circa 45%, însă capacitatea nu a fost utilizată integral din cauza problemelor de alimentare cu gaze. Motivul? Se pare că nu au funcţionat pompele de alimentare, care sunt, în cea mai mare parte, electrice.

O ştire de pe site-ul Argus (argusmedia.com), companie specializată în analiza pieţelor internaţionale de energie, arăta că "furnizorii de gaze din Texas se confruntă cu pierderile de putere pentru compresoare", iar situaţia "împiedică distribuirea gazelor către centrale".

Una dintre companiile de distribuţie, Texas Eastern Transmission (Tetco), a fost nevoită să declare "caz de forţă majoră", pe fondul întreruperii alimentării cu electricitate la una dintre staţiile sale de comprimare, după cum arată Argus.

Adică centralele pe gaze nu pot să producă electricitate deoarece nu pot fi alimentate cu gaze din cauza lipsei de electricitate? Oare ce "logică" au urmat "arhitecţii" unui astfel de sistem de producţie şi furnizare a energiei electrice?

O analiză recentă a companiei Cascend Strategy, preluată de Zerohedge, arată că "datele sunt clare în ceea ce priveşte colapsul reţelei electrice din Texas", iar veriga slabă a fost, într-adevăr, energia eoliană.

În condiţiile în care furtunile de zăpadă au scos din funcţiune aproape jumătate din capacitatea eoliană, centralele pe gaz au compensat diferenţa pentru o perioadă, iar apoi au apărut dificultăţile de aprovizionare cu gaze, după cum scriu analiştii de la Cascend.

Mai mult, producţia din centralele nucleare şi cele pe cărbune a fost sub capacitatea nominală, tot ca urmare a lipsei izolaţiilor care să asigure funcţionarea la temperaturi scăzute.

Acum furia este mare în Texas şi se caută vinovaţii. Dar vor fi învăţate şi lecţiile acestei crize?

Una dintre cele mai cunoscute clasificări a civilizaţiilor este în funcţie de avansul tehnologic determinat de capacitatea de utilizare a energiei şi a fost propusă de fizicianul sovietic Nikolai Kardashev.

Conform acestei clasificări, omenirea încă nu a ajuns la civilizaţia de tip I, care poate utiliza şi stoca toată energia de pe planeta de origine, iar "marşul" către energia verde va garanta imposibilitatea progresului şi revenirea la barbarie.

Acesta va fi viitorul verde al omenirii.

Opinia Cititorului ( 24 )

  1. Cred că rușii se tăvălesc de ras la -40 de grade auzind că America a fost pusă pe chituci de un ger de -18 grade, ceea ce de râsul curcilor totuși în 2021 dar problema in America se pune și asupra condițiilor de locuit, multe case fiind construite din lemn și carton (neizolate suficient la frig pe motiv că temperaturile medii sunt mult mai sus).

    In privința precarități traiului indusa de Noua economie verde, da, exista un astfel de risc critic, sa ajungem sa ne scobim pe sub unghie de foame sau pentru a face rost de ceva de mâncare (vezi cozile foamei de la americani).

    Cozile din Texas arată că oamenii se hrănesc in 2021 cu mâncare și apa, nu cu crypto și, în niciun caz, cu vrajelile lui Biden. 

    1. corect

    privesc la protestul minerilor din Romania si imi dau seama ce viata amara ii asteapta cu guvernantii care au tema speciala aplicarea Green Deal in Romania (inclusiv The Great Reset a lui Schwab).

    acei oameni sunt indreptatiti in ceea ce fac.

    Romania nu ar trebui NICIODATA sa renunte la utilizarea carbunelui , a gazului metan sau a petrolului pentru ca niste psihotici scelerati au ordonat astfel Guvernului Romaniei!  

    1. Nu sunt deloc indreptatiti.

      Carbunele trebuie lasat in pamant. Adio. Minele trebuie inchise.

      Gazul trebuie ars in termocentrale. Case closed. 

      cum le stii tu toate ca un om mare

      asa ti-au soptit stapanii ecologisti sa aberezi pe aici?  

      si cu minerii ce te faci? sunt cazuri sociale daca nu au de munca 

      tampitule! 

      neomarxis t fascist ce esti!  

      Carbunele trebuie lasat in pamant ptr conservare sau lasat in pamant si apoi vandut la straini? Ar trebui sa apelam memoria si sa ne aducem aminte cu ce ne-am incalzit acum 30-50 ani si mediul era mai curat decat acum.

      superadevarat !

      Nu este frumos sa-l etichetezi pe colegul , chiar daca nu are dreptate.

      Toti suntem limitati. Unii mai putin, altii mai mult. 

      Acum 50 de ani nu eram 7 miliarde

      Aveti dreptate, dar asta nu justifica inchiderea minelor din Romania.

      te-am mirosit...faci parte dintre jigodiile neomarxiste si radical ecologiste!

      lua-te-ar dracu de tradator de tara!  

      faci parte dintre cei ce sunt sub mana satanistilor Schwab si Gates care urla malthusian (cunosti autorul, nu?) ca suntem prea multi si e nevoie sa fie numarul oamenilor controlat ca altfel nu ne mai suporta pamantul!  

      Ba uite, de-al dracului o sa ardem cu foc toti carbunii, tot petrolul si gazul si lume , o sa crestem munti de vite (sa moara Gates!) si vom polua maxim totul si o sa-ti dam tie foc cu ecologia ta!  

      Multumit!  

      Mori!  

      Dispari de aici! Mars la Schwab si Gates in brate sa-ti dea la supt ciorapii!  

      Ecologist imputit!  

      minele nu se inchid prostule! ca o sa avem revolutie in Romania prostulleeeee!

       

      tu crezi ca Romania e Elvetia , Davos? Unde sta dumnezeul tau in jilt (Schwab) la Davos si iti da inelul la sarutat, sclavule?  

      Sclav ecologist!

      In genunchi cu tine!  

      Nu ti-a ajuns comentariul de la 2.8,ai continuat.Ce nebun!Ai facut parte cumva dintre aia care au omorat oamenii la Bucuresti?Ce mai face tatucu Iliescu?Mai respira?

      Nebuni, prosti, analfabeti functional.

      Dobi.... ce sunteti. Gazul este inlocuitorul perfect pentru carbune, ticalosi prosti trumpisti nespalati.

      Iar minerii sa invete sa se angajeze in agricultura. 

      True, analfabetule.

      Invata poluarea facuta de carbune.... dobi-leratule. 

      Jigodie si imputit esti tu. Mirosi a cox de la doua poste. Imbecil trumpist.

    "Modele sofisticate si deosebit de precise ...aratau ca temperaturile din SUA vor fi peste..."

    SERIOS? Cine a facut acele modele? Oamenii de stiinta cu tehnologia lor avansata? 

    Omul s-a pus de multe ori contra naturii, cand a reusit sa o invinga?

    1. Esti un prostanac analfabet functional. Trumpist scele....

    Frigul si foamea din casele americanilor, in 2021, arata ce se pregateste pe planeta de catre neomarxisti.

    Toata lumea canta despre "rezilienta" pe toate drumurile dar.. cand vine un frig de -18 grade, ramane lumea in bezna, frig si foame.. Si in Bucuresti e cam la fel.. nu au lasat caloriferele sa inghete dar.. daca coboara temperatura sub -10 grade.. tot pe acolo ajungem, veniturile pentru mancare fiind cele mai jalnice din UE.  

    "Aproape imediat după extinderea rapidă a zonelor lipsite de electricitate, numeroase voci au susţinut că înlocuirea pe scară largă a centralelor clasice cu variante "verzi", în special centrale eoliene, a condus la această stare de lucruri."

    Green Deal in SUA / The Great Reset in SUA =>  

    Romania sa invete ca eolienele la friguri extreme ingheata si nu livreaza. 

    Si atunci ce naiba faci?  

    Dai drumu' la carbune! Aaaa , stai ca in viitor Romania proasta nu va mai avea termocentrale si carbune ca ne conduc strainii de la USR - cei care injecteaza neonazismul ecologist in Romania si vor sa inchida termocentralele si minele de carbune!  

    1. Gaze de la rusi, nene... ai invatat lectia. Crezi ca scapam fara rusi daca vine gerul?

      Adevarat va spun - frigul si foamea din casele americanilor arata cat de ticalos este regimul neomarxist globalist care a preluat prin lovitura de stat conducerea planetei.  

      In timp ce propaganda oficiala la adresa Rusiei, Chinei, Coreii de Nord curge valuri, valuri.. in Texas lumea chitzaie de foame si de sete si se calca in picioare la magazine pentru un sul de hartie igienica. Aici s-a ajuns in capitalism...

      Binenteles gasca Bill Gates are un motiv in plus sa arate cu degetul spre schimbarile climatice planetare dar nu despre asta este vorba ci de faptul ca America a ajuns de toata jalea... O sa incepem sa le trimitem ajutoare in curand, lucruri de prin casa, o sticla cu apa, faina, orez.. din astea... . Cine ar fi crezut... ? 

      "Crezi ca scapam fara rusi daca vine gerul?"

      gaze din marea neagra.... daca ne lasa UE indragostit de Green Deal si the great reset 

      ... stai linistit, billy pregateste reactoare de gospodarie (sau poate fuziune la rece) ... dar inca nu e interes/piata pentru ele ... omul (sau masina) s-a gandit la toate ... cauta pe youtube: valuetainment futurist & hecker reveals how to ...

      ... am gasit interesant interviul pentru ca arata cum gandesc anumiti oameni ... si ma intreb daca nu cumva marile probleme ale ominirii nu intra in spectrul unei bucle cauza-efect aotosustinuta si direct interesata ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb