GABRIELA FOLCUŢ, ARB: Suntem pe locul al 11-lea în UE, ca rentabilitate a capitalului sectorului bancar

A.P.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 9 septembrie 2019

Gabriela Folcuţ, directorul executiv al Asociaţiei Române a Băncilor a precizat că în ultimii doi ani rata rentabilităţii sectorului bancar s-a consolidat.

Gabriela Folcuţ, directorul executiv al Asociaţiei Române a Băncilor a precizat că în ultimii doi ani rata rentabilităţii sectorului bancar s-a consolidat.

Ţara noastră se situează pe locul al 11-lea în Uniunea Europeană, în intervalul 2008 - septembrie 2018, din punct de vedere al rentabilităţii capitalului sectorului bancar, cu o rată a rentabilităţii capitalului propriu de 4,65%, a declarat, vineri, Gabriela Folcuţ, directorul executiv al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), la o conferinţă de profil.

Reprezentantul ARB a precizat, conform Agerpres: "Bulgaria are un nivel aproape dublu faţă de România (8,34% versus 4,65%), la fel şi alte ţări din Europa Centrală şi de Est: Polonia (9,15%), Slovacia (9,50%), iar Cehia are un nivel de aproape trei ori mai mare (12,91%). Cu ROA (rata rentabilităţii activelor - n. r.) de 0,51% în perioada 2008 - 09.2018, România este pe locul 8 în UE, după state precum Slovacia (0,88%) sau Polonia (0,97%). Alte ţări au avut nivelul chiar dublu faţă de România, precum Bulgaria (1,05%), Estonia (1,08%) şi Cehia (1,15%)".

Ea a precizat că în ultimii doi ani rata rentabilităţii sectorului bancar s-a consolidat. La nivelul anului 2018, rentabilitatea capitalului în zona bancară (14,9%) a fost surclasată de cea a firmelor din comerţ (23,6%), din servicii (21,6%) şi din industria prelucrătoare (18,2%).

Gabriela Folcuţ a arătat că intermedierea financiară (credit neguvernamental/PIB) asigură transferul capitalului, dar şi al riscului între debitori şi deponenţi. Cu un grad de 26,6% în 2018, România are cel mai scăzut nivel din UE. Dezideratul este creşterea gradului de intermediere financiară spre nivelul mediu înregistrat în Uniunea Europeană, de 83%. Sistemul bancar este pregătit din punct de vedere al indicatorilor de structură să îndeplinească dezideratul de creştere a intermedierii financiare.

Potrivit sursei citate, soldul creditului neguvernamental se cifrează la 262,6 miliarde de de lei, în creştere cu 7,9% în iulie 2019, comparativ cu iulie 2018. Pentru următorii trei ani, strategiile de creditare şi finanţare ale principalelor bănci din sector au în vedere o accentuare a creditării companiilor şi o amplitudine mai redusă a activităţii pe segmentul populaţiei. Orientarea într-o măsură mai mare către firme, prin atragerea potenţialului sustenabil de îndatorare, rămâne o provocare pentru băncile autohtone.

Ea a menţionat că rata de neperformanţă se menţine pe un trend descendent şi înregistrează un nivel scăzut de 4,74% (iunie 2019). Rata de neperformanţă este mai ridicată în cazul companiilor nefinanciare şi al IMM-urilor, fiind mai redusă la creditele acordate populaţiei şi la creditele cu garanţii rezidenţiale. Gradul de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante la nivelul sectorului bancar s-a îmbunătăţit şi se menţine la un nivel adecvat (58,7%, martie 2019).

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb