Lumea merge înainte, chiar dacă uneori există dubii dacă direcţia este corectă. Iubitorii animalelor şi vegetarienii au parte de o veste bună, carnea artificială a devenit o realitate.
Autorităţile din Singapore au acordat aviz legal pentru prima "carne curată" din lume care nu provine de la animale sacrificate. Decizia netezeşte terenul pentru startup-ul Eat Just din San Francisco de a vinde carne crescută în laborator. Produsul va fi pentru început folosit pentru nuggets, însă compania nu a precizat când vor fi disponibile pe piaţă. Cererea de alternative la carne a crescut pe măsură ce oamenii au devenit mai îngrijoraţi privind sănătatea, bunăstarea animalelor şi mediul. Potrivit Barclays, piaţa pentru acestea ar putea atinge 140 de miliarde de dolari în următorul deceniu sau să reprezinte 10% din industria globală a cărnii. Produsul Eat Just nu este bazat pe plante, ci crescut în laborator din celule de muşchi animal. Compania a spus că avizul este un mare progres pentru industria alimentară mondială şi că speră ca alte ţări să urmeze.
În ultimul deceniu, zeci de alte starup-uri au încercat să aducă pe piaţă astfel de produse. Două dintre ele sunt Future Meat Technologies (Israel) şi Memphis Meats, sprijinit de Bill Gates. Deşi mulţi au spus că aceste produse au beneficii privind mediul, unii oameni de ştiinţă au sugerat că ar putea reprezenta un risc crescut pentru climă, în anumite circumstanţe.
În urmă cu un an, astronauţii de pe Staţia Spaţială Internaţională au creat pentru prima oară o bucată de carne pentru friptură, cu ajutorul unei imprimante 3D. Compania israeliană Aleph Farms a început să experimenteze printarea cărnii încă din 2018, însă acum, în colaborare cu ruşii de la 3D Bioprinting Solutions, aceştia au reuşit să facă acest lucru în spaţiu. Israelienii extrag celule din carnea de vacă printr-o mini-biopsie. Celule extrase sunt puse într-o fiertură de nutrienţi care simulează mediul din corpul unei vaci. Pentru crearea cărnii în spaţiu, celulele şi nutrienţii necesari au fost puse în flacoane şi transportate la bordul unei nave Soyuz MS-15 care a decolat din Kazahstan. La bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale, acestea au fost puse într-un printer magnetic care a a replicat celule pentru a produce ţesutul muscular. Pentru că a fost doar un experiment, carnea produsă în acest fel nu a fost consumată la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale, ci s-a întors pe Pământ pentru a fi analizată. Cei care au testat-o spun că gustul lasă de dorit, însă aroma şi textura sunt cele ale unei fripturi de vită veritabilă.
Primul pas a fost făcut, în următorul deceniu este posibil ca pe masa de Crăciun să avem caltaboşi, cârnaţi, sarmale şi fripturi cu carne, varză şi mirodenii produse în laborator sau trase direct la imprimanta din bucătarie.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Vali în data de 03.12.2020, 15:36)
hm...
daca imi iau o imprimanta 3D ... as putea si eu sa imi fac la imprimanta vreo 2-3 amante (blonda, roscata si blonda platinat, ca bruneta am )?
sunt curios, numa' ... :)