GABRIELA FOLCUŢ, DIRECTOR EXECUTIV ARB: "România, printre ţările cu cel mai redus grad de bancarizare din Europa"

R.R.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 8 octombrie 2018

"România, printre ţările cu cel mai redus grad de bancarizare din Europa"

Ţara noastră ocupă ultimul loc, în Europa, în ceea ce priveşte intermedierea financiară, a afirmat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, Gabriela Folcuţ, directorul executiv al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), menţionând că ponderea creditului neguvernamental în Produsul Intern Brut era de 26,4% în 2017, faţă de circa 40% în anul 2011.

Domnia sa a declarat: "Nici la capitolul bancarizare nu stăm bine. Potrivit unui raport al Băncii Mondiale, realizat în 140 de state din lume, 58% din adulţii din România au un cont bancar, ţara noastră situându-se astfel printre statele cu cele mai reduse grade de bancarizare din Europa. În regiune, gradele de bancarizare sunt de 72% în Bulgaria, de 98% în Slovenia, de 71% în Serbia, de 87% în Polonia şi de 81% în Cehia. În România, 30% din bugetari sunt plătiţi doar în numerar, acesta fiind cel mai mare procent din regiune".

Conform domniei sale, nevoia de educaţie financiară în România este cu atât mai mare cu cât studiile şi sondajele arată că ne aflăm pe ultimul loc în Europa şi printre ultimii la nivel mondial, ocupând locul 123 din 143 de ţări analizate.

Gabriela Folcuţ a mai spus: "Potrivit studiilor, doar 1 din 5 adulţi au înţelegerea produselor financiare de bază, clasând România pe ultimul loc în Europa, cu o rată a educaţiei financiare de 22%. România are cel mai scăzut nivel de bunăstare din UE, iar soluţia este tratarea cauzelor care ne plasează pe această poziţie. PIB per capita în preţul curent a ajuns la 28% din media UE, pe anul 2016, faţă de 26,4% în 2008, iar exprimat în putearea de cumpărare, PIB per capita a ajuns la 62% în 2017".

Studiu OTP Bank: "Doar 10-12% dintre persoanele peste 18 ani aleg să economisească pentru studiile copiilor sau pentru anii de pensie"

În rândul cetăţenilor ţării noastre se reflectă necesitatea unei informări permanente cu privire la educaţia financiară, arată un studiu derulat de OTP Bank România.

Potrivit acestuia, 91% dintre cei intervievaţi susţin că este foarte important să-şi actualizeze constant cunoştinţele financiare pentru o bună gestionare a bugetului personal.

De asemenea, studiul mai arată că, deşi investiţiile pe termen lung sunt puse pe primul loc în ceea ce priveşte importanţa acestora, numai 10-12% dintre cei chestionaţi aleg să economisească pentru studiile copiilor sau pentru anii de pensie, chiar dacă recunosc că nivelul de trai la pensie, economiile şi investiţiile (51%) îi preocupă cel mai mult legat de finanţele personale.

Nora Dobre, director al Fundaţiei Dreptul la Educaţie, a declarat: "Educaţia financiară este punctul de plecare al unei vieţi economice stabile. Prin educaţie, construim comportamente financiare ce impactează într-o manieră vizibil pozitivă calitatea vieţii cotidiene. Odată accesând aceste informaţii, oamenii îşi pot planifica bugetul şi pot economisi pentru a-şi asigura un viitor liniştit".

Totodată, conform studiului, 74% dintre tinerii cu vârste de sub 35 de ani, intervievaţi, se declară îngrijoraţi în privinţa anilor de pensie, iar 23% dintre cei care au răspuns studiului, recunosc că nu au deloc economii.

O proporţie de 77% dintre ei se gândesc la viitorul lor şi al familiei lor şi aleg să economisească în special pentru "zile negre" sau pentru cheltuieli viitoare semnificative sau neprevăzute.

Studiul mai notează: "75% dintre cei chestionaţi au reuşit să economisească mai puţin de 15% din venituri în ultimele şase luni, dar cu toate acestea, când au fost întrebaţi ce anume îi preocupă cel mai mult legat de finanţele personale, 51% dintre ei au răspuns: nivelul de trai la pensie, economiile şi investiţiile pe termen lung. Cu toate acestea, 46% dintre repondenţi spun că nu s-au interesat de pensie în ultimii doi ani".

Studiul a fost realizat de OTP Bank România, prin Fundaţia Dreptul la Educaţie, în perioada 24 august - 22 septembrie 2018, prin chestionarea online a 1.000 de persoane, cu vârste peste 18 ani. Aproximativ jumătate din rândul celor care au răspuns (48%) au studii superioare, iar 16% studii superioare economice.

OTP Bank România şi Fundaţia Dreptul la Educaţie au inaugurat în urmă cu un an centrul de educaţie financiară nonformală din România, OK Center.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb