FURTURILE DE ACŢIUNI DIN 1998-1999 AU ÎNCĂ EFECTE Scandal între cel mai mare acţionar şi conducerea Bucur Obor

GABRIELA MĂRĂCINEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 iulie 2014

Scandal între cel mai mare acţionar şi conducerea Bucur Obor

Acţionarul Laurenţiu Postovaru: "Actualul Consiliu de Administraţie nu vrea să ţină AGA, comportându-se ilegal şi abuziv"

Consiliul de Administraţie spune că nu poate ţine AGA din cauza unei decizii în instanţă care repune în drept foştii acţionari, furaţi de acţiunile BUCU, în urmă cu 16 ani

Decizia instanţei, imposibil de pus în practică

Ultima AGA s-a ţinut în aprilie 2013

Compania "Bucur Obor" (BUCU) se găseşte, din nou, în mijlocul unui scandal, de data aceasta între conducere, prin Gelu Manea, preşedintele Consiliului de Administraţie, şi cel mai mare acţionar Laurenţiu Postovaru, după ce, în urmă cu 16 ani a fost scena furturilor de acţiuni, de pe piaţa de capital.

Acţionarii BUCU au mers, luni, la locul unde era convocată Adunarea Generală de către Laurenţiu Postovaru, deşi Consiliul de Administraţie al companiei anunţase că Adunarea nu se poate ţine.

Amadeus Group şi deţinătorul acesteia, Laurenţiu Postovaru, cu o participaţie de 49,9% din capitalul social al BUCU, au convocat AGOA pentru numirea celui de-al treilea membru în Consiliul de Administraţie al societăţii, după ce Aurelian Bondrea a renunţat la mandatul său încă din septembrie, anul trecut, în locul acestuia fiind numit un administrator provizoriu, Silviu Pandrea, fost auditor intern al companiei.

Ulterior solicitării făcute de Laurenţiu Postovaru, Consiliul de Administraţie al Bucur Obor a dispus revocarea convocatorului, invocând faptul că AGOA nu se poate întruni din cauza faptului că registrul acţionarilor companiei nu atestă structura reală a acţionariatului BUCU, deoarece Depozitarul Central nu a pus în aplicare hotărâri ale Tribunalului Bucureşti din anul 2011, cu privire la păgubirea unora dintre acţionarii societăţii în urmă cu 16 ani, prin furt.

Mai mult, Gelu Manea, preşedintele "Bucur Obor", a susţinut că cei prezenţi la Adunare sunt pasibili de răspundere penală, întrucât AGA ar fi nelegală.

Domnul Manea nu a răspuns solicitării ziarului BURSA până ieri, la închiderea ediţiei.

Laurenţiu Postovaru ne-a declarat: "Actualul Consiliu de Administraţie nu vrea să ţină AGA, comportându-se ilegal şi abuziv". Domnia sa completează: "Gelu Manea vrea să rămână 30 de ani de zile director general şi preşedinte al CA".

În perioada 1998-1999, au avut loc două serii de furturi având ca obiect acţiuni ale Bucur Obor, care s-au lăsat cu condamnări.

Depozitarul Central a fost obligat, printr-o hotărâre judecătorească pronunţată în anul 2011, să reînscrie ca acţionari un număr de 1344 de persoane, care deţin, în total, 7,32% din capitalul social al companiei, cu un număr de 735 de titluri fiecare.

Decizia este însă una aproape imposibil de pus în practică, având în vedere că, timp de 16 ani, s-au făcut tranzacţii de bună credinţă.

Consiliul de Administraţie al Bucur Obor, format din Gelu Manea şi membrii Gheorghe Pistol şi Silviu Pandrea, spune că se află în imposibilitatea legală şi statutară de a convoca AGOA solicitată de către Amadeus Group şi Laurenţiu Postovaru, până ce Depozitarul Central nu va pune în aplicare hotărârea Tribunalului Bucureşti.

Cu toate acestea, la BUCU, s-au ţinut adunări ale acţionarilor, pentru aprobarea situaţiilor financiare şi a bugetelor de venituri şi cheltuieli în fiecare an, cu excepţia acestuia ultima dintre adunări având loc în aprilie 2013.

Laurenţiu Postovaru afirmă că societatea Bucur Obor este condusă fără buget de venituri şi cheltuieli, fără AGA anuală legală, deoarece directorul general al acesteia nu îşi doreşte convocarea acţionarilor.

Conform domniei sale, Depozitarul Central s-a eschivat de la hotărârea judecătorească din 2011 prin faptul că a pus la dispoziţia societăţii lista acţionarilor păgubiţii în anii 1998 şi 1999.

Domnul Postovaru ne-a spus: "Depozitarul şi-a exprimat foarte clar poziţia. Nu poate fi pusă niciodată în aplicare, tehnic, acea sentinţă penală definitivă. De la cine ia acţiunile, cine îi despăgubeşte pe cei care le-au cumpărat în aceşti 15 ani?"

Hotărârea Tribunalului Bucureşti nu menţiona care a fost traseul titlurilor de la furt până în prezent şi nici cine ar trebui să îi despăgubească pe actualii posesori în urmă restituirii acţiunilor vechilor deţinători.

Domnul Postovaru a adăugat: "Acţiunile respective s-au tot vândut şi revândut. Nu se mai ştie pe la cine au trecut, Depozitarul are doar situaţiile de acum trei ani, nu de acum 15".

Omul de afaceri atacă şi remuneraţia primită de Gelu Manea, directorul general al BUCU, care, potrivit acţionarului, se ridică la 19.000 euro lunar.

De asemenea, investitorul reclamă faptul că, deşi are calitatea de acţionar cu cea mai mare pondere în capitalul social al companiei, nu are acces la bugetul de cheltuieli al Bucur Obor: "Nu pot să văd pe ce se cheltuie banii mei, ce decizii se iau în companie".

Laurenţiu Postovaru conchide: "Situaţia Bucur Obor este blocată în vecii vecilor, amin".

Ieri, compania era încă suspendată de la tranzacţionare, pentru desfăşurarea AGOA de luni. BVB a procedat la suspendare, chiar dacă societatea a anunţat că AGA nu se va ţine.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb