Adrian Chesnoiu, fost ministru al agriculturii din partea PSD şi fost poliţist anticorupţie, ar fi trucat un concurs de angajare pentru un fost ofiţer STS prin intermediul lui "Jimmy", omul său de încredere, şi el fost poliţist anticorupţie, scrie g4media.ro. Acesta este un exemplu de militarizare coruptibilă în cadrul unui minister, mai punctează sursa citată.
Astfel, conform Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), ministrul PSD al Agriculturii, Adrian Chesnoiu - fost poliţist -, ar fi orchestrat o reţea de trucat concursuri de angajare, om de încredere al său fiind "Jimmy" Andrei Cristian Răducan, un alt fost poliţist pe care îl adusese în minister, cu câteva luni înainte, pe post de director.
DNA susţine că, înainte de concursuri, "Jimmy" dezvăluia pilelor subiectele de la examen. Una dintre cele patru persoane favorizate de această schemă penală era un fost ofiţer STS. Cariera în administraţie a lui "Jimmy" şi a soţiei sale sunt legate întru-totul de Chesnoiu: atât el, cât şi soţia sa s-au angajat, în 2017-2018, la Agenţia de Finanţare a Investiţiilor Rurale, în mandatul de director general al lui Chesnoiu la conducerea acestei instituţii, dezvăluie g4media.ro.
"Jimmy" nu a putut fi contactat de sursa citată - o colegă a declarat însă că a intrat în concediu medical săptămâna trecută, atunci când g4media.ro i-a dezvăluit rolul în reţeaua anchetată de DNA. Adrian Chesnoiu nu a răspuns întrebărilor ziariştilor publicaţiei menţionate.
Pe 23 iunie 2022, DNA anunţa că a solicitat Parlamentului ridicarea imunităţii ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, acuzat că "În perioada 09 februarie - 11 aprilie 2022, (...) ar fi determinat o persoană din subordine, la vremea respectivă membru în mai multe comisii de examinare, să-i furnizeze unui coleg (persoană de încredere a ministrului) o parte din subiectele concepute pentru probele scrise ce urmau a fi susţinute cu ocazia organizării a patru concursuri pentru ocuparea unor posturi de: consilier clasa I, şef serviciu, director executiv adjunct şi director executiv ai unor direcţii judeţene. Subiectele respective ar fi ajuns ulterior la patru candidaţi «agreaţi» dintre care, în urma susţinerii probelor scrise şi orale, doar trei au promovat concursurile respective".
Ulterior acestei cereri a DNA, Chesnoiu şi-a dat demisia, iar Parlamentul a votat în favoarea ridicării imunităţii sale. Drept urmare, pe 11 iulie, fostul ministru a fost pus sub acuzare pentru instigare (sub forma participaţiei improprii) la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru altul de foloase necuvenite (patru infracţiuni) şi abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
Pe baza unor documente ale anchetatorilor, g4media.ro a prezentat detalii despre modul cum opera reţeaua de fraudare a concursurilor din minister, un rol esenţial avându-l Andrei Cristian Răducan, zis "Jimmy" - el este cel despre care anchetatorii au precizat că era "om de încredere" al ministrului: director general în minister şi cel care ar fi înmânat "beneficiarilor" subiectele pe care aceştia trebuiau să le rezolve.
Una dintre aceste pile era un fost ofiţer STS care, cu toate că ar fi primit subiectele "în mare", nu ar fi fost în stare să ia notă de trecere, minimum 70 de puncte, mai arată sursa citată. În final, după mai multe negocieri şi intervenţii ale lui Chesnoiu, punctajul lui Sandu ar fi crescut şi, începând cu data de 1 aprilie 2022, a fost angajat pe postul de şef serviciu în cadrul Ministerului.
G4media.ro mai arată faptul că, la fel ca Adrian Chesnoiu, care a fost poliţist între 2005 şi 2011, o perioadă la fostul Doi ş-un sfert (Direcţia care se ocupa cu depistarea poliţiştilor corupţi), şi Răducan a ocupat aceeaşi funcţie, dându-şi demisia în 2016. Un articol de presă din 2007 prezenta o persoană cu numele său - Andrei Cristian Răducan - ca reclamant într-o speţă privind drepturi băneşti, angajator fiind acelaşi Doi ş-un sfert din Ministerul de Interne.
În august 2017, la câteva luni după ieşirea din rândul cadrelor de poliţie, Răducan a luat concursul pentru postul de şef serviciu Control Intern şi Administrativ din cadrul Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), instituţie subordonată Ministerului Agriculturii al cărui director general era chiar Adrian Chesnoiu. Acesta plecase din Poliţie în 2011 şi intrase în administraţia centrală în 2013. În prima declaraţie de avere ca angajat AFIR, din 2017, Răducan menţiona faptul că, în anul anterior, avusese un venit de 54.000 de lei primit de la Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti/Ministerul Afacerilor Interne.
După un an, în 2018, s-a permanentizat pe un post de consilier la AFIR, în cadrul Serviciului Metodologie, şi soţia lui Răducan, Ioana Georgiana, şi ea fost poliţist. La AFIR, Ioana Georgiana ajunsese, iniţial, tot în 2017, prin detaşare de la Asociaţia Cred în Viitor.
În noiembrie 2021, Chesnoiu a fost numit ministru al Agriculturii, instituţie la care, după puţin timp, a ajuns, prin detaşare de la AFIR, ca director general adjunct, "Jimmy" Răducan. Pe 1 aprilie 2022, în paralel cu postul din minister, Răducan a primit o sinecură la propunerea lui Chesnoiu: membru al Comisiei Naţionale pentru Compensarea Imobilelor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, post remunerat cu o indemnizaţie de circa 5.000 de lei lunar net.
În 2018, la puţin timp după ce devenise angajat AFIR, "Jimmy" şi un coleg de serviciu au înfiinţat Asociaţia Ceresport care, în mai 2019, a organizat, la Bucureşti, un Campionat European de fotbal rezervat angajaţilor din instituţiilor omoloage din Cehia, Moldova, Italia etc. Căpitanul acestei echipe era Adrian Chesnoiu (foto sus, cu numărul 11), iar atacant central "Jimmy" Răducan (foto sus, cu numărul 9). În final, echipa României a obţinut locul 2.
În mai 2020, Chesnoiu a plecat de la conducerea AFIR pentru a candida la alegerile locale, din partea PSD, iar în iarna aceluiaşi an a devenit parlamentar. În noiembrie 2021 a fost numit ministru al Agriculturii.
De precizat că actualul director general al AFIR, Dorin Dumitru Opreanu, este şi el fost poliţist, diferenţa faţă de Chesnoiu fiind că provine de la PNL.
Săptămâna trecută, g4media.ro a mai dezvăluit faptul că o altă persoană pentru care ar fi pus umărul Chesnoiu şi "Jimmy" Răducan era Cosmin Mihai Corobea, care, în iunie 2022, cu ajutorul celor doi, ar fi reuşit să ia un concurs de angajare în Ministerul Agriculturii. Din interceptările anchetatorilor reieşea că acesta ar fi fost o pilă a lui Petre Daea, cel care i-a luat locul lui Chesnoiu după demisia acestuia. Corobea avea în telefon un număr alocat numelui "Nasa Cami Luchi"- Camelia Luchian, soţia lui Daea.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.07.2022, 17:01)
După 10 ani de procese o sa ne spună ca fapta nu exista
2. fără titlu
(mesaj trimis de ferencz în data de 21.07.2022, 21:48)
A uitat saracu sa transfere zeciuiala, doar atat, nimic mai mult.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.07.2022, 08:18)
Așa se va întâmpla tot timpul dacă dăm salarii nesimțite la angajații de la stat !
Și în plus mizeriile astea jumătate din timp îl petrec pe scara avionului în diverse destinații exotice!