Gabriel Resources a dat în judecată statul român la ICSID

A.T.
Companii / 22 iulie 2015

Gabriel Resources a dat în judecată statul român la ICSID

Compania anunţa în septembrie 2013 că va da în judecată statul pentru 4 miliarde dolari

Gabriel este în continuare deschisă la negocieri

Acţiunile Gabriel au crescut ieri cu 16,7% pe Bursa din Toronto

Gabriel Resources, acţionarul majoritar al companiei care deţine licenţa pentru exploatarea aurului de la Roşia Montana a anunţat aseară că a înaintat o cerere de arbitraj împotriva statului român la Centrul Internaţional de Soluţionare a Disputelor din Investiţii (ICSID).

Potrivit unui comunicat al companiei, România a blocat şi prevenit implementarea proiectului fără un proces echitabil şi fără compensaţii, privând Gabriel Resources de întreaga valoare a investiţiilor realizate.

---------------

Actualizare 09:49

"Gabriel continuă să caute un angajament la un nivel mai înalt cu autorităţile române pentru a rezolva problemele din dispută. Însă, Gabriel este, de asemenea, dedicată pe deplin la protejarea drepturilor sale şi intereselor în România şi, în absenţa oricărei bunăvoinţe a autorităţilor române de a se angaja în dialog, compania nu mai are altă alternativă decât să caute căile legale prin Cererea de Arbitrare. Gabriel a angajat White & Case LLP pentru a consilia compania în această problemă", potrivit comunicatului.

Compania a ameninţat în septembrie 2013 că va da în judecată autorităţile române pentru până la 4 miliarde de dolari din cauza "multiplelor încălcări ale tratatelor de investiţii", potrivit The Globe and Mail.

Gabriel Resources a finalizat un plasament privat de acţiuni prin care a atras 35 milioane de dolari canadieni de la mai mulţi acţionari, potrivit unui comunicat de presă al companiei emis în iunie anul trecut. Banii urmau să fie folosiţi pentru finanţarea activităţilor curente, inclusiv pentru continuarea eforturilor de obţinere a autorizaţiilor necesare proiectului Roşia Montana.

Compania a emis 35.000 de "unităţi", fiecare cu un preţ de 1.000 de dolari canadieni (914,57 dolari), şi a obţinut fonduri de 35 de milioane de dolari canadieni (32 milioane dolari SUA), se arată într-un comunicat al companiei.

O "unitate" include obligaţiuni convertibile subordonate negarantate cu un principal de 1.000 de dolari canadieni şi un cupon de 8%, warrant-uri care dau dreptul la achiziţia a 398 de acţiuni, precum şi un "drept din valoarea arbitrajului" ("Arbitration Value Right").

În ianuarie, Gabriel Resources a trimis o notificare oficială către Preşedintele şi Prim-Ministrul României, prin care solicita autorităţilor române iniţierea unui dialog pozitiv cu factorii de decizie din Guvernul României şi cu autorităţile de reglementare competente direct responsabile de evoluţia procesului de avizare şi autorizare a minei de aur şi argint de la Roşia Montană.

Un comunicat de presă al companiei preciza: "Pentru evitarea oricăror îndoieli, Gabriel doreşte găsirea unei soluţii amiabile în acest diferend care să ducă la dezvoltarea proiectului minier, în beneficiul tuturor părţilor implicate. Gabriel nu a iniţiat nicio cerere de arbitraj sau vreun alt demers în instanţele internaţionale de arbitraj".

Reprezentanţii "Gabriel Resources" mai arătau: "Compania este în măsură să evidenţieze un număr semnificativ de întârzieri persistente în procesul de autorizare, provocate în mod nejustificat de către autorităţile române. Nu în ultimul rând, proiectul nu mai face obiectul unei analize procedurale normale de către autorităţile competente însărcinate cu evaluarea sa; în schimb, a devenit victima conflictelor dintre facţiuni politice rivale şi a dezinformării, ceea ce a provocat în mod nejustificat daune suplimentare capacităţii de dezvoltare a Proiectului. Gabriel a emis notificarea deoarece consideră că tratamentul aplicat de către autorităţile române nu a fost în conformitate cu tratatele internaţionale de protecţie a investiţiilor semnate de către România. Prin urmare, având în vedere pierderile substanţiale pe care Grupul Gabriel le va suferi dacă Proiectul nu va fi autorizat să se dezvolte în concordanţă cu toate legile aplicabile, Gabriel nu are altă soluţie decât de a recurge la această notificare prin care solicită statului român să se angajeze oficial într-un proces de consultare, conform Tratatelor".

În luna decembrie a anului trecut, Mihai Tudose, ministrul Economiei, spunea că zăcământul de la Roşia Montană trebuie exploatat, dar este important modul în care se realizează. Domnia sa a declarat: "Poziţia mea personală este că orice exploatare, orice resursă minerală, dacă există decizia politică şi oportunitatea de a fi exploatată este în regulă, cum faci acest lucru este alt subiect. Cu ce o faci, în ce măsură o faci, cu cine o faci, în ce condiţii economice? Aceasta este adevărata discuţie. Nu am procedat foarte bine la prima încercare cu Roşia Montană, întrucât am ajuns la concluzia că nu sunt bune cianurile şi nu mai trebuie exploatat zăcământul. Aşa este, nu trebuie exploatat zăcământul cu cianuri, însă zăcământul de aceea îl avem, ca să îl exploatăm".

Ministrul economiei considera că există pe planetă o mulţime de tehnologii, care ar putea permite exploatarea în siguranţă a zăcământului şi că până la urmă se va găsi o soluţie fericită.

Potrivit comunicatului emis ieri seară, Gabriel avea 32,1 milioane de dolari în bani gheaţă şi echivalente în bani gheaţă la 30 iunie 2015 şi va publica rezultatele sale financiare pe semestrul doi din acest an împreună cu discuţia Managementului şi Analiza în jurul datei de 3 august. "Compania va continua să sfătuiască piaţa despre alte evoluţii care se vor materializa privind Proiectul sau proceduri de arbitraj la momentul potrivit", mai arată sursa.

Acţiunile companiei listate la Bursa din Toronto au sporit în şedinţa de ieri cu 16,67%, la 0,39 dolari canadieni. Capitalizarea bursieră a companiei era de 147,9 milioane de dolari canadieni.

La această oră, bursa canadiană este închisă.

(A.C.)

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Cum au ajuns resursele la Gabriel Resources ?

    Cate legi sau incalcat si cate spagi sau incasat ? 

    Gabriel Resorces vrea sa para alb si imaculat ! 

    4.000.000.000 $ ?!

    Cautati avocatii romani care asa stiu sa castige bani si faceti macar publica lista lor. Cine i-a reprezentat pe Gabriel resources legal si ca lobby in ultimii 10 ani?

    O reclama foarte buna pentru a vedea Europa ca suntem intr-adevar brute.A aparut si in die Zeit:-)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb