Gabriel Goia, BT Asset Management: "BVB ar trebui să facă o popularizare mult mai agresivă a pieţei de capital"

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 septembrie 2013

Gabriel Goia, BT Asset Management: "BVB ar trebui să facă o popularizare mult mai agresivă a pieţei de capital"

Conducerea Bursei de Valori Bucureşti ar trebui să facă o popularizare mult mai agresivă a pieţei de capital, ar trebui făcute mult mai multe listări, consideră Gabriel Goia, Director Analiză şi Adminis­trare Active BT Asset Management.

"Este un cerc vicios care trebuie spart ca să creştem valoarea activelor fondurilor de investiţii şi, implicit, acele fonduri trebuie să investească în acţiuni, deci, prin urmare, să creştem şi Bursa de Valori", ne-a spus domnia sa în cadrul unui interviu.

Fondurile administrate de BT Asset Management cumulează active totale de 529,2 milioane de lei, reprezentând o cotă de piaţă de 2,88%, potrivit datelor pe luna iulie ale Asociaţiei Administratorilor de Fonduri (AAF).

BT Asset Management SAI este o companie membră a Grupului Financiar Banca Transilvania. Acţionarii principali ai BT Asset Management sunt Banca Transilvania, cu o deţinere de 80%, SIF1 Banat-Crişana şi SIF5 Oltenia, fiecare cu câte 10%.

Fondurile deschise administrate de BT Asset Management sunt BT Clasic, BT Obligaţiuni, BT Maxim, BT Index Romania ROTX şi BT Index Austria ATX.

Reporter: Cum ar putea atrage administratorii de fonduri miliardele de euro plasate în depozite la băncile din ţara noastră?

Gabriel Goia: Printr-o mai bună prezentare a Bursei şi a fondurilor de investiţii. Mă refer, în primul rând, la a învăţa investitorii ce înseamnă aces­te produse şi, în al doilea rând, la dezvoltarea de produse noi.

Peste 90% din active sunt reprezentate de fondurile cu venit fix - monetare şi de obligaţiuni -, care, în condiţiile în care dobânzile au scăzut, au atras o parte din banii deponenţilor. În momentul în care va scădea aversiunea la risc şi va exista şi o cunoaştere mai amănunţită a produselor, se vor putea promova, încet, încet, şi fondurile diversificate sau de acţiuni. Sunt mulţi paşi care ar trebui făcuţi.

În acest sens, Conducerea Bursei de Valori Bucureşti ar trebui să facă o popularizare mult mai agresivă, ar trebui făcute mult mai multe listări. Este un cerc vicios care trebuie spart ca să creştem valoarea activelor fondurilor de investiţii şi, implicit, acele fonduri trebuie să investească în acţiuni, deci, prin urmare, să creştem şi Bursa de Valori.

Reporter: Poate veni noul director general al BVB, Ludwik Sobolewski, cu ceva în plus faţă de conducerile anterioare?

Gabriel Goia: Bineînţeles. Însă părerea mea este că nu depinde exclusiv de un director promovarea sau bunul mers al listărilor, depinde foarte mult şi de statul român, pe de o parte, şi, pe de altă parte, de dorinţa companiilor care sunt private de a veni spre bursă. Aici sunt multe de făcut. De exemplu, fondurile de pensii au o problemă în a găsi companii în care să investească.

Aşteptările sunt, într-adevăr, mari, legate de noul director general al BVB.

Reporter: În piaţă, s-a vehiculat ideea ca statul să revină în acţionariatul Bursei, eventual, printr-un schimb de acţiuni cu operatorul bursei de energie OPCOM. Cum vedeţi această idee?

Gabriel Goia: Nu cred că ar rezolva problema listării companiilor deţinute de stat. Acestea au fost amâ­nate de atâtea ori, încât nu cred că intrarea statului în acţionariatul Bursei ar grăbi aceste listări. Consider că statul trebuie să iasă din acţionariat, unde are deţineri, fiindcă nu s-a demonstrat un manager extraordinar, în ultima perioadă. Nu cred că soluţia este ca statul să revină în acţionariatul Bursei de Valori. Cel mai important este ca autorităţile să se ţină de promisiuni şi de calendarul stabilit.

Reporter: În acest moment se vehiculează o listare dublă pentru Romgaz. Ce ar însemna acest lucru pentru BVB?

Gabriel Goia: Din punct de vedere al tranzacţiilor, Bursa noastră ar fi clar dezavantajată. Procedurile de deschidere de cont, decontările sunt mult mai greoaie la BVB decât afară. În plus, fondurile străine sunt mult mai obişnuite cu bursele străine.

Reporter: Care este problema clienţilor în a investi în fondurile cu grad de risc mai mare?

Gabriel Goia: Cea mai des întâlnită situaţie este faptul că oamenii, în general, ocolesc riscul. Sunt oameni care nu ştiu prea multe despre bursele de valori, despre fonduri de acţiuni. Trebuie dusă o muncă de lămurire substanţială pentru a atrage investitorii spre fondurile de acţiuni. Există şi întâmplările nefericite din trecut,de genul FNI, care au rămas în mintea unora ca lucruri necurate. Automat există o res­pingere de a intra în aceste fondurie de acţiuni.

Pe de altă parte, ne aflăm şi în contextul crizei din ultimii ani, care a afectat toată lumea. Aversiunea la risc a fost ridicată. Chiar şi oameni care ştiu despre ce e vorba au preferat să îşi păstreze activele în fonduri cu grad de risc scăzut şi nu au dorit să investească în fondurile cu risc. Cred că acest lucru încet, încet, se va schimba, odată cu îmbunătăţirea ştirilor macro legate de România şi de Europa. Prin urmare, şi lumea va vedea acest trend crescător. Atunci, probabil că o parte din investitori vor aloca din economii şi fondurilor cu risc. În plus, în contextul în care dobânzile pe piaţa românească sunt în scădere, şi randamentele fondurilor cu venit fix vor fi în scădere. Exis­tă un delay (o întârziere), pentru că activele din cadrul acestor fonduri sunt unele pe termene mai lungi şi au o dobândă destul de bună. Dar, oricum, randamentul este în scădere.

Reporter: Sunteţi interesaţi de programul de listări ale statului?

Gabriel Goia: Ne interesează! Din păcate, Bursa de Valori nu are suficienţi emitenţi de calitate pentru noi, însă listările anunţate sunt ale unor companii care pot aduce îmbunătăţirea calităţii emitenţilor. Suntem interesaţi şi vom participa la aceste oferte.

Reporter: Inclusiv la Nuclearelectrica, având în vedere aversiunea faţă de energia nucleară, în Europa?

Gabriel Goia: Da, inclusiv la Nuclearelectrica. Aversiunea de care spuneţi este motivată de anumite considerente legate de state. Chiar dacă Germania a anunţat că vrea să renunţe la energia nucleară, nu înseamnă că toată lumea va renunţa.

Da, suntem interesaţi.

Reporter: Aţi avut discuţii cu intermediarii ofertei ?

Gabriel Goia: Sigur. În consorţiul de listare a Nuclearelectrica este şi BT Securities, companie din grupul nostru. Bineînţeles că am discutat.

Reporter: Transgaz şi Transelectrica se pregătesc să lanseze oferte de obligaţiuni.

Gabriel Goia: Sunt de interes pentru noi, însă nu pot să vă spun dacă vom subscrie, pentru că nu avem toate datele. În principiu, suntem interesaţi de orice emisiune de obligaţiuni, aşteptăm să vedem cifrele concrete ale emisiunilor.

Reporter: Ce aşteptări aveţi de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF)?

Gabriel Goia: De multe ori, ne lovim de neclarităţi în reglementările care guvernează viaţa unei firme de administrare, sunt neclarităţi legate de legislaţia pieţei de capital, care cred că poate fi îmbunătăţită. În acest sens, avem aşteptări de la ASF.

Reporter: Care sunt planurile BT Asset Management pentru perioada următoare?

Gabriel Goia: Dorim, în primul rând, îmbunătăţirea reţelei de distribuţie, a relaţiei cu reţeaua de distribuţie. Este un canal pe care noi îl folosim preponderent pentru găsirea de investitori. O altă linie ar fi apropierea de clienţii online. Este un proiect pe care încercăm să îl implementăm anul viitor. Vrem să dăm posibilitatea investitorilor să facă cumpărări şi răscumpărări fără a mai trece pe la ghişeul bancar.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Pai daca iese CA-ul BVB, "la inaintare",

    fug totzi investitorii.Si astia nu stiu nici macar de unde sa stinga lumina.De CA al BVB vorbeam:)

    1. Si intermediarii?..Sa doarma de ce nu-si constituie bugete pt. marketing..agresiv!Ei dorm, noapte buna!

      firmele de brokeraj nu trebuie sa promoveze bursa ? e doar interesul BVB ?

      eu cred ca intermediarii trebuie sa caute clienti, iar BVB sa le fie sprijin 

      dar la noi nu se poate asa, ca romanul e invatat sa stea cu mana intinsa 

      noroc ca a venit polonezul si a spus ca BVB isi va asuma rolul de conducator al actiunilor de promovare a pieteti de capital

      ca daca ramanea dupa brokerii nostrii.... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb